Pompierii, voluntarii și sătenii din Șieuț s-au luptat ieri cu flăcările. Au ars 60 de hectare de vegetație. Pompierii trag un semnal de alarmă, mai ales că nu a fost singurul incendiu în ultimele zile.
Ieri după-masă a fost anunțau un incendiu de vegetație în comuna Șieuț. Au fost mobilizate autospeciale ale ISU BN, SVSU Șieuț, SVSU Monor și SVSU Șieu.
A fost afectată o suprafață de 60 de hectare de vegetație, în ciuda mobilizării atâtor forțe.
Astăzi, pompierii bistrițeni au trans un semnal de alarmă. Nu e primul incendiu de vegetație din ultimele zile, așa că e nevoie de atenbție sporită! Din nou!
”Tragem un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de incendii de vegetație uscată. Asta în condițiile în care, în perioada următoare, sunt prognozate zile caniculare, cu temperaturi ridicate.
În ultimele două săptămâni, pompierii militari din cadrul ISU Bistrița – Năsăud și pompierii voluntari de la nivelul comunităților locale au intervenit, aproape zilnic, la incendii de vegetație uscată. Din fericire, toate au fost lichidate rapid, cu eforturi susținute, înainte ca acestea să se extindă la case de locuit, benzinării sau fonduri forestiere.
În ultima perioadă au fost înregistrate situații de urgență generate de incendii vegetație pe raza localităților:
- Șieuț
- Șieu Măgheruș
- Feldru
- Mălin
- Vermeș
- Sărata
- Bistrița – Bârgăului
- municipiul Bistrița” au transmis reprezentanții ISU BN.
Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă
Excepție – dacă se impune:
- ca o măsură de carantină fitosanitară
- pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.
Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:
- Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
- Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
- De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale și 16 sancțiuni contravenționale – avertismente.
- Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional Județean Bistrița – Năsăud, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro transmite ISU BN