Parcul cu Peri Seculari a fost plin astăzi de oameni veniți să marcheze un moment important. Via Transilvanica s-a ”lungit” cu 2 km, cuprinzând și orașul Bistrița. ”NU era corect față de Bistrița, să nu fie cuprins și acest oraș în drumul care unește!” a spus Alin Ușeriu.
Via Transilvanica, ”El camino de România” a fost ”prelungit” cu doi kilometri. Mai exact, deși traseul prin județul nostru a fost primul finalizat, s-a mai adăugat o porțiune.
”Era nedrept față de Bistrița să nu fie cuprins și acest oraș în traseu. Da. E adevărat că ne-am focalizat pe zona rurală, dar e nevoie de mai mult. Zona Rurală nu poate pune la dispoziție TOT ceea ce au nevoie turiștii. Așa că era normal să integrăm și Bistrița pe traseu. Am ținut neapărat ca drumul să ducă și pe la un cabinet veterinar, ca să știm ce trebuie să facem când găsim un animăluț abandonat, sau dăm peste un animal rănit” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Alin Ușeriu de la Tășuleasa Social.
Astăzi, la ora 12.00, în Parcul cu peri Seculari, zeci de persoane s-au adunat pentru a marca inaugurarea noului traseu. S-au sărbătorit cei 48 km noi pe tronsonul din județul Bistrița-Năsăud,care vin în completarea kilometrilor existenți pe Via Transilvanica.
Acest traseu oferă o alternativă opțională. Astfel, drumeții ce parcurg Via Transilvanica din direcția Putna, către Drobeta Turnu-Severin, vor putea alege:
- Bistrița Bârgăului – Petriș – Jeica
- Bistrița Bârgăului – Dorolea – Bistrița – Jeica.
”Lungimea traseului inițial s-a lungit doar cu vreo oi kilometri. pentru un drumeț care parcurge Via Transilvanica NU e o distanță așa de mare. Dar au nevoie de un Decathlon, de un loc unde să-și facă provizii mai serioase, etc. În orașul Bistrița, călătorii vor avea parte de străzile cu aer medieval, vor putea vizita toate punctele de interes cultural-turistice, cunoaște istoria orașului sau degusta preparate locale și internaționale” a mai explicat Alin ușeriu.
La inaugurarea traseului au participat reprezentanți ai firmelor care au sponsorizat traseul:
- Mis Group și Teraplast
- parteneri
- asociați
- voluntari
- reprezentanți ai Forumului Democrat German
- cei de la Clubul Lions- care au pus în valoare și au promovat Parcul cu peri Seculari.
Inginerul Mihai Bilegan, cel care a salvat perii seculari de pe Dealul Cocoșului, a povestit modul în care acești peri au apărut pe deal. Speră ca cei ce au ”mania construcțiilor” să nu strice acest parc.
”Am venit până aici cu un taxi, acum. Și m-am bucurat că taximetristul știa de existența parcului și chiar povestea lor. E un semn că bistrițenii îl cunosc și îl simt ca pe al lor” a explicat Camelia Tabără.
La eveniment a participat și Cristian Roth-Gross, de la Forumul Democrat German și reprezentant al Petrus Italus Trust, care a vorbit despre strămoșii cărora ”le-ar da o lacrimă” văzând perii salvați.
Tibi Ușeriu a explicat că la Bistrița, bornele cu semnul Via Transilvanica sunt puse la mai puțin de un kilometru, punând în evidență zone importante din oraș.
Momentul inaugurării îl puteți urmări și aici:
Să picheteze prefectură și să o trimită la plimbare.
Nu înțeleg de ce atâta frică.
Din păcate nu se răzbună doar pe ei.
Când o să plece definitiv și sperăm cat de curând o să o scuipe lumea prin oraș.
S ar terminat oameni buni în orașul ăsta?
Ne meritam soarta.
Dacă era aleasa de oameni județului nu lua nici 1% .