Zeci de copii s-au distrat în parohia ortodoxă Dumbrăveni din protopopiatul Beclean. Aici s-a desfășurat tabăra „Vacanță în pridvorul bisericii”. Copiii au avut parte de ateliere de pictură pe sticlă, lecții de prim ajutor, de chitară sau teatru.
70 de copii și tineri din parohia ortodoxă Dumbrăveni (Beclean) au petrecut câteva zile speciale de vacanță. Părintele paroh Leon Drăgan și soția sa, Ioana, le-au pregătit câteva surprize memorabile.
„Tabăra Vacanță în pridvorul bisericii și-a propus să creeze un mediu în care copiii și tinerii să poată trăi credința creștin-ortodoxă prin relaționarea cu Dumnezeu, dar și cu cei din jur”, a explicat preotul paroh Leon Drăgan.
Rugăciunile de dimineață și seară, Sfânta Liturghie din ultima zi a taberei și atelierul „Întreabă Preotul” au fost prilejuri perfecte de a experimenta credința. „Au fost, totodată, ocazii de cunoaștere aprofundată a sinelui și a celorlalți. În tabără nu doar că i-am distrat pe copii, dar i-am și implicat în activități.
Fiecare activitate i-a provocat pe cei mici să deprindă abilități noi. Să le îmbunătățească pe cele vechi. Să învețe mai mult despre ei înșiși și despre propriul potențial”, a precizat preotul Leon Drăgan.
„Ne-am dorit, prin această tabără, să îmbinăm activitățile duhovnicești cu cele educative. Și să-i apropiem pe copii de Dumnezeu. Să le oferim copiilor o experiență vie a relației lor cu Dumnezeu și cu semenii. Într-un mediu natural, recreativ, educativ și în spiritul credinței ortodoxe”, a transmis preoteasa Ioana Drăgan.
Profesoara Cornici Anca s-a ocupat de atelierul de pictură pe sticlă „Icoana, fereastră spre cer”. Profesoara le-a dezvăluit copiilor care sunt algoritmii de realizare a icoanele pe sticlă și cum se pregătesc acestea pentru expoziție.
Atelierul de prim ajutor a fost coordonat de Vasile Croitor, director la Serviciul de Ambulanță Bistrița-Năsăud.
Copiii au învățat cum pot interveni în cazul unui accident și ce tehnici de resuscitare pot folosi. Au aflat, însă, și care sunt procedurile de ajutor în cazul unui înec. Au învățat să devină mai empatici cu persoanele din jur și mai atenți la nevoile lor:
Ioan Antal și colegii săi de la Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au recapitulat cu cei mici regulile de circulație pe care să le aplice pe stradă.
Polițiștii le-au transmis de asemenea participanților ce au de făcut pentru a fi în siguranță când sunt singuri acasă, la școală sau când folosesc internetul. Mai mult, i-au avertizat pe tinerii participanți în legătură cu pericolul consumului de droguri:
Atelierul de chitară a fost coordonat de Vlad Paul Rusu. Copiii au aflat noțiuni esențiale de teorie muzicală și cum se aplică ele pe instrument. I-a învățat pe copii cântece patriotice și pricesne. Pe scurt, fiecare copil s-a bucurat de o metodă personalizată, în funcție de genul preferat și de direcția muzicală dorită.
Atelier de teatru a fost coordonat de profesoara Ramona Mureșan. De la ea copiii au învățat exerciții de dicție și voce, elemente de actorie clasică, și – mai ales improvizație.
La final toți s-au implicat în piesa Cei trei purceluși, realizându-și fiecare echipă casa și replicile:
De pictura pe față și tatuajele speciale s-a ocupat Ina Todoran. A fost unanim descrisă drept o activitate foarte distractivă! Cei mari și mici s-au transformat, pentru câteva ore, în supereroii lor favoriți:
Copiii din tabăra de la Dumbrăveni au avut parte și de un atelier de desen folosind tehnica creionului. Artista Alexia Mureșan le-a arătat metode de creionare, diversificarea mișcărilor, expresivitatea liniei și diferite tehnici de lucru.
Nu a lipsit din peisaj nici toboganul gonflabil și vata pe băț oferite de Tobolino, dar nici jocurile și concursurile.
„A fost o experiență inedită pentru toți copiii. Și o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. Ne-am făcut noi prieteni și ne-am bucurat de frumusețile naturii. Cel mai mult mi-a plăcut cursul de prim ajutor. Am aflat cum să ne descurcăm în situațiile de urgență. Și, de asemenea, ne-a ajutat să dezvoltăm compasiunea și să înțelegem valoarea unei vieți. Am fost încântați să ne pictăm propria noastră icoană și să o ducem acasă. Mulțumim părintelui și doamnei preotese! Atelierele și taberele pe care le organizează sunt cele mai frumoase evenimente din satul nostru”, a mărturisit Adina, una dintre elevele participate la tabără.
Părintele Leon Drăgan a transmis mulțumiri și recunoștință tuturor celor care au ajutat și coordonat atelierele în tabăra Vacanța în pridvorul bisericii.
„Mulțumim tuturor cadrelor didactice implicate care ne-au ajutat, tuturor voluntarilor, sponsorilor și donatorilor fără de care nu se puteau realiza aceste activități. Mulțumim tuturor gospodinelor care ne-au pregătit bunătăți. Și, nu în ultimul rând, vă mulțumim vouă, dragii noștri tineri și copii pentru că ați participat în număr așa mare… Vă iubim și vă prețuim!”, a transmis preotul Leon Drăgan.