Pe ulițele din Prundu Bârgăului a răsunat ieri muzica populară. Aceasta a fost acompaniată, cum se cuvine, cu straie tradiționale, unele vechi și de un secol. Două prietene venite din Germania și America s-au reunit acasă și au pus de o șezătoare, ca acum 100 de ani.
Ineditul eveniment a avut loc ieri, după-masă. Protagoniste au fost Nina Borgovan și Diana Luncan. Prietene încă din copilărie, cele două mai au ocazia să se întâlnească doar la sărbători și în concedii, asta pentru că ambele sunt stabilite de mai bine de un deceniu în străinătate.
Nina locuiește de mai bine de 11 ani în orașul nemțesc Augsburg, muncind ca și psiholog clinic într-un spital. Diana Luncan s-a stabilit tocmai peste Ocean, în Chicago, în urmă cu aproape 17 ani. Acolo, aceasta este consultant pentru o firmă de produse cosmetice.
Așa că, anul acesta, au transformat o zi din concediul petrecut acasă într-un tribut adus tradiției. Nina a venit cu ideea de a organiza o șezătoare ca acum 100 de ani. Și-a adunat prietenii pe care i-a rugat să se îmbrace în straie tradiționale, au cântat, au dansat au cusut și tricotat și chiar s-au plimbat pe ulițele satului cu căruțe trase de cai, animalele fiind și ele împodobite corespunzător.
„Locuiesc în Germania și de fiecare dată când vin acasă mi-s atât de dragi oamenii și locul pentru că aici am crescut, aici am copilărit. Îmi plac tradițiile, îmi place să îi adun pe toți oamenii din sat. Nicăieri nu-i ca acasă, asta vreau să transmit, pentru că sunt foarte mulți oameni care duc dorul familiei, a tradițiilor, a locurilor, dorul de a povesti românește”, a declarat Nina Borgovan.
Parte din costumul popular purtat de bârgăuanca adoptată de nemți, mai exact pânzăturile și sumanul, au aparținut străbunicii sale, pe care nici nu a avut ocazia să o cunoască. Acestea au fost îmbinate cu piese noi, proaspăt cusute de o artistă locală.
Diana Luncan mărturisește că a îmbrăcat cu drag costumul tradițional, deși nu a mai avut ocazia să poarte straie populare de când era în clasa a VII-a. „Reîntâlnirea” cu costumul popular a determinat-o pe bârgăuancă să își comande unul la artiștii locali.
„Am un costum popular care a fost al bunicii. Pânzăturile sunt și ele foarte vechi, la fel și pieptarul, care cred că are 120 de ani, iar sumanul și trăistuța le-am împrumutat de la verișoara mea. Pieptarul a făcut parte din straiele de nuntă ale unei străbunici”, povestește Diana Luncan.
Cele două, alături de alți prieteni, dar și tineri care au răspuns afirmativ invitației s-au întâlnit într-o casă veche de 120 de ani. Proprietarul acesteia a decedat, iar cele două prietene s-au gândit să o transforme în loc de întâlnire pentru șezătoarea ad-hoc.
Dacă cele mai tinere dintre participante nici nu au ajuns la vârsta majoratului, cea mai în vârstă a fost tanti Paraschiva, o femeie de 84 de ani, care le-a și sfătuit pe organizatoare cu privire la cele întâmplate la o șezătoare de acum 50-100 de ani.
„Cunosc casa asta de când eram copil, mai exact de vreo 42 de ani. Toată copilăria mea am trecut pe lângă ea și nu aș vrea ca la următoarea vizită acasă să nu o mai găsesc”, completează Nina Borgovan.
Bârgăuancele vor să organizeze un astfel de eveniment la fiecare vizită acasă pe care o vor face perioada următoare.
[arve url=”https://youtu.be/Y8wcDzTO4PQ” /]