-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO: Ce a descoperit fotograful francez Herve Bossy în satele din județ și piața din Bistrița

Fotograful francez Herve Bossy a petrecut recent câteva săptămâni în județul nostru. A dat o raită prin piețele din Năsăud și Bistrița, dar și prin satele județului, într-un proiect special: Culese din Rural.

Proiectul AFCN „Culese din Rural” a reușit să-l capteze și pe fotograful francez Herve Bossy. Este unul dintre cei doi fotografi care îi însoțesc pe rezidenții care documentează câteva teme de interes: 

Culese din Rural: Trei autori vor documenta viața țăranilor din Năsăud, Lechința și Telciu

Herve Bossy a petrecut aproape o lună de zile în Bistrița-Năsăud, realizând fotografii documentare.

Unul din personajele intervievate în proiect a fost și tanti Floarea din Romuli. „…a izbucnit în plâns imediat după ce am întrebat-o despre începuturile căsniciei ei. A ținut totuși să ne spună că lacrimile care îi curg sunt de fericire.

Tanti Floarea are o căsnicie fericită care durează de 47 de ani. S-a măritat la 17 ani din dragoste, iar pe primul copil l-a născut un an mai târziu. A muncit toată viața la animale și a lucrat pământul. În puținul timp liber pe care îl are, țese la război. În poză se pot vedea doar câteva dintre iile și ștergarele cu motive florale pe care le coase la mână”, a transmis echipa Culese din Rural.  

Fotograful Hervé Bossy, alături de antropologul Florin Dumitrescu, a cutreierat și piețele din Bistrița și din Năsăud.

Cei doi i-au surprins și au stat de vorbă cu cei care pun pe tarabe hrană proaspătă.

În explorarea lor au făcut și incursiuni în gospodăriile unora dintre țăranii producători. Au încercat astfel să descifreze drumul legumelor de la semințe la tarabă. Dar și toată truda aferentă. Mai multe despre acest subiect puteți afla în textele care vor rezulta și vor fi publicate în această toamnă”, au mai precizat inițiatorii proiectului. 

Cine este Herve Bossy?

Herve Bossy, în vârstă de 27 de ani, este fotojurnalist și redactor independent de aproape 3 ani.  Are colaborări cu numeroase ziare francofone.

După finalizarea studiilor în domeniul literaturii, a început să lucreze în România într-o asociație din Satu Mare. A lucrat și într-o fermă din Sanmartinu Maghiar, alături de tineri aflați în programe de reintegrare socială.

A urmat un curs de științe politice și jurnalism la Lyon și, parțial, în cadrul FSPAC Cluj-Napoca.

În 2018 a susținut o lucrare de cercetare bazată pe etica și conduita profesională în fotojurnalism. Pe parcursul studiilor, a descoperit fotografia ca un mijloc de documentare.

În 2015, în Lyon (Franța), a fost invitat de către un prieten într-un garaj unde locuiau înghesuiți romi din Albania și România. A început să documenteze viața acestui loc și a oamenilor care îl locuiesc. A ajuns să se instaleze aici și să țină un atelier foto cu mulți copii de acolo. A reușit să descopere, puțin câte puțin, puterea imaginii ca factor de transformare socială.

Așa începe călătoria mea înspre fotojurnalism. În 2018 mă găseam în Kosovo, fotografiind imaginea celor 10 ani de independență a țării și publicând apoi mai multe reportaje în presa franceză.

În același an, am vizitat de două ori autoproclamata Republică Populară Donetsk, pe teritoriul separatist pro-rus. Am publicat mai multe reportaje, concentrându-mă asupra acestui teritoriu tânăr, asupra luptelor și a prezenței militarilor străini.

2018 este și anul marilor mișcări sociale în Franța, în special mișcarea Gilets Jaunes (Vestele Galbene). Am fotografiat, deci, manifestările de la Paris și Lyon ca reporter.

În 2019 am călătorit în Panama și Houndras pentru a realiza fotografii pentru organizația ONG Aid to the Church in Need. Câteva luni mai târziu, alături de asociația Vétérinaires sans Frontières, am fost în nord-estul Ugandei pentru a documenta seceta care a pus în pericol populația locală. Acolo, am realizat un amplu reportaj despre consecințele acestei secete asupra activităților miniere, sursa de exploatare umană și daunele aduse mediului”, a povestit Herve Bossy.

În 2020 ajunge din nou în România datorită unei burse de jurnalism. A realizat mai multe reportaje despre problemele tăierilor forestiere ilegale și a corupției în cadrul administației forestiere.

Mai multe dintre aceste reportaje au fost deja publicate în presa franceză – în Reporterre, Politis și Le T du Temps.

Între timp lucrează la un proiect personal de lungă durată, în Delta Dunării. Aici documentează transformările peisagistice și influența turismului. În paralel, este implicat și în proiectul „Culese din Rural”.

Foto @ Hervé Bossy

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...