-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

Furnizorii de servicii medicale, obligați să completeze Dosarul Electronic al Pacientului. Dacă nu, riscă suspendarea activității

Începând de azi, furnizorii de servicii medicale sunt obligați să completeze Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului tratat. Dacă nu, riscă să le fie suspendată activitatea pe o perioadă de șase luni de zile.

De azi intră în vigoare Legea 45, privind Dosarul Electronic de Sănătate. Fiecare asigurat are un astfel de dosar în care sunt trecute sumarul urgențelor, istoricul pacientului, antecedentele transmise de pacient și documentele medicale.

De la început a fost prevăzut ca în dosarul electronic să fie obligați să transmită datele privind tratamentele, consulațiile, șamd, toți medicii, toate unitățile sanitare, indiferent că sunt sau nu publice, private, sunt sau nu în contract cu Casa de Sănătate. Ei acum, prin această lege s-a instituit și cadrul prin care aceștia vor trebui să acceseze și să transmită date. Acum există clar obligativitatea pentru toți pacienții care sunt asigurați și pentru toți furnizorii de servicii medicale, pe toate tipurile de asistență medicală, indiferent dacă se află sau nu în relație contractuală cu CAS”, a explicat Președintele CAS BN, Camelia Ilișuan.

Dacă până acum, dosarul putea fi accesat fără consimțământul pacientului, doar de serviciile de urgență, medicii de pe Ambulanță, SMURD, din secțiile UPU – acum se dă voie și medicilor de familie să acceseze sumarul de urgență. Pacientul își poate da consimțământul pentru accesarea dosarului, intrând el pe dosar și adăugând numele medicilor specialiști cărora le permite, fie când este la consultație, pe baza cardului de sănătate sau a matricii eliberate de medicii de familie.

Dacă prestatorii de servicii medicale nu completează datele în acest dosar, sunt prevăzute și sancțiuni.

La prima abatere se va da doar avertisment. La a doua și a treia abatere, medicii vor primi amenzi cuprinse între 3 și 5% din valoarea serviciilor prestate. Spitalele vor primi o amendă de 0,5% din valoarea serviciilor prestate, pentru cea de a doua abatere, iar la a treia abatere amenda va avea valoarea cuprinsă între 1 și 3 la sută din valoarea serviciilor. Deja la a patra abatere, indiferent că e medic, spital, clinică, sancțiunea aplicată poate fi de suspendare a activității pentru o perioadă de 6 luni de zile”, a declarat Camelia Ilișuan.

Medicii care nu au contract cu Casa de Asigurări trebuie să solicite un certificat digital pentru a avea acces la baza de date a dosarelor electronice. Iar transmiterea datelor în dosar se face doar printr-o bifă de transmitere automată din programul lor în dosar.

Probabil că va dura o lună de zile până când se vor obișnui cu acest lucru, până își vor face certificatele, etc. Dar teoretic, legea e publicată în Monitorul Oficial, deci a intrat în vigoare”, a conchis Ilișuan.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...