3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: „Surprize enorme…”! În premieră, imagini spectaculoase, surprinse în peștera din Mina Blazna!

Surprize de proporții, pentru cercetătorii speologi care au avut ocazia să admire ieri câteva imagini spectaculoase – pentru prima oară făcute publice – din peștera Mina Blazna! Imaginile au fost surprinse de Alex Varga, un pasionat speolog fotograf din Rodna. Specialiștii admit că „s-ar putea să avem surprize enorme”, mai ales că acolo nu s-a călcat de zeci de ani. 

Alex Varga – fotograful amator pasionat de speologie din Rodna – a avut norocul să pătrundă zilele trecute, în peștera din Mina Blazna.

După ce a luat la pas, pe rând, peșterile din Munții Rodnei – de la peștera Cobășel, Tăușoare sau  Baia lui Schneider – Alex Varga a mai bifat o performanță care i-a surprins pe prietenii săi.

Mi-am îndeplinit o dorință veche – să intru într-o peșteră descoperită cu totul întâmplător, prin anii 70 cred, într-o galerie de mină!” 

Este vorba de Peștera din Mina Blazna închisă odată cu închiderea Exploatării Miniere Rodna. Atunci și-au terminat activitatea în zonă și cei de la IPEG, care se ocupau de prospecțiuni geologice și pregătirea zonei miniere pentru a putea intra în exploatare.

Consecința? Toate galeriile au fost închise, blocate sau surpate. Așa că, până acum câteva zile, șansa de a vedea peștera asta era ZERO! Norocul a făcut să aflu că cineva din familia mea știe unde se află peștera, și cum putem ajunge acolo. Așa că nu am avut nevoie de prea mut timp de gândire, și am programat la repezeală o tură de… peștereală!”, a explicat Alex Varga.

Fără să ofere coordonatele exacte sau modalitățile de acces, pasionatul speolog ne-a surprins cu câteva imagini spectaculoase, dar și un film realizat în peșteră…

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/fxgGZtsPcvM” aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]

Se pare că mare parte din ce este acolo e atât de fragil, încât orice atingere provoacă daune iremediabile. Accesul este atât de dificil încât, corpul se resimte chiar și după trei zile de la intrarea în peșteră…

Am mers mai bine de un kilometru prin pădure, pe cărări doar de unii știute, apoi am mers printr-o galerie de mină vreo șase-șapte sute de metri, ca să ajungem la intrarea în acestă peșteră. Ce să vă spun? Că deși minerii din vremurile alea au scos din peșteră tot ce li s-a părut lor frumos, ea a rămas uimitoare? Că nu știi unde să te uiți prima dată, că fiecare metru parcurs prin ea îți dezvăluie noi și noi splendori…?”, s-a mai întrebat retoric Alex Varga. 

Important este – pentru Alex Varga – că a reușit să descopere peștera din Mina Blazna metru cu metru, și să imortalizeze minunățiile din ea.

ȘI acestă peșteră face parte din categoria celor care nu pot vizitate în șlapi sau adidași, ci necesită o minimă pregătire, ceva echipament și un dram MARE de nebunie! Acea nebunie constructivă, creativă, adică motorul omenirii încă din timpuri străvechi!”, a mai comentat fotograful.

La fel de important, dincolo de orice modestie, este faptul că Alex Varga a reușit să ofere în premieră imagini ale comorile ascunse în străfundurile acestei peșteri.

Sunt imagini filmate cu camera de acțiune montată pe casca de speologie, la lumina frontalei. Și uneori, adică în cele mai multe situații, am ținut casca într-o mână, pentru că înălțimea ei cu frontala și camera montate pe ea depășeau dimensiunile căilor de acces. Iar cu cealaltă mână trăgeam sau împingeam banana în care aveam echipamentul foto…”, a mai explicat Alex Varga.

„Sper doar că am reușit să vă arăt că am găsit albul strălucitor al zăpezii nemuritoare – nu pe crestele munților, ci în adăncul întunecat al pământului din care toți ne tragem…”, a concluzionat fotograful speolog.

Crin Triandafil Theodorescu, custodele Peșterii Tăușoare, a admis că „s-ar putea să avem surprize enorme pe partea de bios. În fotografii am văzut cristale romboedrice de precipitare subacvatică, deci peștera a conținut marmite pe activ… Nu s-a călcat acolo de zeci de ani. Dacă am avea fonduri pentru secvențiere… vorbim și ne organizăm pentru o echipă multidisciplinară…

Acesta a adăugat că geologul Emil Silvestru („un monument de profesionalism și corectitudine”) a realizat deja cartarea în peștera Mina Blazna. „Dar pe partea de faună de podea și mineralogie, peștera e practic „virgină”…”, a conchis custodele peșterii Tăușoare.

Foto & Video @ Alex Varga

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...