Momente electrizante, astă-seară, în concertul Vița de Vie, la Povestea Vinului. Tinerii din fața scenei l-au întâmpinat pe Adrian Despot cu urale, pancarte, mesaje de dragoste și versuri învățate pe de rost. O domnișoară din primele rânduri i-a oferit un clasic buchet de flori. După care, pe scenă, spre deliciul tuturor, a aterizat și un sutien roșu. „Nefolosit, aș zice…”, a comentat amuzat Adrian Despot.
În ciuda ploii care a amenințat toată seara în Bistrița, publicul s-a prezentat în poienița de lângă Turnul Dogarilor la ora 20.30 trecute fix. A fost ultimul concert în Povestea Vinului 2022.
Ploaia s-a oprit, de altfel, ca prin farmec, exact înaintea concertului. Iar muzicienii de la Vița de Vie s-au dovedit electrizanți, plini de vervă și energie. În perfectă armonie cu nostalgicii răscolitorilor ani 90. Dar și cu sutele de tineri care i-au ascultat pentru prima oară… Într-un dialog care s-a înfiripat uimitor sub ochii noștri…
„Anul acesta Vița de Vie împlinește 26 de ani de activitate. Au fost, de departe, cei mai frumoși ani din viața noastră. Dar n-au fost ușori… Nu e ușor să cânți rock în România și să trăiești din asta. Este mai mult o pasiune și o încăpățânare”, a recunoscut Adrian Despot.
Solistul Vița de Vie a povestit că în străfundul sufletului, probabil oricine își dorește un asemenea moment. Doar la concertele cu Beatles și Elvis Presley se mai aruncau cu sutiene pe scenă. Cu puțin noroc, prin anii 90, ei erau cadorisiți pe scenă cu păpuși de pluș din partea publicului.
A fost însă nevoie să treacă 26 de ani de carieră muzicală și de o Poveste a Vinului la Bistrița – pentru ca acest vis să devină realitate. „Ce om n-ar vrea să aibă o trupă, să cânte rock și să se arunce cu sutiene pe scenă…?!”, a mai comentat amuzat solistul Vița de Vie.
O dovadă în plus că merită să vă urmați visele, oricât de nebunești ar părea – a conchis Adrian Despot.
Înființată în 1996, formația a înregistrat primul demo în studioul lui Adrian Ordean. Tot acesta a botezat și grupul cu numele „Vița de Vie”.
În 1997 este lansat albumul de debut, „Rahova”. În 1998 formația participă la Turneul Hollywood Rock Tour, alături de Holograf și Timpuri Noi.
În 1999 Vița de Vie dă lovitura pe piața muzicală românească, lansând albumul „Fenomental” pe casetă audio. Se lansează și videoclipul piesei „Basul și cu toba mare”.
În 2000 Vița de Vie primește premiul Otto pentru cea mai bună formație, acordat de revista Bravo. Împreună cu Timpuri Noi lansează albumul „Lucky Nights Live”.
În 2001 lansează albumul „Exxtra” și videoclipurile „Sunetul mai tare” și „Liber”. Albumul cuprinde colaborări cu Șuie Paparude, Paraziții, Ganja și K-Gula.
În 2002 formația primește premiul UPFR pentru «Cel mai bun album alternativ», respectiv albumul „Exxtra”. Este lansat albumul „Doi” și videoclipul „Visare”, iar în 2003 apar videoclipurile „Varză” și „Totata”.
În 2004 formația lansează albumul „9704” cuprinzând cele mai bune piese de pe primele 4 albume și o piesă nouă intitulată „Îmi pasă”.
Vița de Vie primește premiul «MTV Best Live», performanță repetată și un an mai târziu, în 2005.
În august 2005 trupa a concertat pro bono (gratuit) la festivalul FânFest, Roșia Montană în cadrul campaniei „Salvați Roșia Montană”.
Vița de Vie se implică în campania socială „Deschide-ți inima” împotriva discriminării persoanelor afectate de virusul HIV, în 2006.
În 2007 are loc lansarea albumului „Egon” și campania „Îmi pasă” pentru Asociația UpDown. Este înființată casa de discuri VdV Music.