Exact într-o asemenea zi de 16 decembrie, acum 35 de ani, la Timișoara se striga pentru prima oară Libertate! În 16 decembrie 1989 locuitorii din Timișoara spărgeau gheața și înfruntau un regim dictatorial de ani de zile de foamete, mizerie, cenzură și teroare…
Impresionantă expoziție, organizată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud într-un spațiu inedit, amintind de zonele industriale dinainte de 89. Când totul era cenușiu, uniform, lipsit de viață și culoare.
Depozit 89. Ultima noapte de comunism se intitulează proiectul inițiat anul trecut, printr-o campanie de strângere de obiecte din perioada comunistă.
Obiectele donate au fost valorificate printr-o expoziție-pilot în noiembrie 2023. Din dorința de a crește acest proiect, muzeografii și-au propus să-l continue, implicând în mod special generația tânără.
Expoziția a fost prezentată de muzeografele Gela Neamțu și Sofia-Adriana Stancu.
„Anul acesta, venim cu o abordare inedită. Evenimentul este organizat și vernisat în afara muzeului, într-un spațiu cu aspect industrial.
Tematica aleasă a fost transmiterea informației către populație în perioada comunistă. În cadrul expoziției sunt prezente câteva aparate de radio cu pick-up, produse la noi în țară de fabrica Electronica pe platforma Pipera de la București, începând cu anul 1960. Tot aici se poate admira un televizor alb-negru pe lămpi Philips, tot din 1960, dar și un telefon cu disc sau un aparat foto cu film.
Piesa de rezistență este primul calculator românesc HC85 ice felix produs în anul 1985 de Catedra Institutului de Politehnică din București.
Această abordare inedită a modului și spațiului de expunere este destinată tuturor categoriilor de public, îmbinând stilul contemporan cu cel clasic”, au explicat organizatorii.
Cine dorește să viziteze expoziția, este binevenit la parterul blocului de pe pe Strada Mălinului, nr. 23 – cu o programare prealabilă la numerele de telefon 0263.211.063 sau 0740.753.442.
Ce știu copiii de astăzi despre comunism ? Ei bine, profesoara Elisabeta Scurtu de la Liceul Creștin Logos și-a provocat elevii la un atelier tematic – „Măreție și beton”.
Aceștia au fost provocați să le ia interviuri părinților și bunicilor. Iar rezultatele s-au dovedit impresionante.
Copiii au venit „înarmați” cu genți, curele și însemne pionierești de acum 60-70 de ani, reviste și detalii emoționante: