Atmosferă incendiară, plină de veselie și efervescentă bucătăreală, zilele trecute la Casa Cărții Nicolae Steinhardt. Aici a fost lansată o carte specială publicată de scriitorul Virgil Rațiu pentru copii: „Cartea de bucate necolorate”.
Virgil Rațiu și-a lansat și la Bistrița Cartea de bucate necolorate (publicată de Editura Limes, Cluj). Volumul a ajuns la ediția a 2-a, grafica și ilustrațiile fiind semnate de Laura Poantă, medic și spiholog.
„Cartea este, de fapt, o joacă… A început prin 1985, când scrisesem o carte pentru copii care se numea De-a împăratul și de-a împărăteasa. Descriam acolo o curte imperială, cum existau pe vremuri. Și descriind eu atmosfera de la curte, am strecurat acolo o și câteva texte despre bucăria imperială.
La vremea respectivă, cartea a fost respinsă de cenzură. Nu au vrut s-o publice nici cei de la editura Junimea, nici de la Ion Creangă. Am fost luat la rost și întrebat cum de-mi permit să-i învăț pe copii să se joace de-ale gurii, în vremuri în care era chiar foamete generală în România.
Abia după 1990, am luat rețetele culinare din manuscrisul respins și le-am adunat în această carte… Acum copiii au voie să învețe să le treacă de foame atunci când le este foame, și să uite de bomboane sau înghețată…
Prima ediție a cărții a apărut în 1996, la Cluj, cu desene de Răzvan Tenie Brădean, foarte frumoase și sugestive…”, a mai explicat Virgil Rațiu.
Lansarea de carte a avut loc în cadrul concursului regional literar și artistic „Scrisori de mai”. Concursul se desfășoară deja de 8 ani, la Palatul Copiilor din Bistrița.
„Elevii au fost invitați să realizeze niște scrisori pe care să le și ilustreze. Anul acesta, invitat special la ciclul primar a fost autorul Virgil Rațiu, cu volumul Cartea de bucate necolorate. Copiii au citit cartea și rețetele dânsului, au avut de scris o scrisoare „bucătarului șef”. S-au adunat vreo 60 de scrisori către „bucătarul” Virgil Rațiu. Au fost jurizate de poeta și artista Mirela Orban, de artista Iuliana Rusu, iar președintele juriului a fost însuși Virgil Rațiu, care a ales marele premiu la ciclul primar”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Ionela-Silvia Nușfelean.
Coordonatoarea cercului literar de la Palatul Copiilor, Ionela-Silvia Nușfelean ne-a mai explicat că săptămâna viitoare se finalizează și competiția Scrisori de Mai pentru ciclul gimnazial și liceal.
La ciclul gimnazial, tema a fost inspirată de cartea „Cocoșul care vestește zorile” scrisă de autorul maghiar Áron Gaál, în traducerea Melaniei Tîrziu.
„Copiii au fost provocați să-i scrie cocoșului o scrisoare. Palatul Copiilor a primit de altfel, o carte cu autograf de la Áron Gaál. Clasele a VII-a și a VIII-a au fost invitate să scrie o scrisoare „poetului călător”, având ca punct de plecare poezia „Călător”, scrisă tot de Áron Gaál. A fost publicată în Revista Mișcarea literară, nr. 3-4/ 2004, fiind tradusă din maghiară de Dalma Székely.
La liceu tema a fost un pic mai gravă, dar ne-am consultat cu poeta Ana Blandiana și a fost de acord cu această opțiune. Pornind de la poezia „Două cruci” de Ana Blandiana, liceenii au fost invitați să scrie o scrisoare iubirii răstignite. Premierea va avea loc la Biblioteca Județeană, în cadrul evenimentului din 4 iunie, când va sosi la Bistrița, în calitate de invitat de onoare.
Încă se mai scriu scrisori foarte frumoase. Am găsit formula aceasta pentru că ni s-a părut adresabilitatea directă mult mai empatică – și cu textul, și cu autorul…”, a mai explicat Ionela-Silvia Nușfelean.
Cartea scrisă de Virgil Rațiu este, în fond, o risipă de idei fanteziste. O găsiți la Librăria Aletheia din Piața Mihai Eminescu și nu costă decât 10 lei. Citind-o, veți descoperi și voi că ascunde o neostoită plăcere a potrivirii cuvintelor, în cele mai neașteptate și ciudate moduri.
Virgil Rațiu a dedicat cartea nepoatelor sale Alma, Sofia, Dora, Simona (zise Aki, Sofi, Doki, Simo).