0.3 C
Bistrița
luni, noiembrie 25, 2024

Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe…

Povestea înghețatei pe care o găsiți astăzi în zeci de sortimente în vitrinele Gelateriei Aniela începe acum 50 de ani, atunci când familia Bachiș, cu un spirit antreprenorial care n-a putut fi înfrânat mai târziu nici de comuniști, s-a apucat să o facă, în casa părintească de la Tărpiu, lângă Dumitra.

Bistrițeanul.ro a avut ocazia să afle povestea din spatele înghețatei Aniela, chiar de la frații Bachiș, tatăl și unchii Anielei, reuniți acasă, la Bistrița, după 30 de ani. George Bachiș, tatăl Anielei, este singurul care a rămas în țară și a dezvoltat afaceri aici, după 1990. Frații săi, Ioan și Gabriel, au emigrat în SUA încă din anii ’90 și, cum provin dintr-o familie în care spiritul antreprenorial a fost cultivat din tată în fiu, absolut firesc și natural, au dezvoltat afaceri și acolo. 

George, Ioan și Gabriel Bachiș ne-au spus povestea înghețatei care le-a colorat și bucurat viața și a făcut istorie printre bistrițeni. Sunt cei mai mari fani ai înghețatei făcute de Aniela, dar și cei mai duri critici. Ei chiar știu cum trebuie să fie înghețata bună, au făcut-o împreună zeci de ani. De la ei am aflat și că spiritul antreprenorial este moștenire de familie.

Primul om de afaceri din familia Bachiș a fost chiar străbunicul Anielei, care, întors acasă din război, a deschis o brutărie mică, la țară. Libertatea, bunăstarea și bucuria de a fi propriul tău stăpân s-a transmis din generație în generație, iar Ioan, tatăl fraților Bachiș, nu numai că a continuat pe drumul deschis de tatăl său, dar le-a insuflat asta și copiilor, mai apoi nepoților, care duc mai departe acest spirit antreprenorial, fiecare conducând astăzi propriile afaceri, de succes toate. 

Înghețata Aniela, un secret de familie bine păstrat

Povestea înghețatei din familia Anielei începe prin anii ’70, când Ioan Bachiș a venit cu ideea de a face înghețată, un produs rar în acele vremuri. Vânzarea n-ar fi fost așadar o problemă, piața ar fi consumat înghețată, le trebuia doar o rețetă bună și să afle cum se face înghețata. Închipuiți-vă că în acele vremuri nu erau utilaje care să te ajute să faci gheața sau procesul de înghețare, iar totul se făcea manual, artizanal. Iar înghețata trebuia produsă și vândută vara…

Cum fiul cel mare, George Bachiș, ajunsese la liceu, în Cluj, iar pe strada Pata din Cluj era un turc care vindea o înghețată extraordinar de bună, George (tatăl Anielei) l-a convins să vină la Tărpiu și să-i învețe pe părinții săi cum să facă o înghețată la fel de bună ca cea pe care o vindea pe străzile Clujului. Acesta a fost începutul.

Mai departe, rețeta s-a perfecționat în familie, iar cel care supraveghea îndeaproape tot procesul și insista ca fiecare tranșă de înghețată să fie excelentă, neacceptând nici un rabat de la calitate, era capul familiei – Ioan Bachiș. Permanent, acesta insista asupra calității și era foarte strict când era vorba de igienă, nu accepta nicio abatere, înghețata trebuia să fie nu numai bună, ci și sănătoasă pentru consumatori. Un alt lucru la care ținea foarte mult era rețeta: să fie păstrată secretă, și doar membrii familiei să o știe.

Acest secret este păstrat cu sfințenie și astăzi. Ingredientele nu sunt secrete (lapte, ouă, zahăr și diverse arome), dar ordinea în care ele se pun pentru a obține cea mai bună înghețată, temperaturile din anumite faze de lucru și alte mici detalii din procesul tehnologic, care fac diferența, nu le vom afla niciodată. 

Cum se făcea înghețata acum 50 de ani?!

Foarte greu! Era un proces la care se lucra cu câteva luni înainte. Frații Bachiș ne-au povestit că Ioan, mijlociul familiei, era cel mai priceput la procesul de înghețare, nimeni nu știa mai bine decât el cum să faci înghețată…vara, fără utilaje frig. 

Imediat după Bobotează, toată familia Bachiș începea să lucreze la însilozarea gheții, care trebuia să fie astfel pregătită încât să le ajungă până în toamnă, când se încheia sezonul de vânzare a înghețatei. Și era muncă grea, uneori lucrau alături de peste 20 de oameni, săptămâni la rând, numai să pregătească gheața.

La locul de însilozare se aduceau dintr-un lac de lângă Tărpiu și peste 100 de sănii cu gheață, care erau așezate cu o anume logică, apoi udate, să se sudeze între ele și să formeze un iglu perfect, unde să reziste gheața toată vara, ba chiar până toamna târziu. 

Pentru că acum tehnologia a evoluat și aparatele care fac înghețata nu mai sunt o problemă, Ioan Bachiș ne-a spus, cu un zâmbet ștrengăresc în colțul gurii, cum făcea să păstreze gheața luni la rând, chiar în soare. Cu ajutorul…sării, care, dacă nu știați, scade și mai mult temperatura și păstrează gheța mai mult timp. „De asta se strică drumurile așa de tare când dau cu sare…Dacă afară sunt -10 grade, sarea pusă pe drum scade și mai mult temperatura și asta e explicația pentru care drumurile se distrug așa de tare în fiecare an…”, ne-a explicat Ioan Bachiș.

Tot procesul de producție se desfășura în condiții extrem de severe de igienă și tocmai de aceea niciodată nu au avut probleme, deși în compoziție se foloseau ouă și lapte, extrem de sensibile dacă nu sunt manipulate corect. De exemplu, fiecare ou cumpărat de la țărani era trecut prin trei filtre înainte de a ajunge în înghețată. Prima dată era pus sub o lampă de control, apoi spălat și lăsat 10 minute în cloramină, iar mai apoi, fiecare ou era spart separat, într-o farfurie, și abia apoi ajungea în baza pentru înghețată.

Sute de kilograme de înghețată vândute în câteva ore

Dacă bunicul Ioan Bachiș se ocupa cu producția, responsabilul cu vânzarea era bunica Anielei, Ana Bachiș. Vindea înghețata cu atâta drag și bucurie încât toată lumea o iubea și n-a fost copil care să nu guste din înghețata ei, chiar și dacă nu avea bani. 

Cu noaptea în cap, alături de unul dintre copii, pornea către Năsăud sau Bistrița să vândă înghețata proaspătă, care pleca spre piață imediat ce era gata. Gabriel Bachiș, mezinul familiei, își amintește că a început să vândă înghețată alături de mama sa pe la 10 ani. Atunci când se ridica spitalul din Bistrița, își amintește că ei vindeau înghețată în față

Fotografia veche cu familia Bachiș vânzând înghețată, înrămată și așezată frumos în Gelateria Aniela, este din anii ’80, își amintește Gabriel. Alături de el este mama sa – Ana și undeva, în spate-dreapta, tatăl său.

După ce copiii au crescut, fiecare a preluat sarcini precise. Astfel, Gabriel se ocupa de producție, Ioan de înghețare, George de aprovizionare și vânzare. Nu ieșeau din cuvântul părinților, iar cel mai dur control al calității îl făceau tot ei, în familie. Dacă li se părea cumva că înghețata nu a ieșit cea mai bună – o aruncau, iar procesul de producție se relua.

Tatăl era obsedat de calitatea și gustul bun al înghețatei și era convins că acesta era secretul oricărei afaceri bune: un produs de calitate. De altfel, atunci când apăreau ei în piață, nimeni nu mai vindea înghețată în jur până nu se termina a lor. Uneori vindeau cu 1 leu globul și 300 de kilograme de înghețată în câteva ore.

Odată veniți la putere, comuniștii i-au lăsat să-și continue afacerea, dar o făceau pentru profitul statului, fiind angajați la CAP, apoi la Cooperativa Furnica din Năsăud, apoi la CPADM, care avea un laborator de înghețată și patiserie pentru care făceau înghețată și alte dulciuri după rețetele lor. 

Înghețata nu a fost singurul produs de succes al familiei. Familia Bachiș făcea și o halviță foarte bună, figurine din zahăr ars sau figurine de turtă dulce tradiționale, cu tematică de Crăciun sau de Paște.

De altfel, provocarea fraților Bachiș în aceste zile, când toți s-au reunit acasă, este să refacă iar halvița familiei, dar și turta dulce. Dacă reuniunea din bucătărie va avea succes, nu este exclus ca într-o zi să găsiți la Gelateria Aniela turtă dulce sau halviță, făcută ca pe vremuri, tot după rețete tradiționale, dar ale familiei Bachiș.

O altă surpriză pe care o pregătesc acum este atestarea produsului “Înghețata tradițională a bunicului”, ca produs tradițional, care va respecta întocmai rețeta de acum 50 de ani a înghețatei artizanale făcute de familia Bachiș.

Înghețata Aniela a trecut testele criticilor din familie! E cea mai bună, bucurați-vă de ea!

Aniela Vălean, cea care duce astăzi mai departe tradiția de 50 de ani a înghețatei din familia Bachiș, spune că cel mai dur critic al ei în ceea ce privește înghețata este tatăl său, cel care o ghidează mereu și care a inspirat-o în această afacere. 

Unchii săi, Gabriel și Ioan Bachiș, au testat și ei ultimele sortimente de înghețată și au căzut de acord că este cea mai bună din lume: le amintește de gustul celei din copilăria lor. Sunt tare mândri de nepoata lor și o susțin permanent în această afacere, cea mai de suflet a familiei. 

De altfel, unchii săi sunt un sprijin permanent în afacerea sa și o inspiră mereu. Ioan Bachiș cultivă acum în SUA pe 8 hectare de teren plante medicinale și o inspiră pe Aniela să facă noi sortimente de înghețată, în care să se folosească de proprietățile curative ale plantelor. Înghețata de mac prăjit, cu lavandă și mure sau cea de portocale cu granule de polen ori de mandarine cu muguri de brad sunt doar câteva sortimente inspirate de unchiul său.

Gabriel Bachiș, celălalt unchi al Anielei, n-a renunțat nici acum la bucuria de a face dulciuri și, în SUA, din pură pasiune, participă la cursuri și la concursuri de preparat dulciuri. Învață și experimentează mereu și astfel Aniela primește cele mai bune sfaturi și ultimele noutăți de peste ocean.

Așadar, tradiția merge mai departe la Gelateria Aniela și un lucru este sigur: înghețata va avea același gust bun, ca acum 50 de ani, și peste alți 50. Iar asta pentru că familia Bachiș chiar se pricepe cum să facă cea mai bună înghețată. I-a învățat un turc (înghețata turcească este o delicatesă apreciată și căutată oriunde în lume), acum 50 de ani, au îmbunătățit rețeta ani la rând și procesul de producție, iar acum răsfață un oraș întreg cu o înghețată în care pun lapte, ouă, zahăr și fructe. Mai departe, cum se face, e un secret prea bine păzit, pe care n-am reușit nici noi să-l aflăm…

Anul trecut, Gelateria Aniela a deschis o cofetărie cochetă, în clădirea recent reabilitată de pe str. Barbu Ștefănescu Delavrancea, colț cu str. Dornei. Aici veți găsi tot timpul anului zeci de sortimente de înghețată, în combinații inedite, pe gustul tuturor, dar și o cafea bună, un mix special creat și prăjit pe gustul Anielei. În meniu veți mai găsi și prăjituri sau wafe asortate cu înghețată, atât de bune încât te fac să revii ori de câte ori ai poftă de ceva dulce, bun, cu gust de copilărie.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...