1.2 C
Bistrița
marți, ianuarie 7, 2025

FOTO/VIDEO: Tulburătoare întâlnire, la Muzeul Județean. „Am autism și sunt uimitor…”

„Sunt Eddy (fost Dudu). Am 14 ani și sunt pianist. Mi se mai spune și Micul Prinț”… „Mă numesc Matei, am 6 ani și iubesc culoarea verde. Uneori sunt bun, alteori mai rău. Îmi place să mă joc cu jucăriile mele, îmi place mămăliga cu unt și cu lapte, cu brânză sau goală. Și plăcinta cu mere”…

„Mă numesc Miruna, am 7 ani și îmi place culoarea mov. Pasiunile mele sunt muzica și dansul. Iubesc să mă joc cu păpușile mele LOL și ador să cânt la pian…”

„Salut! Mă cheamă Ovidiu Mureșan și pictez ca să mă relaxez. Sunt fericit, atent la detalii, ador muzica populară și iubesc toate culorile. De ziua mea am primit de la toată lumea acuarele! M-am simțit tare fericit! Mulțumesc!”

Acestea sunt doar câteva dintre mesajele transmise astăzi, la Muzeul Județean, de câțiva zeci de copii care suferă de tulburări din spectrul autist. Și care ne-au oferit din nou – alături de părinții și prietenii lor – o impresionantă lecție de viață: despre felul în care ar trebui să ne bucurăm de viață și s-o prețuim, despre profunzimea cu care se apleacă asupra fiecărui detaliu din jur, despre emoția cu care vorbesc despre pasiunile lor, despre dragostea cu care îi învăluie necondiționat pe cei din preajmă care le zâmbesc…

La Muzeul Județean a fost marcată astăzi Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Evenimentele au debutat cu un workshop antibullying – concentrat pe discriminarea copiilor diagnosticați cu autism.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/szVvTJQfnjI” /]

Orice s-ar spune despre mine, oricât m-ar jigni – nu reacționez. Echilibrul este în mine și sunt mulțumit cu mine însumi – cam așa ar trebui să învețe să gândească orice elev care devine victima altor colegi, care este jignit sau agresat psihic de cei din jur…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Mihaela Schreiner, subcomisar în cadrul departamentului de Prevenire, la Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Ce ar trebui să rețină elevii care au parte de asemenea agresiuni din partea colegilor? În primul rând că, dacă ești autorul unor agresiuni, riști să faci primul pas spre o posibilă „carieră” infracțională. „Dacă ești victimă, fă tot posibilul să nu reacționezi, pentru că reacția ta îi dă agresorului puterea să continue, iar dacă ești martor – ia atitudine și încearcă să fii prieten…”, a mai explicat Mihaela Schreiner, subliniind că existența fenomenului de agresiune la care elevii sunt supuși de către colegii lor este îngrijorător de mare în școlile din Bistrița.

Alături de copiii cu autism au fost și pompierii bistrițeni, care le-au oferit moment de maximă satisfacție și bucurie copiiilor: le-au permis să urce în mașina lor, i-au costumat cu căști speciale și le-au dat voie să stropească cu apă așa cum se întâmplă în cazul unui incendiu.

În Bistrița-Năsăud trăiesc 110 copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist și, la fel ca în cazul multor dizabilități, aceștia beneficiază de servicii de recuperare aproape exclusiv în cadrul organizațiilor non-guvernamentale. Majoritatea învață în unități de învățământ de masă și au nevoie de suportul nostru, al tuturor, pentru a se integra.

De la ora 15:00, la Muzeul Județean a avut loc o inedită Paradă a meseriilor: un eveniment de susținere comunitară în care, cei prezenți la Muzeul Județean au avut ocazia să-i cunoască și să stea de vorbă cu părinții copiilor cu autism – în postura lor de oameni care muncesc, precum noi.

Fie că sunt bijutieri, florărese, avocați, vânzători, asistenți, șoferi, instalatori sau bucătari – tulburările din spectrul autist afectează familiile în egală măsură: „Astfel de cazuri pot apărea atât în familia unui medic, cât și în familia unui șomer. Toți cei afectați au nevoie de servicii sociale și terapeutice, la rândul lor fiind membri ai comunității cu drepturi depline. Vă așteptăm cu drag împreună cu copiii și elevii dumneavoastră să fiți alături de noi în spiritul unei noi viziuni asupra autismului: dragoste necondiționată”, a explicat Ana Dragu, coordonatorul Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa.

Din program nu a lipsit expoziția și licitația celor aproape 100 de tablouri pictate de beneficiarii Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț în parteneriat cu atelierul de pictură Shevalet, coordonat de artista Georgiana Cotuțiu.

[arve url=”https://youtu.be/kH90NPetO2M” /]

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului s-au încheiat cu un concert special susținut de Eduard Sălăgean și Alexa Dragu, acompaniată la pian de Cristian Lepădatu.

[arve url=”https://youtu.be/k32Ec-qhlb0″ /]

Manifestările derulate azi la Muzeul Județean au fost organizate de Asociaţia Autism Europa Bistriţa, Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistria-Năsăud, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și atelierul de pictură Shvalet

A fost momentul special în care unii dintre bistrițeni și-au manifestat susținerea față de copiii cu dezvoltare atipică și familiile lor, alții au admirat creațiile realizate de copiii beneficiari ai Centrului de Resurse și Referință în Autism, unii au admirat îndârjirea și curajul părinților și cu toții au înțeles că ne este la îndemână o nouă viziune asupra autismului: dragoste necondiționată…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă, disponibile la Sanovil, Fan Courier, RCB Electro și GB Instaplan

Noi coluri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, unde este nevoie de un asistent / tehnician Radiologie. GB Instaplan Bistrița caută electricieni, sudori, lăcătuși mecanici. Se fac angajări la MasterFoam, Fan Courier și brutăria Delice Pan. 

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: