Romii din Posmuș sunt supărați pentru că nu au drum asfaltat și nici apă în casă. „Merge mama, săraca, cu bidoanele după apă, la o fântână, în câmp. Ne spun și că suntem nespălați. Dar dacă nu ne dau apă..!”, s-a plâns Claudia. VEZI ce spune primarul comunei:
În comuna Șieu, satul Posmuș, există o zonă numită „în țigănime”. Conform primarului comunei, acolo sunt „undeva la 12 case, dar majoritatea sunt plecați prin străinătate. Sunt femeile, cu copiii acasă, mai mult. Deci în zona aia locuiesc cam 30 -50 de persoane”.
Claudia e plecată în străinătate, dar este supărată pentru că în zona în care stau mama și frații ei, nu este asfalt și nici apă. Însă cea mai mare supărare e lipsa apei. Pentru consum, ar trebui să-și cumpere. Iar pentru spălat, aduc cu bidoanele de la o fântână, de departe.
„De câte ori vin în vacanță, merg la mama, și au niște condiții de nedescris! Mă refer la faptul că nu este apă! Nu este nici drum asfaltat! Mi-e milă de frații mei, că nu au apă nici să bea. Mama mea merge în mijlocul satului după apă cu butoaie. Mai mult, se face diferență între sătenii din Posmuș. Au asfaltat doar în fața casei celorlalți oameni.
Domnul primar Ionuț Cifor a spus clar că în țigănimea din Posmuș nu asfaltează, că romii sunt romi! Adică, dacă suntem romi, trebuie să trăim în noroi ca niște animale?!? Că cică romii au la primărie amenzi! Mi-e milă de copii că nu au apă. Mama merge să aducă apa din câmp, unde au făcut o fântână, cică să bem și să ne spălăm de acolo. Dar suntem animale?!? Nu e potabilă apa de acolo!
Până la urmă, așa cum suntem, țigani sau murdari sau săraci, suntem oameni. Ne trebuie apă și cât de cât condiții! Sunt și criticați că vai ce murdari sunteți! Poi dacă nu ai apă! Mama ca să poată spăla, să îi poată trimite pe frații mei la școală curați, merge cu tata cu butoaiele în câmp. Dacă ar avea o conductă trasă, și ar avea apă în casă, altfel ar fi lucrurile!”, a scris Claudia K. pe adresa redacției.
Primarul comunei Șieu spune că apa va sosi.
„Suntem prinși în Masterplanul de apă și canal. În funcție de cum se fac licitațiile și toate demersurile, vom avea și apă. Și bineînțeles, și în zona lor, în țigănime, cum se spune, vom duce apa și canalizare. Fiecare va avea contor, și va avea apă atâta vreme cât va plăti. Momentan au o fântână făcută, din care își iau apă. Fântâna aia există acolo de vreo 6 – 7 ani. Problema este că nu au grijă de ea. E plină de sticle. Că ei merg la fântână cu sticlele, ca să-și ia apă. Scapă sticlele acolo și NU le mai scot. Trebuie tot noi să mergem să curățăm.
Posmuș e oricum o zonă mai secetoasă. Așa că nu e apă din abundență, oricum. Dacă mai aruncă și sticle acolo, nu mai pot lua apă. Dar cum spuneam, suntem prinși în Masterplan, am prins finanțare de 2,5 milioane de euro, și lucrările se vor face. Nu pot spune o dată exactă la care vor avea apă, dar vor avea și ei, la fel ca și ceilalți locuitori”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Șieu, Ioan Cifor.
În ceea ce privește asfaltarea străzii respective, primarul a recunoscut că nu este o prioritate.
„Noi am asfaltat, treptat, străzile din Posmuș. Mai sunt câteva, printre care și strada lor. Asfaltăm cu bani din bugetul local, cât ne permitem. Logic că ei nu sunt prioritari, și vă spun și de ce. Ei nu-și plătesc taxele și impozitele, nu-și fac datoria de cetățeni. Nu mi se pare normal să le asfaltezi lor, care nu-și plătesc dările, și să-i lași pe ceilalți cu strada neasfaltată.
Da, știu, au și drepturi, dar au și obligații. Și mi se pare normal: dacă dai ce ai de dat la Stat, să ai și prioritate. Dacă nu, să aștepți. Le-am dus piatră acolo. Și vom asfalta și strada lor, dar va fi ultima.
Problema e că-și și astupă șanțurile, că vin cu mașinile și le trebuie să intre cu ele până la ușă. Și atunci își astupă șanțurile. Iar când plouă, apa distruge drumul, că nu are pe unde se scurge. Da, au și drepturi, dar au și obligații. Și mi se pare normal să ofer condiții celor ce-și plătesc dările, și apoi celor ce nu își fac datoria”, a mai explicat Ioan Cifor.
Primarul spune că a încercat și să le găsească de lucru, dar nu au acceptat ce li s-a oferit. Mai mult, nu are rost să-i amendeze, deoarece NU își plătesc datoriile, NU au nimic pe numele lor, deci NU are ce le confisca.
Aceștia ar avea datorii față de primărie de ani de zile, motiv pentru care nici nu sunt prioritari, când vine vorba de investiții.