Proiectul de modernizare a piațetei din jurul Bisericii Evanghelice va însemna renunțarea la tot ceea ce înseamnă spațiu verde în zonă. 104 arbori vor fi tăiați, nu vor mai fi rondouri de flori, ci doar dale și mobilier. Partidul Verde se opune cu vehemență.
„Verzii” au organizat în această dimineață o conferință de presă în fața Bisericii Evanghelice, acolo unde se preconizează că va fi amenajată o zonă de socializare care presupune pietonalizarea pieței. Ce înseamnă acest lucru? Tăierea copacilor, desființarea rondourilor de flori și tot ceea ce înseamnă spațiu verde.
„Acest proiect mi se pare o inepție. O să dispară 104 arbori – 61 de aliniament, pe spațiul verde din jurul Bisericii Evanghelice – 43 de arbori, latura nordică – 8 castani seculari, două larice, 5 tei, 5 molizi, un cais ornamental, latura sudică – un mălin și un cireș.
În primul rând, s-au încălcat niște legi când s-a făcut acest proiect, de către administrația noastră, căreia va trebui să le suflăm mult în ceafă până când o vom învăța că trăim într-o țară europeană. Legea 52 și 544 privind transparența luării deciziilor administrației a fost încălcată grosolan încă de la începutul începutului pentru că la dezbaterile publice la care am participat nu ni s-au prezentat cele patru proiecte care au fost pe masa consilierilor și s-a votat doar unu. (…) Primarul și-a văzut încununată ideea de a rade piața.
Mai departe, se încalcă flagrant legea 24 care spune că un spațiu verde gata amenajat, cu rondouri de flori, nu poate fi modificat decât cu o condiție – mobilier mic, un chioșculeț de lemn, un chioșculeț de înghețată, dar să nu ocupe mai mult de 5% din spațiul total verde. Mai mult, este absolut interzis ca toți copacii de aliniament, cei 61, este interzis să se intervină asupra lor – nici măcar cu toaletări, numai dacă este bolnavă o ramură. Nicidecum să-i sacrifici. Cred că se încalcă și legea 422/2001 privind protecția monumentelor istorice de grad 0, cum este Biserica Evanghelică. Mai mult, 60 de cm de pământ fertil de aici va fi scos afară pentru că se va face dalarea.
Priviți acele mici mameloane de iarbă din spatele statuii Andrei Mureșanu. Știți ce e acolo? Familiile preoților evanghelici care au slujit de la anul 1540, când s-a dat în folosință biserica, până prin 1700-1800, au fost îngropați aici. Înaintașii noștri, juzii Bistriței, preoții și preotesele au fost înmormântați aici. Ce facem? Scoatem oasele și le ducem la Dej?”, a declarat Marius Bălan.
Fostul consilier municipal Adrian Florin Chereji a fost și el prezent pentru a susține stoparea acestui proiect:
„Dacă dăm temă de casă vrem Piața Centrală rasă și betonată, arhitectul așa va face proiectul. Atunci îl alegem pe ăla care răspunde mai bine comenzii. Avem zonă pietonală. Foarte rar când e plin. Bistrița nu duce lipsă de suprafață de socializare pentru pietoni. Dacă pietonalul ar fi fost supraaglomerat, înțelegeam să ne extindem în această zonă. De abia a expirat proiectul de modernizare pentru care s-au cheltuit milioane de euro, Dornei – Piața Centrală și acum revenim și refacem toată treaba asta”.
Firma care a câștigat concursul în 2014 este SC Planwerk SRL Cluj-Napoca și a negociat cu Primăria Bistrița un preț de 150.000 euro pentru proiectare. AICI vezi cum va arăta Piața Centrală după modernizare.
„Verzii” au început deja strângerea de semnături pentru ca acest proiect să nu fie pus în practică, iar în 3 mai va avea loc o dezbatere publică pe acest subiect.