Peste 7500 de cadre, filmate de regizorul Cristian Moldovan, de-a lungul unui an de zile, au constituit „baza de date” a unui emoționant film despre Bistrița-Năsăud. A pus umărul și actorul Adrian Titieni, care a dat glas dorului și emoției de acasă. Renumitul jurnalist britanic Charlie Ottley – autorul Wild Carpathia – a anunțat că documentarele sale (care cuprind spectaculoase peisaje din Bistrița-Năsăud) vor fi curând difuzate pe Netflix!
O inițiativă unică în România – care a pornit de la dorința de a vedea cu ochi buni județul Bistrița-Năsăud – a fost prezentată astă-seară, la Muzeul Județean din Bistrița. Aici a fost lansat brandul județului – o strategie care aduce împreună oameni, investiții, dezvoltare, produse locale, economie, turism, istorie, cultură, tradiții, promovare și colaborare.
[arve url=”https://youtu.be/tL5UGcGCMtk” /]
„A fost unul dintre obiectivele cu care am candidat în 2012, la Consiliul Județean: să construim locuri, lucruri, să spunem povești, ca să facem județul cât mai atractiv. Laitmotivul a tot ce am construit aici este cuvântul ACASĂ”, a precizat Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean.
„Cred că fiecăruia dintre noi îi vibrează sufletul atunci când vorbim despre casa noastră, care înseamnă foarte mult. E locul în care ne-am născut, am crescut, ne-am îndrăgostit pentru prima dată, e locul în care trăim. Brandul se adresează în mod direct tuturor celor care sunt legați de Bistrița-Năsăud. Ne-am dorit ca un număr cât mai mare de oameni atunci când vin în Bistrița-Năsăud să se simtă ca acasă”, a mai spus Radu Moldovan.
Radu Moldovan a amintit și de Via Transilvania, dar și despre succesul realizat de colegul său – Nicu Moldovan, primarul din Beclean, care a „arătat că dintr-o baltă în care se scaldă doi diboli – dacă ai viziune și crezi în ceea ce faci – poți să faci o stațiune de renume internațional…”
Este o strategie perfectibilă, a mai admis Radu Moldovan, care a anunțat totodată și faptul că Bistrița-Năsăud, alături de Sibiu și Brașov a fost admis și selectat de Consiliul Europei să facă parte dintr-un amplu traseu cultural turistic național – Porțile Transilvaniei.
[arve url=”https://youtu.be/sBTl82Q8L0c ” /]
În cadrul evenimentului desfășurat astă-seară la Muzeul Județean a vorbit și Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, care a oferit câteva date referitoare la județ. „Acasă este acolo unde te simți cel mai bine”, a puctat Cornelia Vlașin, amintind că – deși nu este originară din Bistrița-Năsăud, se simte aici ca acasă.
Cu atât mai mult cu cât Arhivele Bistrița-Năsăud reprezinta unul dintre cele mai valoroase depozite din țară, cu documente extrem de importante care datează încă din anii 1200.
Și actorul Adrian Titieni a vorbit despre dorul de acasă sau despre emoția specială pe care o resimți vizitând locurile care te-au format:
[arve url=”https://youtu.be/tL2Mx_A7JDE” /]
Reputatul jurnalist britanic Charley Ottley a vorbit, de asemenea, în termeni elogioși despre județul Bistrița-Năsăud.
Charley Ottley – autorul documentarelor Wild Carpathia și White Carpathia – a anunțat, de asemenea, că documentarele sale vor putea fi curând urmărite și pe Netflix.
Evenimentul a debutat, practic, la ora 17.00, cu o o ediție specială a Târgului Produs în Bistrița-Năsăud. În curtea muzeului au fost prezenți o parte dintre meșterii și producătorii locali ai Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”. Ei au simbolizat – cu produsele expuse – județul drept Poartă a tradiției (cu lada de zestre lăsată de strămoși), Poartă a prezentului (cu oameni de poveste, minunății și bunătăți care au gust), dar și o Poartă a viitorului – cu ateliere de creație pentru copii.
Prichindeii au avut parte de câteva ore de povești și scriere creativă ilustrată alături de Lori Lai de la Elfiarmaroc și de ateliere de modelaj în lut alături de artistul Adrian Puțura: