2.5 C
Bistrița
joi, aprilie 10, 2025

FOTO – Sângeorz-Băi: Vestita vilă Porumbița, o bijuterie arhitecturală din 1927, restaurată cu fonduri europene, devine centru cultural

Vila 1, una dintre cele mai vechi și reprezentative clădiri din Sângeorz-Băi, cunoscută în trecut ca Vila Porumbița, reabilitată cu fonduri europene, va fi redată comunității. După o lungă perioadă de timp în care s-a aflat într-o stare avansată de degradare, aceasta revine la viață ca Centru Cultural “Laurențiu Oanea” și va găzdui un muzeu al apelor minerale, dar și ateliere de artă și meșteșugărit.

Vila 1 din Sângeorz-Băi a fost restaurată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea spațiilor publice urbane și cultural-recreative în Oraș Sângeorz-Băi”, valoarea totală a investiției fiind de 1.527.539,81 lei.

Această clădire de patrimoniu, construită în 1927, a fost restaurată în respectul tradiției arhitecturale românești. După ani de degradare, Vila 1 revine la viață ca Centru Cultural “Laurențiu Oanea” și va găzdui un muzeu al apelor minerale, dar și ateliere de artă și meșteșugărit.

Ne mândrim cu acest proiect care aduce un plus de valoare comunității noastre!”, spune primarul orașului Sângeorz-Băi, Cătălin Bota.

În perioada interbelică, una dintre construcțiile cele mai cunoscute din Sângeorz-Băi era Vila Porumbița (în prezent – Vila 1). Construită în anul 1927, se număra pe atunci printre clădirile impunătoare, falnice, prevăzute cu parter, etaj și mansardă.

Ca stil arhitectural, se încadra în cel neoclasic, interpretat în cheia stilului românesc, chiar cu unele accente ale celui eclectic. Nu lipseau nici îndrăgitul (și atunci, și acum) foișor, acoperit cu tablă, nici nelipsita terasă. Multă vreme, în Vila Porumbița a funcționat Sanatoriul Hebe, atrăgând nenumărați turiști interesați de sejururi balneare.

De-a lungul zecilor de ani, Vila Porumbița și-a schimbat destinația, devenind pe rând muzeu al apelor minerale, respectiv atelier pentru meșteșugărit. Mai aproape de zilele noastre rămăsese fără nicio întrebuințare. Trecerea anilor a curs nemiloasă, astfel că splendida construcție a intrat într-un proces de degradare vizibilă, în ciuda încadrării sale în categoria Monumentelor culturale de tip B (monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural zonal)”, potrivit sangeorzbai.ro.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE pentru Verificarea de primăvară și asigură-te că mașina ta este pregătită pentru călătoriile din acest sezon.

San Deco Bistrița-Năsăud caută consilier vânzări. Rombat angajează operatori producție! NOI locuri de muncă, la Fan Courier, DIVANI & SOFA, Polimed

SAN DECO Bistrița-Năsăud și DIVANI & SOFA caută consilier vânzări! Rombat angajează operatori producție. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Veche, Amicii Building, sau Ideal Print și Fan Courier. Oferta completă, mai jos:

20 de ani dulci, frumoși, cu Cofetăria MARISAN din Sângeorz-Băi! CUM poți participa la TOMBOLA de ziua lor:

Creează amintiri dulci de două decenii, îmbinând pasiunea pentru dulce, gustul autentic și calitatea produselor, în prăjituri și torturi de-ți lasă gura apă. Acum, la 20 de ani de existență pe piață, Cofetăria Marisan vrea să vă mulțumească vouă, clienților, prin organizarea unei tombole cu premii senzaționale. CE trebuie să faceți: