În urma unui proces care s-a întins pe nu mai puțin de 9 ani, compania Frasinul reușește să recupereze un prejudiciu de aproape un milion de euro creat după o confiscare abuzivă de către Garda Forestieră Cluj. Masa lemnoasă a fost trecută cu întârziere în SUMAL, perioada de raportare suprapunându-se cu sărbătorile de iarnă, iar Garda Forestieră a confiscat lemnul, considerându-l a fi ilegal. Un abuz – aveau să constate instanțele, care au dat rând pe rând dreptate companiei Frasinul.
Potrivit Gazeta de Bistrița, în iunie 2015, Garda Forestieră Cluj a confiscat de la compania Frasinul contravaloarea a 40.000 de metri cubi de material lemnos, adică în jur de 4,8 milioane de lei (aproape un milion de euro)
Garda Forestieră susținea atunci că Frasinul a întârziat cu 6 zile peste termenul limită înscrierea în sistemul SUMAL a lemnului deținut, transportat și comercializat. Drept urmare, instituția a considerat că lemnul nu are proveniență legală.
Amenda de 3.000 de lei aplicată de Garda Forestieră și Inspectoratul de Poliție Județean și confiscarea lemnului a venit la 6 luni de la întârzierea de înscriere în SUMAL a lemnului.
Frasinul a demonstrat cu documente că lemnul avea proveniență legală și a susținut că a fost înregistrat cu întârziere în SUMAL din cauza faptului că angajații companiei au avut liber în perioada aceea, care a coincis cu sărbătorile de iarnă.
Garda Forestieră Cluj a fost condusă și atunci și acum de Istrate Ștețco, care a susținut la proces că materialul lemnos nu avea proveniență legală și că agenții constatatori au efectuat la acea dată toate verificările, iar la confiscarea materialului lemnos s-a respectat legea.
După 4 ani de procese, Judecătoria Năsăud a dat dreptate firmei Frasinul și a anulat ambele procese verbale, inclusiv confiscarea celor 40.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Garda Forestieră a contestat sentința dată la Năsăud, care însă a fost menținută, mai bine de 4 ani mai târziu și la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Sentința este una definitivă, astfel că Garda Forestieră Cluj trebuie să restituie masa lemnoasă confiscată atunci.
Va dați seama ce șmecherie a făcut Statul! A vândut acum 9 ani lemnele confiscate cu câteva zeci de lei metrul cub, și acuma îl despăgubește pe marele patron cu câteva sute de lei per metru cub! Cel putin de 10 ori mai mult! Că doar lemnele au fost valorificate atunci la pretul pietei, nu le-a ținut nimeni pe rampă sau în depozit atâția ani!