În sala ce-i poartă cu fală numele – Valeria Peter Predescu – ieri, pe înserate, la Centrul cultural Dacia din Bistrița – s-a dat startul celui mai mare festival-concurs național de interpretare din România – o confruntare muzicală bazată pe repertoriul și creațiile muzicale ale marii artiste a cântului popular din Bistrița-Năsăud – Doamna Valeria!
Ediția a IX-a – 2018! Aș zice, cea mai frumoasă, cea mai complexă, din câte ediții am văzut până în prezent!
Gazda manifestării a fost, în primul rând o r c h e s t r a „Dor Românesc” și al ei maestru, Ștefan Cigu:
[arve url=”https://youtu.be/s6ufEknrOiU” /]
Au fost 21 de concurenți, adică 42 de partituri complexe, cu tot atâtea note personale de interpretare, din aproape toate zonele folclorice ale țării! Au răsunat fără greșeală pe scenă, de parcă am fi vorbit de orchestra națională Radio sau Tv a României. Chapeau Domnule Fănel! De altfel. astăzi, spectacolul de gală – premierea și invitații – este preluat de Radio România și de televiziunea de profil.
O să notez și prezentarea de mare clasă, făcută cu/din suflet, cu mult bun simț, cu eleganță și rafinament, cu un ușor condiment umoristic, de Ovidiu Purdea Someș de la Cluj. Renumit realizator TVR 3 și un solist de mare valoare al cântecului nostru popular. Sponsorul principal al manifestării a fost, firesc, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în numele căruia, în deschidere, a transmis un mesaj din inimă profesorul Vasile Puica, vicepreședinte.
Juriul acestui, în esență, Festival omagial – VALERIA PETER PREDESCU, element structural de bază al folclorului nostru bistrițean și năsăudean – subliniez dacă se poate cu roșu! în conștiința noastră, mai ales a tinerilor, a generațiilor de mâine, deoarece au cu ce se mândri! – juriul concursului s-a bucurat de o componență de zile mari: Cleopatra Lorinţiu – poeta, scriitoarea noastră dragă, diplomat, realizatoare de emisiuni culturale de televiziune, cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, bună prietenă a Valeriei Peter Predescu; Gabriela Rusu Păsărin – cadru didactic universitar prestigios, realizatoare de emisiuni culturale și muzicale la Radio România; Ileana Vieru – realizator emisiuni folclorice la Radio România – Antena Satelor; Dumitru Buzoianu – profesor, dirijor şi orchestrator, realizator emisiuni folclorice de televiziune; Maria Costea Lirca – profesor, realizator de emisiuni folclorice la Radio România Târgu Mureş; Cornelia Ardelean Archiudean – draga noastră interpretă a cântecului popular din zona de câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud; Ioan Lazăr – profesor de muzică, renumit dirijor şi interpret al meleagurilor noastre; Menuţ Maximinian – scriitor, etnolog, realizator de emisiuni folclorice radio şi TV, directorul cotidianului local „Răsunetul”, bine cunoscut publicului noatru; Nicolae Predescu – fiul regretatei artiste Valeria Peter Predescu și Alexandru Pugna – Preşedintele Juriului – Ministru – Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, îndrăgitul nostru interpret de folclor și iniţiatorul acestui festival. „Ariergarda” a fost asigurată de directorul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, domnul Gavril Țărmure, un mare iubitor al folclorului autentic.
La un asemenea juriu și interpreții s-au străduit să ridice foarte mult ștacheta interpretativă. Au fost 21 de concurenți, din aproape toate zonele folclorice tradiționale. Dacă nu mă înșel, a lipsit numai Dobrogrea. Toți cei care au urcat pe scenă au studii de muzică, sau sunt pe cale să le facă. Vârsta? De la 16 la 27 de ani. Iată-i, în ordinea tragerii la sorți: Rus Alexandru (Bistriţa-Năsăud), Negru Ştefan (Bacău), Cocoş Ionuţ (Ialomiţa), Avram Silviu Ionuţ (Bistriţa-Năsăud), Chichiriţă Cristina Nicoleta (Suceava), Manoilă Anca (Mureş), Varga Marius (Bistriţa-Năsăud), Necşa Georgiana (Timiş), Cetean Mihai (Alba), Măgheruşan Ioana Delia (Bistriţa-Năsăud), Pop Alexandru (Arad), Ştefan Florin (Dâmboviţa), Todoran Violeta (Bistriţa-Năsăud), Farcaş Cristina Maria (Mureş), Betej Andrada (Gorj), Horoba Anda (Bistriţa-Năsăud), Rotaru Cătălina (Suceava), Horoba Alina Adriana (Timiş), Hazbeiu Elena Florina (Bistriţa-Năsăud), Pumnea Ionuţ Robert (Braşov) și Banabic Emilia Corina (Bistriţa-Năsăud).
Nu vreau să abuzez de timpul dumneavoastră, dar vreau să fac și pe placul concurenților și al multor iubitori bistrițeni și năsăudeni care au umplut până la refuz sala de spectacole. De aceea acum o să redau mai jos doar 3 videoclipuri. Voi fi subiectiv, le consider eu, foarte bune – deci eu sunt vinovatul, nu juriul! Promit că pentru sâmbătă, prima zi de weekend, voi publica un potpuriu cu toate înregistrările foto și video de aseară, în asentimentul tuturor, sper. Îi veți asculta pe concurenții: Alexandru Rus, din județul nostru, Georgiana Necșa din jud. Timiș și Mihai Cetean din jud. Alba.
[arve url=”https://youtu.be/l6BbQmsDbB8″ /]
[arve url=”https://youtu.be/3hCWYYqCp68″ /]
[arve url=”https://youtu.be/aJ00jjhlOMU” /]
Hors-concurs, seara a fost încheiată de Grupul vocal folcloric Valeria Peter Predescu, oblăduit chiar de marea noastră artistă:
[arve url=”https://youtu.be/n16iwKRQ2X8″ /]
Tot în afara concursului, au urcat pe scenă și ALEXANDRA CHIRA împreună cu fratele ei ALEX, un taragotist de mare clasă, din Zalău, acompaniați de Dor Românesc, sub bagheta lui Anghel Urs. Alexandra este câștigătoarea concursului Valeria Peter Predescu – 2017 și al confruntării muzicale de la TVR a Iulianei Tudor – VEDETA POPULARĂ. Este, fără exagerare, o nouă stea a muzicii populare românești! Vă rog să o ascultați și să priviți și câteva din pozele de ieri.
[arve url=”https://youtu.be/y8NCCIP8lrY ” /]