O carte poștală rară, care surprinde frumusețea zonei Rodna-Valea Vinului, de acum 130 de ani, poate fi admirată în colecția Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
„O carte poștală rară, aflată în colecțiile noastre, adresată de Ioan Gheție, omului politic năsăudean Ioan Ciocan, la Budapesta, în 1891, ilustrând frumusețea zonei Rodna-Valea Vinului”, explică într-o postare pe pagina de Facebook cei de la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
Fotograful Alex Varga precizează, într-un comentariu, că poza e făcută la Stânca Dracului, exact lângă galeriile minei.
Profesorul Ion Ciocan (19.02.1850, Mocod – 06.09. 1915, Budapesta) s-a născut în familia învățătorului Andrei Ciocan și după primii ani petrecuți la Școala Trivială din Zagra și Școala Normală din Năsăud, și-a continuat studiile la nou-înființatul Gimnaziu superior românesc din Năsăud unde, în anul 1871, a obținut „testimoniul de maturitate” (diploma de bacalaureat) cu calificativul „eminent” – notează justete.ro.
„A urmat apoi, ca bursier, cursurile universităților din Viena, Graz și Budapesta, întorcând-se la Năsăud în anul 1878 când a și fost numit profesor de gimnaziu și ulterior, în anul 1880, director al acestei instituții de învățământ, funcție pe care a păstrat-o până în anul 1898 când a acceptat propunerea de a prelua catedra de limba și literatura română a Universității Pazmany Peter din Budapesta.
Ion Ciocan nu a fost doar un intelectual de mare clasă și un dascăl vizionar, devotat profesiei căreia i s-a închinat, ci și un bun gospodar și un abil om politic transilvănean, fiind ales, în mod repetat, timp de aproape două decenii, ca deputat de Năsăud în Parlamentul din Budapesta”, potrivit sursei citate.