„Adevărul nu va fi niciodată doar de partea ta. Frumusețea se va ivi în ochii celor care privesc
De binele tău o să le fie altora greață…
orice ai zice, opusul e valabil și el
dar nu întru totul
nu în orice caz…”
Acordurile electrizante ale sârbilor din trupa Eyot au deschis, ieri seară, festivalul internațional Poezia e la Bistrița.
Scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari au prezentat invitații, alături de Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal.
Versurile de mai sus îi aparțin Paulei Erizanu – scriitoarea și jurnalista din Republica Moldova care a deschis seria lecturilor poetice, la Palatul Culturii.
Paula Erizanu, (născută în 1992) este scriitoare și jurnalistă. A studiat istoria și literatura la New College of the Humanities din Londra, apoi jurnalismul la City University London. A scris despre protestele din 2009 din Republica Moldova în Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o (Cartier, 2011, ediție trilingvă).
Cartea a fost distinsă cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și premiul UNESCO pentru cea mai frumoasă producție de carte a anului 2011 la târgul de la Leipzig.
A urmat volumul de poezie Ai grijă de tine (Charmides, 2016). Din 2019, Paula Erizanu a coordonat, împreună cu Alina Purcaru, antologia Un secol de poezie română scrisă de femei, apărută la Editura Cartier în trei volume. Tot la Cartier, în 2021, a publicat romanul istoric Ard pădurile, scris cu ajutorul bursei Central European Initiative. A scris pentru BBC World Service, The Guardian, London Review of Books, Libertatea, Observator cultural, Dilema veche, Scena9.
Tot ieri seară, i-am ascultat recitând și pe Ion Mureșan și Viorel Mureșan – poet reprezentativ pentru mișcarea Echinox din Cluj.
„Suntem un popor de talentați și frumoși.
Suntem din Europa cei mai mămoși…
De ce cred că suntem din Europa cei mai mămoși?
Mama are tehnologia ei de a strânge biluțele de mercur după ce a lovit termometrul sovietic…” – ne-a reamintit Artiom Oleacu – poet și actor din Chișinău.
Născut în 1986, Artiom Oleacu a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din 2013 este actor la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din acelaşi oraş. În 2015, a câștigat Concursul de Dramaturgie, organizat de Uniunea Teatrală din Republica Moldova, cu piesa Diagonala B.
A participat la atelierul „Vlad Ioviță” și cenaclul „Republica”. A publicat în revistele literare ALECART şi Poesis Internațional. Este unul dintre câștigătorii premiului pentru debut „Alexandru Mușina”, ediția a VI-a. Poezia lui Artiom Oleacu cuprinsă în Miere pentru toate exponatele, volum publicat de Editura Tracus Arte, „e a unei violențe tăcute, reținute, insidioase”, în opinia poetului Romulus Bucur.
Pe scenă a urcat și Alex Frandeș, 17 ani, elev la Colegiul „Liviu Rebreanu”. A câștigat premiul Doru Pruteanu la categoria proză scurtă în 2022 și 2023. A câștigat premiul I și premiul III la concursul de proză scurtă „Rebreanu New Collection” în 2022 și 2021. A câștigat premiul I la Concursul de creație literară în cadrul campaniei Pro Cultură Slove, în 2022, la categoria Poezie.
Premiul Laura Albulescu pentru Editorul anuluii–a fost decernat lui Gheorghe Erizanu – blogger, eseist, jurnalist, publicist, om de afaceri din Chișinău, fondatorul și directorul editurii Cartier, una din editurile de prestigiul în România și Republica Moldova.
Premiului Librarul anului a ajuns la Carmen Florea de la Cărturești Carusel.
Poezia continuă și astăzi la Bistrița, după următorul program:
Muzeul Județean: 11.30 – 13.00 – O cafea cu Manuel Vilas
Moderator: Marin Mălaicu-Hondrari, Interpretă: Elena Borrás García
Expoziție Ion Barbu
Palatul Culturii
-
18.00 – 20.00 – Lecturi: Ruxandra Cesereanu, Dumitru Fanfarov (Republica Moldova), André Ferenc, Jakub Kornhauser (Polonia), Marija Stojanović (Serbia), Dóra Mărcuțiu-Rácz, Manuel Vilas (Spania)
-
Recital muzical: Tiberiu Herdlicska & Bigg Dimm a’Band
Casa cu Lei
-
22.30 – Continuous Studio VI: Atelier Gorzo, tur ghidat în prezența artistului și a curatorului