Universitatea Babeș Bolyai Extensia Bistrița a început în această dimineață un nou an universitar, celebrând, totodată – un sfert de veac de existență. „Este o deschidere de an academic ca un regal! Așa mă simt astăzi”, a confirmat prof. dr. Cornelia Macarie, trecând în revistă absolvenții de seamă ai instituției. Unul dintre absolvenți a ajuns ministru, mulți alții predau alături de foștii lor profesori.
Festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024 s-a desfășurat în această dimineață. în Aula Magna de pe str. Andrei Mureșanu. Extensia UBB Bistrița a început optimist noul an unviersitar.
„Începem anul universitar cu peste 600 de studenți și cu gânduri bune. Sunt mult mai mulți studenți înscriși decât în anii precedenți, ceea ce ne bucură. În anii trecuți s-a înregistrat, într-adevăr, un mic regres. Acum au optat pentru UBB Extensia Bistrița și mult mai mulți absolvenți din teritoriu. Am observat o aplecare a studenților spre domeniile mai practice, în acest an”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro directorul extensiei, prof. András-István Barta. Acesta a completat că probabil asolvenții din județ au fost atrași spre UBB Extensia Bistrița și datorită locurilor de cazare generoase.
„Avem 130 de locuri de cazare în cămin. Sunt camere de 2 sau 3 persoane, cu baie proprie. Cu excepția etajului I, care va intra în renovare, toate celelalte sunt ocupate. Avem studenți de la noi cazați aici, dar și de la UTCN sau UMF.
Analizăm și posibilitatea de a implementa specializări noi la UBB. Dar totul trebuie calculat cu foarte multă grijă. Ar trebui să fie ceva care să nu existe la celelalte universități existente în Bistrița. Pentru că nu are rost să dublăm specialitățile și să risipim astfel resursele. Din punctul meu de vedere, Bistrița are în momentul de față un număr suficient de specializări. Există cinci specializări la UBB Extensia Bistrița, alte cinci la UTCN Bistrița, și încă vreo două la UMF. Județul nostru are aproximativ 330.000 de locuitori, fapt care nu permite o dezvoltare explozivă. Dacă faci o specializare care nu are minim 25 de studenți, nu este rentabil și nici sustenabil pe o perioadă mai lungă de timp”, a mai explicat directorul András-István Barta.
„Este o deschidere de an academic ca un regal! Pentru că nu este nimic mai plăcut, pentru noi, dacălii, decât să ne vedem depășiți de discipoli. Asta trăiesc eu astăzi. Să văd foști studenți de-ai noștri care ne-au depășit atât de frumos…”, a mărturisit prof. dr. Cornelia Macarie. Profesoara i-a trecut în revistă pe absolvenții universității, amintind nume precum Bogdan Ivan, Adrian Solcan sau Ovidiu Puiu.
Prof. dr. Cornelia Macarie a punctat și câteva dintre avantajele pe care studenții le au învățând la Bistrița. „Dacă ne referim cel puțin la cazare, să știți că asemenea condiții nu găsiți la Cluj. Și sălile de cursuri, dar și dotările pe care le avem și le vom avea, asigură același nivel potențial de pregătire ca și la Cluj. Dascălii sunt aceiași, aveți și aici bibliotecă… Ce aveți aici în plus față de Cluj este faptul că timpul nu se scurge la fel de rapid, iar distanțele sunt mult mai mici. Și cum completa un șugubăț coleg de-al vostru – aveți și cluburi foarte tari în Bistrița…”, a subliniat prof. Cornelia Macarie.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a oferit încurajări tinerilor studenți, amintindu-și de anii de studenție petrecuți aici. A venit, totodată, cu o veste bună pentru învățământul universitar. Peste 300 de milioane de euro vor fi investiți în centre de excelență dedicate cercetării:
La festivitatea de deschidere au luat cuvântul și ceilalți profesori ai UBB Extensia Bistrița, dar și oficialitățile locale și județene prezente la ceremonie.