Amintind de Hâzii din Chintelnic, care colindă străzile satului în ajun de Bobotează, sătenii din Budacu de Sus s-au costumat și în acest an în personaje înfiorătoare, colindând străzile satului.
Zeci de localnici din Chintelnic își acoperă chipul cu măști îngrozitoare și pornesc la colindat, încercând să alunge spiritele rele, în Ajun de Bobotează.
Hâzii, cum sunt numiți mascații de ocazie, vizitează fiecare casă din sat. Sunt primiți cu prăjituri și băuturi, în ciuda faptului că își iau peste picior gazdele.
Etnologii spun că acest obicei este păstrat în micuța localitate situată la doar 20 de minute de Bistrița de peste 500 de ani. Se schimbă de la un an la altul doar costumațiile. Localnicii susțin că acesta este unul dintre puținele obiceiuri din zonă care a trecut testul timpului , fiind respectat cu sfințenie an de an
Nici localnicii din Budacu de Sus (Dumitrița) nu s-au lăsat mai prejos. La trecerea dintre ani, și-au pus măștile înfiorătoare pe față, încercând să sperie răul și necazurile vechiului an.
„În fiecare an, centrul satului se mută în Dâmba – locul în care cele două părți ale satului se întâlnesc pentru a celebra noul an. Este una din singurele oportunități reale ca sătenii să se întâlnească, să-și strângă mâna și să admire una dintre cele mai importante tradiții”, au scris cei din Budacu de Sus.
Fotografiile postate ieri, pe pagina comunității, sunt mai mult decât grăitoare:
„Monștrii” au cheltuit o grămadă de bani pentru a bifa impresia artistică.
„De plăcut, ne place tuturor. Însă tot ceea ce vedem, presupune o mare cheltuială.
Din păcate, toate cheltuielile pentru susținerea tradițiilor în Budacu de Sus sunt suportate de cei care fac eforturi serioase pentru a menține și promova obiceiurile și datinile satului nostru”, au transmis localnicii.
S-a întâmplat și se întâmplă ca unii dintre colindători să nu aibă prea mari posibilități financiare. Uneori aceștia nu își acoperă nici măcar cheltuielile necesare costumelor și decorațiunilor – deloc ieftine. La rugămintea unor săteni, comunitatea s-a gândit la un fond al satului pentru susținerea tradițiilor.
„Așa cum sunt fonduri speciale pentru diverse activități sociale bune sau mai puțin bune, ar fi cazul să existe și pentru susținerea, dar mai ales pentru promovarea tradițiilor. Să ne mobilizăm cu toții! Poate anul viitor, unul dintre gospodarii satului, sau chiar toți împreună, reușim să susținem pe cei care fac eforturi serioase de a menține aceste obiceiuri frumoase de care ne bucuram cu toții”, mai scriu cei din Budacu de Sus.
si daca faci exact aceeasi chestie cu o luna inainte…. este pagan
Ipocrizie la adevarata ei forma.