Consiliul Local al municipiului Bistrița a votat ieri înlocuirea unui termen din Regulamentul Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General. Deși pare doar înlocuirea unei expresii, acest proiect de hotărâre votat în Consiliul Local nu mai dă dreptul construirii de blocuri în zonele de case.
Consilierii locali ai municipiului Bistrița au votat în ședința ordinară de ieri un proiect de hotărâre care prevede înlocuirea unui termen din Regulamentul Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General. Noțiunea de „locuință colectivă mică” a fost înlocuită cu noțiunea „locuință semicolectivă”.
„Ca să se elimine orice interpretare, care putea fi de multe ori abuzivă și din partea investitorilor, dar și a funcționarilor din Primărie am zis să clarificăm lucrurile. Că nu se mai poate ca noțiunea de „locuință colectivă mică” să fie interpretată de fiecare după bunul plac. Până acum a fost practic o porțită pentru dezvoltatorii imobiliari”, a explicat primarul Gabriel Lazany, pentru Bistrițeanul.ro.
Ce înseamnă asta ? Ei bine, reglementările legale vorbesc doar de „locuințele semi-colective” nu și de locuințele colective mici care par să fie o „invenție” din Planul Urbanistic General al Bistriței, interpretată de fiecare după bunul plac.
Acest tip de locuințe „colective mici” , care au dat undă verde la blocurile dintre case apăreau în zona L2, unde acum se vor putea construi doar locuințe individuale și semi-colective.
„Se poate observa că în zona L2 ca și utilizări permise sunt și locuințele colective mici, cu aceleași reglementări urbanistice ca și locuințele individuale cu privire la dimensiunea parcelei, indicatori urbanistici, regim de înălțime, aliniere, spații verzi. Prin proiectul de hotărâre propun ca noțiunea de locuință colectivă mică permisă în zona L2 să fie interpretată ca și locuință semi-colectivă.(…) Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 01.03.2025 și se aplică cererilor depuse pentru eliberarea certificatelor de urbanism după această dată”, se mai arată în proiectul de hotărâre votat de consilieri.
Regulile pe care trebuie să le respecte o locuință semi-colectivă sunt:
- Clădirile semicolective sunt clădiri de locuințe pentru mai multe familii (mai multe locuințe) având acces PROPRIU și lot folosit în comun. Fiecare locuință trebuie să aibă acces propriu de afară, ceea ce înseamnă că va fi complicat spre imposibil asigurarea accesului de afară pentru o clădire cu 3 sau 4 etaje, pe scări exterioare.
- Se vor asigura: accese carosabile pentru locatari, accese de serviciu pentru colectarea deșeurilor menajere și pentru accesul mijloacelor de stingere a incendiilor. Se va asigura câte un loc de parcare la 1-3 apartamente.
- Investitorii trebuie să prevadă și spații verzi, nu mai puțin de 2 mp/locuitor.
- Regimul de înălțime va fi reglementat de prevederile planurilor urbanistice zonale și planurile urbanistice de detaliu și cu indicatorii POT (procent de ocupare al terenului) și CUT (coeficient de utilizare al terenului).
În anul 2023, din totalul de 1010 autorizații de construire emise, 5 au fost pentru locuințele colective mici în zona L2, iar în anul 2024, din totalul de 1045 de autorizații de construire, 10 au fost pentru locuințe colective mici în zona L2.
În anul 2023, din totalul de 2252 de certificate de urbanism emise, 29 au fost pentru locuințe colective mici în zona L2, iar în anul 2024, din totalul de 2319 certificate de urbanism emise, 31 au fost pentru locuințele colective mici în zona L2.
O decizie logică pentru urbanism, dar întrebarea e dacă dezvoltatorii nu vor găsi alte căi să ocolească aceste reguli.
Din nou consilierii neinstruiti voteaza dupa capul lor .
Media EUROPEANA de spatiu VERDE este de 27mp pe locuitor si nu de 2mp ca nu suntem la limita DESERTULUI.
Sunteti penibili stimati tovarasi !
Asa cum se prezinta mai sus in L2 sunt permise locuinte individuale si colective mici si nu face referire la locuintele semicolective doar se invoca un normativ in proiectul de hotarare, studiindul este foarte vechi si cu mari neconcordante, nu cumva se incalca regulile urbanistice si se modifica acest pug care o fi el varianta 1,2,3?
Mai mult o locuinta semicolectiva asa cum prezentati este o constructie pentru mai multi locatari pe lot comun si mai multe accese asta nu duce cumva la o cladire muuult mai mare decat o locuinta colectiva mica care putea fi detaliata cu cate apartamente asta dupa ce urbanistii ne au ingropat intre blocuri mari, domnule primar si domnilor consilieri faceti vizite in teren si o sa vedeti haosul care dureaza de ani.
Mie mi se pare ca locuintele semicolective sunt cu dedicatie si o sa vedem niste mastodonti cu parter si doua etaje cu mai multe accese intre case.
Nu ati rezolvat nimic ci doar faceti jocul unor dezvoltatori si a urbanistilor din primarie care se vede clar cat de profesionisti sunt dupa cum au intocmit proiectul. O mare bataie den joc, asa ca nu ne mai aburiti cu dragostea fata de cetatenii care detin case de locuit.
Proiect cu dedicatie, urmarim cu atentie, care poate fi oricand atacat in instanta pentru ca nu aveti legal voie sa midificati nimic decat daca se fac documentatii de urbanism, care oricum dureaza ani de zile pana se aproba. Multumim din inima, alt tertip, alta smecherie.
Daca nu publicati mesajul o sa l cititi si poate transmiteti mai departe.
Orasul s-a dezvoltat haotic , nu exista nicio regula, nu cred ca am vazut asa ceva in alta parte ce este in orasul nostru si nu va aduc vina domnule primar actual, toate acestea au inceput de pe vremea dl Cretu si acolitilor lui impreuna cu marii specialisti din urbanism.
Vor fi mai mari și mai mărețe depinde cine solicita autorizație.
o initiativa buna. mai putin partea cu spatiul verde. poate nu e explicat corect in articol, deoarece urbanismul prevede 30% spatiu verde, ceea ce oricum e mai mult de 2mp de locuitor.
asteptam sa interziceti halele dintre case si pe cele existente sa le scoateti inafara zonelor de case prin inpunerea unui termen.
De asemenea, orasul asta e zona moxta in mare parte, si nimeni nu respecta autorizatiile care oricum au fost emise fara respectarea legii in mare masura. Ar trebuii pe tru noul PUG sa se mearga pe teren si unde predomina casele, sa se treaca din zona mixta in zona exclusiv case (individuale si duplex, insiruite, etc) iar halele sa fie obligate in 10 ani de exemplu, sa se mute.
tine la o adica si de siguranta nationala. daca bagi industriile in zonele de locuit, care ar fi numarul victimelor si nivelul pagubelor in situatia unui conflict armat? clar industriile o sa fie atacate.