0.4 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

FOTO/VIDEO: Ziua în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată, comemorată prin rugăciune

Bistriţenii s-au întâlnit în această seară pentru comemorarea celor 11 ani care au trecut de la incendiul devastator care a distrus parțial Biserica Evanghelică. La fel ca în fiecare an, a fost organizată o rugăciune pentru a marca tristul eveniment.

În acest an, evenimentul prin care s-au marcat cei 11 ani de la tragedia care a zguduit o țară întreagă, a avut loc în fața Bisericii Evanghelice din Piaţa Centrală. La ceremonial au fost invitaţi toţi reprezentanţii cultelor religioase din oraş.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=uPiGcKiMbww” /]

Vizibil emoționat, preotul paroh al Bisericii Evanghelice, Johan Dieter Krauss, a rememorat momentul în care „inima Bistriței” a încetat să mai bată.

„Comemorăm astăzi 11 ani de la poate cea mai mare tragedie care a zguduit Bistrița în ultimele decenii sau poate chiar mai mult. Cineva m-a întrebat în seara incendiului Bisericii noastre cum văd eu acest eveniment. Am simțit că a ars inima Bistriței. Așa am simțit atunci și cred că a fost o apreciere potrivită. Venind de la grădiniță unde l-am însoțit pe fiul meu care pe atunci avea cinci ani, m-a îmbrățișat un bistrițean în vârstă. În gând m-am întrebat: Oare unde mai învață bistrițenii să citească ceasul? Ceasul s-a oprit și inima a încetat să bată. Dacă o inimă încetează să bată, ea trebuie resuscitată. Asta este procedura medicală.”, a spus preotul Johan Dieter Krauss.

Alături de preotul evanghelic au participat și preotul protopop Alexandru Vidican, reprezentând Biserica Ortodoxă Română, preotul greco-catolic Teodor Costin, Peter Andras de la Oficiul Parohial Reformat, Peter Gered, reprezentantul credincioşilor romano-catolici din Bistriţa, și reprezentați ai cultelor neoprotestante, Cornel Băngean și Cornel Buhai.

La ceremonie au participat și primarul Ovidiu Crețu, viceprimarul Cristian Niculae, politicieni, oameni de cultură și câțiva bistrițeni care au dorit astfel să-și demonstreze susținerea și simpatia față de simbolul orașului.

După ce feţele bisericeşti au rostit scurte binecuvântări pentru Bistriţa, judeţul nostru şi oamenii care îl locuiesc – într-o emoţionantă ceremonie devenită deja tradiţie, toţi cei prezenţi au rostit „Tatăl Nostru” în română, maghiară şi germană, ţinându-se de mână.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=IdJE4aWH03k” /]

În prezent, Biserica Evanghelică se află în reabilitare și se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni „Restaurarea Bisericii Evanghelice Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, în valoare de 3 milioane euro.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...