Căsătoriile timpurii, abandonul școlar din comunitățile rome, rasismul și marginalizarea cu care se confruntă în școală copiii romi – sunt doar cîteva dintre temele unui spectacol de teatru extraordinar: Povestea gaborilor din Telciu. Acesta se va juca duminică și la Liceul Tehnologic din localitate.
Spectacolul de teatru „Povestea Gaborilor din Telciu” va fi jucat în perioada 12-18 iunie, în localitățile Telciu, Cristești, Mizil, Ciorogârla și Dârvari.
Spectacolele sunt programate astfel:
- 12 iunie – la Liceul Tehnologic din Telciu, jud. Bistrița-Năsăud;
- 13 iunie – la Cristești, jud. Mureș;
- 16 iunie – la Mizil, jud. Prahova;
- 17 iunie – la Ciorogârla, jud. Ilfov la școală;
- 18 iunie – la Dârvari, jud. Ilfov la școală.
Spectacolul are la bază un text scris și documentat de Mădălina Brândușe și Andrei Șerban, în cadrul programului „Culese din Telciu. Rezidențe de cercetare și creație artistică”.
Programul a fost organizat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.
Textul tratează teme precum căsătoriile timpurii, rata crescută de abandon școlar din comunitățile rome, rasismul și marginalizarea cu care se confruntă în școală copiii din comunitățile tradiționale.
„Prin exemplul familiilor care apar în text, care își susțin copiii să meargă la școală, ne propunem să încurajăm familiile rome să își înscrie copiii la școală și totodată să le facem cunoscute drepturile pe care le au și care le sunt deseori încălcate de instituțiile statului care ar trebui să îi sprijine”, declară Andrei Șerban.
Din echipa spectacolului vor face parte și doi membri ai trupei PlayHood din Ferentari.
Întreaga echipă a spectacolului este formată din: Zita Moldovan, Oana Bucur, Mario Stanciu și Claudiu Dumitru.
Mădălina Brândușe și Andrei Șerban sunt cei care au scris textul și co-regizează spectacolul.
Participarea la spectacole este liberă.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Foto deschidere @ Arhivă / Scoala de Vară & Conferințele din Telciu