Zidul Dogarilor din Bistrița – monument istoric de clasă A – construit de bistrițeni între 1484 și 1532 – a fost vandalizat recent cu graffiti. Poliția Locală s-a autosesizat și a început cercetările.
Inconștiență și lipsă de educație din partea unor / a unui bistrițean care și-a manisfetat flagrant prostia – mâzgălind cu graffiti unul dintre puținele fragmente de istorie din oraș.
„Am fost rănit cu iluzii / Nimeni nu o să recunoască” – este mesajul scrijelit pe zidul vechi de mai bine de 500 de ani.
Bistrițenii au cumpărat în 1465 de la regele Ungariei Matia Corvin cetatea care fusese deţinută de Ioan de Hunedoara în oraş. Au primit permisiunea de a o dărâma, explica istoricul Otto Dahinten. Cu o condiţie: aceea de a refolosi materialul de construcţie pentru ridicarea unui zid de centură al oraşului.
Zidul ar fi avut o grosime de aproximativ 1,90 m şi o înălţime de 9,5 m. În partea superioară era prevăzut cu un culoar de circulaţie, sprijinit pe pietre sub formă de consolă şi acoperit cu ţiglă. În 1484 zidul de centură interior şi turnurile porţilor erau ridicate pe jumătate. Lucrările au fost finalizate până în 1532.
Poliția Locală Bistrița s-a autosesizat în legătură cu vandalizarea monumentului istoric și a început cercetările în acest caz.
Au mai fost acte de vandalism și teribilisme în Bistrița, dar nu foarte grave. Ca să fie și sancționați, autorii acestora ar trebui identificați, ceea ce este dificil, în contextul în care majoritatea se petrec noaptea – au explicat surse din Poliția Locală Bistrița.
Potrivit Art.14 din legea 61/1991, constituie contravenţie scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereţii clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosinţă comună aflate în locuri publice și deteriorarea prin orice mijloc a acestora – dacă faptele nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni.
În 2022, parlamentarii au votat o lege pentru descurajarea vandalilor. Aceasta prevedea amenzi între 3.000 și 6.000 de lei pentru distrugerea unui monument istoric.
În alte ţări din Europa, sancţiunile pentru asemenea vandalisme se pedepsesc mult mai dur. Guvernul italian a impus amenzi de până la 60.000 de euro pentru cei care distrug patrimoniul. Și asta pentru că s-au cheltuit peste 40.000 de euro pentru a curăța fațada palatului Madama din Torinp, vandalizată de tinerii pasionați de graffiti, precizează ObservatorNews.
Ștergerea graffiti-ului de pe monumentele istorice este, pe de altă parte, este un proces dificil care necesită multă atenție, atrag atenția specialiștii.
Procesul de curățare devine mult mai complicat în cazul monumentelor vechi. Nu se recomandă curățarea monumentului de persoane bine intenționate, dar fără specializare, care ar putea distruge monumentul.