La Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița a fost celebrată ieri Ziua Internațională a Biodiversității. Ciprian Samoilă și Doru Ruști (Asociația Harta Verde) le-au vorbit elevilor de la Liceul cu Program Sportiv și Colegiul „Liviu Rebreanu” despre cel mai ambițios documentar despre biodiversitatea din România.
Elevii clasei a III-a de la Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița și elevii clasei a X-a, de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița au vizionat Filmul „România Sălbatică”.
Este vorba despre cel mai ambițios documentar despre biodiversitatea din România.
Discuțiile libere care au urmat vizionării au fost susținute de specialiștii în biodiversitate Ciprian Samoilă și Doru Ruști („Asociația Harta Verde”). La eveniment au participat și geograful Oana Lobonțiu (Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud) și specialist în știința mediului, Zorica Morar (Primăria Municipiului Bistrița).
„Biodiversitatea reprezintă întreaga varietate a vieții pe Pământ, de la cele mai mici microorganisme, până la cele mai evoluate plante și animale.
În aceeași măsură, înseamnă diversitatea biologică a ecosistemelor, a genelor și a tuturor speciilor de pe planetă. Conservarea habitatelor și a speciilor ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți”, au concluzionat organizatorii.
Evenimentul face parte din proiectul Centrul de Cercetare și Educație pentru Natură – 2024, proiect finanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2024 și propus de Asociația Harta Verde România.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Municipiului Bistrița.
Biodiversitatea se referă în sens larg la „Biosferă” defineste spațiile sau învelisurile de pe Pământ unde există viață, incluzând partea inferioară a atmosferei, partea superioară a hidrosferei și litosferei. Biosfera conține o multitudine de organisme și de specii care formează numeroase ecosisteme.
Este vorba de miliardele de organisme vii unice care trăiesc pe Pământ, precum și interacțiunea dintre ele (ecosisteme). Acestea reprezintă un element esential al vieții noastre, dar sunt amenințate permanent. Principalele presiuni asupra biodiversității sunt generate de schimbarea folosinței terenurilor (ex. despăduriri, monoculturi intensive, urbanizare), de exploatarea directă – cum ar fi vânătoarea și pescuitul excesiv, de schimbările climatice, de poluare și de speciile străine invazive, etc.
Deaceea, conservarea biodiversității este esențială nu numai pentru valoarea ei în sine, ci și prin ceea ce ne oferă, precum altele aer curat, apă proaspătă, soluri de calitate și polenizarea culturilor. Ne ajută să luptăm împotriva schimbărilor climatice și să ne adaptăm la ele, contribuind de asemenea la reducerea impactului catastrofelor naturale. Prin urmare, declinul biodiversității are consecințe majore asupra societății, economiei și sănătății oamenilor.
Pentru conservarea biodiversității la nivel mondial exista o organizație globală de cercetare pentru dezvoltare numita „Bioversity International” care furnizează dovezi științifice, practici de management și opțiuni de politică pentru a utiliza și proteja biodiversitatea agricolă pentru a atinge securitatea alimentară și nutrițională la nivel mondial, lucrând cu parteneri din țări cu venituri mici din diferite regiuni în care biodiversitatea agricolă poate contribui la îmbunătățirea nutriției, rezilienței, productivității și adaptării la schimbările climatice .
Un rol important in conservarea biodiversitatii il au băncile de gene care sunt locații incluzând structuri, echipamente, proceduri și material genetic animal sau vegetal, destinată depozitării și conservării unei colecții de material genetic în afara mediului de viață firesc (in vitro), sub formă de semințe, țesuturi, celule reproductive, embrioni sau molecule de ADN.
La noi in țară există câteva bănci de gene , intre care se nimără Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate și Conservare, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.
(vezi: https://ziarulfaclia.ro/centrul-pentru-biodiversitate-si-conservare-al-ichat-usamv-cluj-napoca-admirabil-loc-de-conservare-a-plantelor-din-tezaurul-natural-al-transilvaniei/)