Oamenii fericiţi sunt mai creativi… Ne-au demonstrat-o elevii Liceului de muzică „Tudor Jarda”, pe care i-am surprins, în curtea Bibliotecii din Bistrița. Încercând să animeze o poveste – pentru faza națională a Olimpiadei de Animatori.
Elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” participă la Olimpiada de animatori încă din 2015. Până acum erau coordonați de profesoara Raluca Mărginean, directoarea liceului. Din acest an, i s-a alăturat și profesoara Alina Tomi, pe care am întâlnit-o în curtea Bibliotecii județene „George Coșbuc”, muncind alături de elevi la un film.
„Este o olimpiadă națională dedicată doar elevilor de la profilul pedagogic. Nu pot să participe alți elevi de la alte secții. Olimpiada de animatori, faza națională, constă în două etape. Proba A este cea în care trimiți proiectul de maxim 10 pagini, pe o temă dată. Fie de divertisment, fie de activitate educațională sau educativă pe care o animează alți elevi.
Proiectul probei A trebuie însoțit de un videoclip în care prezentăm, în maximum 10 minute, proiectul și una dintre activități… Apoi ești invitat să participi în proba B, în care susținem, prin tragere la sorți, o activitate a proiectului sau un joc educativ. Sperăm că elevii vor fi antrenați să descopere cum să-și gestioneze sentimentele, cum să se auto-analizeze. Cam ăsta este scopul”, ne-a explicat profesoara Alina Tomi.
Olimpiada de Animatori se va desfășura în acest an la Odorheiul Secuiesc, între 13 și 16 mai.
Proiectul elevilor de la Liceul „Tudor Jarda” se intitulează „Inimă, nu fi de piatră!”
Elevii de la Liceul „Tudor Jarda” speră să ajungă și ei la Odorheiul Secuiesc, cu filmulețul la care au muncit la bibliotecă.
Proiectul cuprinde cinci activități, dintre care elevii liceului de muzică au ales să exemplifice Harta sentimentelor.
Iulia Mureșan, din clasa a XI profil Pedagogic este „căpitanul” echipei – secondată de Ionela Șot, clasa XI B. Horia Tripon clasa a X-a B este membru în echipa care cuprinde și un membru de rezervă – Valentina Bor.
„Activitatea de astăzi are drept scop dezvoltarea inteligenței emoționale. Și dezvoltarea abilităților de a gestiona diferite situații și emoții pe care le resimțim în cadrul lor… Azi am pregătit activitatea Harta Sentimentelor. Îi pune pe participanți în situația de a se gândi cum se simt și de a-și asocia trăirile cu o emoție aparte”, ne-a explicat Iulia Mureșan.
Horia Tripon, din clasa a X-a B, a precizat că rolul său este să împartă beneficiarii în cinci grupe de câte patru participanți. „Fiecare echipă va fi repartizată către un anumit sentiment și va trebui să caute împreună o situație care reprezintă acel sentiment. Vor avea două minute la dispoziție pentru asta. Încă un minut au la dispoziție pentru a-și descrie situația. De exemplu, echipa care a fost repartizată la „Furie”, trebuie să explice în ce context se simte furioasă și ce se poate face pentru a trece de acest sentiment…”, a mai spus Horia Tripon.
Cei patru elevi din delegația calificată la Olimpiada națională de Animatori au fost sprijiniți în realizarea videoclipului de colegii lor, din clasa a X-a B.