1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania

Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.

De câți oameni credeți că e nevoie să faci toată munca grea dintr-o fermă cu aproape 300 de vaci de lapte?! Dacă v-am spune că doar de trei, v-ar fi greu să ne credeți, nu-i așa? Și totuși, așa arată realitatea la Ferma Peica, o fermă de vaci de lapte, aflată la nici 10 kilometri de Bistrița.

Trei angajați și cinci roboți fac ca viața de fermier să fie poezie! Fermierii stau mai mult cu ochii pe monitoare decât pe vaci! Curățenia, mulsul vacilor, hrănirea vițeilor – totul e lăsat pe mâna unor roboți care știu și fac tot ce trebuie.

Rezultatul?! Un lapte pur, bun, care nu are contact deloc cu omul. Din ugerul vacii laptele ajunge direct în tanc, unde este răcit. Mai apoi ajunge şi la bistrițeni, în cinci dozatoare de lapte proaspăt din Bistrița. Dar şi în laboratoarele Gelateriei Aniela – unde este folosit la prepararea înghețatei. Doar ce rămâne (prioritate au bistrițenii) merge la o fabrică de procesare a laptelui din Vatra Dornei.

Au fost 25 de ani de muncă… silnică, până s-a ajuns la muzică și poezie în fermă

Povestea fermei de vaci de lapte Peica e veche şi a început prin 1992. Liviu Peica lucrase ca tâmplar la CPL, înainte de 1989, iar după Revoluție s-a angajat ca tâmplar la școala din Orheiu Bistriței.

S-a apucat să crească vaci de lapte din nevoie, pentru a face un ban în plus, din care să-și întrețină familia. A început cu două, apoi au fost trei vaci, apoi patru, iar după 27 de ani a ajuns să aibă în ferma care poartă numele familiei – PEICA – nu mai puțin de 286 de vaci.

Întrebat de reporterul Bistrițeanul.ro dacă a vrut vreodată să renunțe în cei 27 de ani la agricultură, Liviu Peica a răspuns prompt și ferm: “Nu! Niciodată!” 

Asta deși au fost ani de muncă istovitoare, ani în care n-a știut ce e sărbătoare și concediu, iar munca parcă nu se mai sfârșea. Îi place atât de mult ceea ce face, încât mereu a visat că va fi bine. Şi iată că binele a venit…

A venit odată cu intrarea în Uniunea Europeană, odată cu posibilitatea de a accesa facilități pentru fermieri. S-a folosit de tot. A învățat ce trebuie să facă din schimburi de experiență prin ferme din toată lumea, a folosit banii din proiecte exclusiv în dezvoltarea fermei, știind că altfel își va fura căciula singur.

Finanțările europene, șansa de care trebuie să știi cum să profiți

“Vedeți dumneavoastră, eu nu mi-am cumpărat un Jeep din banii pe proiecte sau din subvenții. Fiecare ban l-am investit în fermă, în a ușura munca, a crește producția. Prima dată am cumpărat un tractor, m-a costat peste 20.000 Euro. Dar eu știam că acel tractor mă va ajuta mai mult în fermă decât un jeep. Înainte, lucram într-o zi un hectar cu 6-7 oameni și la finalul zilei eram rupți de oboseală toți. Astăzi, lucrăm mecanizat, lejer, 15 hectare de teren într-o zi. Și nu suntem obosiți deloc. Da…acum agricultura pot spune că e poezie…” – a declarat Liviu Peica, în vârstă de 54 ani – pentru Bistrițeanul.ro.

Furajele pentru fermă și le produc singuri astăzi, lucrând după un program lejer, dar folosind utilaje agricole de ultimă generație, pentru peste180 de hectare de teren.

Astăzi, după 25 de ani de muncă silnică – am putea spune – în agricultură, Liviu Peica stă relaxat în birou și se uită cum roboții pe care și i-a dorit atât de mult fac treaba mai bine decât oamenii, animalele sunt sănătoase, fericite, îngrijite. 

Toate vacile din Ferma Peica sunt din rasa Red Holstein, având la bază Bălțata Românească și au fost preferate având în vedere cantitatea de lapte pe care o dau, stilul de muls și conformația. 

Ferma Peica – model elvețian cu tehnologie olandeză Lely

N-au fost comitete, comisii pe agricultură, schimburi de experiență pe care să le rateze. A fost atent permanent la tot ce mișca în domeniu. A folosit orice informație pentru a-și crește ferma. Iar în vizitele în fermele din afara țării a preluat modele, pe care le-a adaptat visului lui, acela de a avea o fermă ca afară, la Orheiu Bistriței. A început proiectul noii ferme, de la Orhei, în 2013.

I-au plăcut foarte mult fermele elvețiene, iar cum tehnologia olandeză folosită în creșterea vacilor este cea mai bine dezvoltată, a făcut ca Ferma Peica de astăzi să fie de inspirație elvețiană, cu tehnologie olandeză. A ieșit…visul oricărui fermier! 

În ferma sa poți merge îmbrăcat în costum: n-o să te murdărești nici măcar pe pantofi, totul e curat, iar angajații fermei sunt, probabil, cei mai relaxați fermieri din toată Transilvania. Sunt doar trei, oameni de încredere, care au cunoscut tot greul muncii la fermă, iar acum cunosc și binele. Deși n-ar mai trebui să vină la ora 6 în fermă, o fac din obișnuință.

Își savurează cafeaua scanând informațiile de pe computere, care le spun tot: dacă o vacă este sau urmează a fi bolnavă, cât lapte a dat fiecare animal, în ce parametri calitativi se află producția individuală și cea generală de lapte, dacă vițeii au mâncat și cât. Știu tot fără a se mai apropia de animale. Iar asta pentru că ferma este cea mai tehnologizată din Transilvania și poate chiar din țară, iar roboții se ocupă de tot, fac toată treaba în locul lor și al altor zeci de oameni.

Cinci roboți harnici fac munca a zeci de oameni

Ultimul proiect european accesat, cu o valoare de 650.000 Euro, finalizat în 2017, în 15 noiembrie, a dus la tehnologizarea fermei la cel mai înalt nivel, un proiect unic în Transilvania, și printre puținele high tech din România.

Liviu Peica a văzut roboții la lucru în ferme din Elveția și Franța, a văzut cum ușurează munca fermierului și când a prins prima oportunitate de finanțare nu a ezitat. Tot proiectul și tehnologizarea fermei a fost gândit de Liviu și Vlad Peica, fiu său și mâna fermă alături de care conduce astăzi ferma de vaci.

Fost fotbalist, la încheierea carierei sportive, Vlad Peica a ales să urmeze cursurile Facultății de Medicină Veterinară. Acum este în anul VI și își împarte timpul între facultate, viața la fermă și viața de familie. Tehnologizarea fermei l-a ajutat atât de mult, iar astăzi, de pe telefon urmărește tot ce se întâmplă în fermă, fiind preocupat mai ales de sănătatea animalelor.

În momentul în care gândeau proiectul pentru tehnologizarea fermei și aveau de ales între o sală de muls ultramodernă și roboții de muls, Vlad a insistat pe roboți și a vrut ca toată munca să fie în sarcina lor.

Așa s-a făcut totul, iar astăzi, cinci roboți îngrijesc nu mai puțin de 286 de animale: vaci de lapte, tineret și viței. Intervenția umană este minimă în tot procesul de îngrijire și de producție.

Doi roboți se ocupă de mulsul vacilor, unul le dă de mâncare, unul face curat și altul dă de mâncare vițeilor. Fiecare animal are la gât un colan de pe care roboții citesc informațiile.

Pentru că la fiecare muls văcuțele primesc recompensă – furaje delicioase, toată ziua se înghesuie la roboții de muls, doar că… nu-i pot prosti, oricât ar insista. Sunt poftite afară dacă cip-ul arată că a fost mulsă recent. Softurile înregistrează și fac rapoarte pe producția de lapte și de grăsime a fiecărui animal, avertizează din timp fermierul dacă cumva un animal are febră și refuză să mulgă un animal bolnav, astfel încât orice eroare umană este exclusă în procesul de calitate al laptelui.

Văcuțele ascultă cât e ziua de lungă muzică simfonică, dorm pe saltele care au costat 135 de Euro bucata, iar când au chef de scărpinat se îndreaptă spre zonele de relaxare unde cu o simplă atingere pornesc periile care le scarpină cât au chef.

Întrebat dacă nu l-a speriat hârțogăreala de care se plâng toți cei care accesează proiecte europene, Liviu Peica a replicat scurt: “Păi cine îți dă sute de mii de euro fără să faci nimic pentru ei, fără să-ți ceară socoteală? N-a fost ușor, dar am muncit să primim banii ăia. Și să știți că n-am avut piedici, dimpotrivă, ne-au consiliat, ne-au sprijinit tot timpul. Atât de mult le-a plăcut proiectul și celor de la AFIR că au pus imagini cu ferma noastră la ei, la sediu. Când văd că faci ceea ce promiți în proiect sunt încântați și ei și te ajută, nu te încurcă… 

Dacă altădată Liviu Peica vizita ferme de vaci prin toată lumea, astăzi ferma sa este modelul pe care vin să-l vadă fermieri din țară și din străinătate. Nu e săptămână în care să nu aibă vizitatori care să vrea să vadă cea mai modernă fermă din Transilvania și să se minuneze de cum roboții pot îngriji sute de animale.

3 lei litrul de lapte de fermă, cu peste 4 la sută grăsime! E bine? E bine! – spune Liviu Peica

Astăzi, ferma Peica produce zilnic 3500 de litri de lapte. În fiecare dimineață, o mașină cu lapte proaspăt pleacă spre Bistrița, unde alimentează cele cinci dozatoare din oraș, din zona DOMUS, Lamă, Francesca, Ștefan cel Mare (vizavi de magazinul Cotidian) și B-dul Independenței (vizavi de fostul Cerbu).

Litrul de lapte la dozator costă doar 3 lei, iar oamenii își pot pune în sticle lapte proaspăt, de câți bani vor ei. Deocamdată sunt doar 5 dozatoare, dar dacă va crește cererea s-ar putea monta mai multe, să fie lapte proaspăt, de fermă, în tot orașul. 

De patru ani, zilnic primește lapte proaspăt și Gelateria Aniela, care prepară înghețata folosind lapte gras, de fermă. Restul producției de lapte merge către o firmă de procesare a laptelui din Vatra Dornei, care plătește bine laptele de calitate, cu grăsime bună.

Referitor la prețul laptelui, Peica a refuzat să comenteze prețul celui ambalat de pe raft, spunând doar că înțelege că sunt costuri de ambalare, marketing, etc. Se declară mulțumit de prețul pe care îl primește astăzi pe litrul de lapte și consideră că este unul corect, la care nu uită să adauge subvențiile, de care este la fel de mulțumit.

Povestea merge mai departe! Lapte livrat în sticle care vor arăta ce văcuță l-a dat, o fermă de vaci de carne, o mică linie de procesare…

Când nu se relaxează privind din birou ferma lăsată pe știința roboților, Liviu și Vlad Peica lucrează la noi proiecte. Au în plan o nouă finanțare, de peste 1 milion de euro, prin care să crească producția de lapte la 6000 de litri/zi, pe care ar putea-o atinge cu 200 de vaci aflate în producție (acum lucrează cu 110).

Mai au în plan achiziția unui robot de hrană și a unui robot Lely Vector – un astronaut de muls, mai multe utilaje de care să se ajute la munca câmpului și o linie specială de îmbuteliere a laptelui, tot de la olandezii de la Lely (liderii mondiali în domeniu).

Dacă planul le va reuși, ați putea cumpăra de pe raft lapte proaspăt din fermă, iar pe etichetă o să vă apară şi numărul văcuței care l-a produs. 

În toamnă se va porni o mică linie de procesare, unde vor să producă telemea, cașcaval și smântână, o linie de lactate naturale, după rețete tradiționale, fără conservanți, numai pentru piața Bistriței. 

După ce va termina facultatea, Vlad Peica (24 ani) are în plan o fermă de vaci de carne, din rasa Angus. “Românii au început să consume carne de vită, o caută, și evident că trebuie să ne orientăm producția și spre asta. Este o rasă ușor de crescut, cu o carne bună și cu cerere din piață. Sincer, acum câțiva ani nu mă gândeam că o să-mi placă atât de mult meseria asta. Acum văd cu totul altfel lucrurile, tehnologia în agricultură a evoluat enorm, iar munca fermierului s-a simplificat foarte mult. Da, agricultura este astăzi o afacere frumoasă, care îți poate aduce satisfacții cu mai puțină muncă, cu o singură condiție: să investești mereu, să fii informat mereu, să folosești toate oportunitățile care apar”, a declarat Vlad Peica pentru Bistrițeanul.ro.

Dacă vreți lapte proaspăt, de la Ferma Peica, acolo unde văcuțele sunt crescute pe muzică simfonică, sunt răsfățate și îngrijite de roboți, iar laptele este pur, neavând deloc contact cu mâna omului, căutați dozatoarele de lapte proaspăt pe care le au în oraș în magazinele Agro-Ardeal: pe Independenței (vizavi de fostul Cerbu), la Domus, în zona Ștefan cel Mare (vizavi de Cotidian), zona Lamă (înspre Gen. 4) și lângă magazinul Francesca.   

AFLĂ mai multe despre cum decurge o zi în Ferma Peica în materialul VIDEO de mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...