Un lucru important pentru prevenirea inundațiilor e consolidarea malurilor râurilor. Astfel, zeci de localități pot fi ocrotite și sute de vieți salvate. Pentru 2019 sunt propuse numeroase proiecte ce vor crea siguranță în caz de inundații. AFLĂ ce zone sunt prinse în aceste proiecte:
Anul 2019 va fi anul în care zeci de milioane de euro vor fi direcționați spre siguranța bistrițenilor. Se dorește consolidarea mai multor râuri din județ, astfel încât zeci de localități să fie ferite de inundații.
Amenajare râu Someșul Mare în zona localității Nimigea de Jos
Această investiție de 9,5 milioane lei prevede consolidarea a aproape patru kilometri de mal și reprofilarea albiei pe o distanță de 1,2 km. Lucrările sunt începute, astfel că anul acesta se va mai consolida malul pârâului Țibleș, în localitatea Mocod, cu un zid de piatră rostuită.
Amenajare râu Someșul Mare și afluenți între Valea Mare și Lelești, sector oraș Năsăud, aval de podul rutier de pe DN17 C
Proiectul prevede ca cele aproape 20 de milioane de lei să fie folosite pentru regularizarea albiei pe o distanță de 2,5 km și construirea unor apărări de mal pe 1,2 km.
Totuși, anul acesta se vor efectua lucrări de regularizare a albiei pe o distabță de 1,8 km.
Amenajare Valea Ilișua, aval de confluența cu Valea Strâmbă
În 2006, 13 oameni au murit și 23 de localități au fost afectate din cauza viiturilor. Au fost afectate peste 581 de gospodării, o școală, un dispensar, o sală de sport, o biserică și o primărie.
Astfel, se dorește construcția a două noi acumulări nepermanente la Molișet și la Șendroaia și amenajarea văii Ilișua pe o distanță de 41,3 km. Pe această distanță se vor face consolidări de mal de tip vegetativ și pereate, regularizare, reprofilare și eliminare blocaje, praguri de fund și înființarea unei stații hidrometrice automate la Târlișua.
Valoarea estimativă a proiectului este de 40 de milioane de euro.
Amenajare râu Someșul Mare și afluenți în localitățile Rodna și Maieru
Investiția de 525.000 lei va merge spre recalibrarea albiei pe o distanță de 250 ml, protecție maluri pe o distanță de 250 ml și două praguri de fund.
Lucrările sunt necesare din cauza evoluției negative a eroziunii de mal, favorizată de natura terenului și concavitatea malului.
Amenajare râu Someșul Mare și afluenți în localitatea Beclean
Tot 525.000 lei vor fi folosiți pentru recalibrarea albiei pe o distanță de 250 ml, protecție maluri pe o distanță de 250 ml și două praguri de fund.
Amenajare și stabilizare albie Valea Meleș, în amonte de Beclean, la Nușeni
În localitatea Nușeni există o eroziune puternică de mal care pune în pericol locuințele aflate în vecinătatea văii Meleș, eroziunea ajungând în imediata apropiere a fundațiilor caselor. Astfel, se dorește recalibrarea albiei pe o distanță de 250 ml, protecție maluri pe o distanță de 250 ml și realizarea a două praguri de fund.
Valoarea investiției trece de 500 mii lei.
Apărare mal râul Șieu, la Șieu Odorhei
Pe râul Șieu, în această zonă, e nevoie de consolidarea malului drept, care este erodat și care pune în pericol viețile riveranilor.
Astfel, cu cei 525.000 lei se dorește consolidarea a 230 ml de mal, reprofilarea albiei pe 240 ml și realizarea a două praguri de fund.
Reabilitare apărare mal Valea Sărată, la Beclean
Malurile văii Sărate sunt erodate, așa că vor fi realizate protecții de maluri pe o distanță de 180 ml, se va recalibra albia tot pe o distanță de 180 ml și se va realiza un prag de fund.
Valoarea investiției e de 450 mii lei.
Amenajare Valea Ghinda, la Bistrița
Prin investirea a 525.000 lei, se va asigura apărarea împotriva inundațiilor prin tranzitarea în condiții de siguranță a undelor de viitură din zonele vulnerabile ale municipiului, a obiectivelor socio-economice și a bunurilor populației.
Astfel, se va face consolidarea malurilor pe o distanță de 250 ml, se va reprofila albia pe 300 ml și se vor crea trei praguri de cădere.