Călăreți, cavaleri și domnițe, meșteșugari și menestreli vă așteaptă astăzi și mâine în cetatea Rodna. Aici a început Festivalul „Porți medievale deschise Rodna 1241. Festivalul „Porți medievale deschise Rodna 1241” și-a deschis astăzi porțile impresionante momente de reconstituire istorică.
Castelanul Săsărman a prezentat pe scurt momentul zbuciumat al invaziei tătarilor din 1241. Acesta este, de altfel, și momentul istoric pe care se focalizează această ediție a festivalului aflat la a doua ediție.
Cimpoierii din Transilvania, cavalerii și domnițele dar și călăreții întruchipând localnicii altor vremuri au animat străzile din Rodna, într-o paradă medievală. Ceremonia a continuat la ruinele vechii cetăți din Rodna.
„Mă bucur foarte mult că și în acest an, împreună Produs în Bistrița-Năsăud, reușim să organizăm acest eveniment care sper să devină o tradiție la Rodna. Să ducem mai departe toate obiceiurile de demult de pe acest tărâm minunat. Așa cum spunea și Castelanul Săsărman, Rodna datează din cele mai vechi timpuri – drept una dintre cele mai frumoase și bogate localități. Am primit deja finanțare pentru reabilitarea bisericii și a vestigiilor istorice – monument de categorie A. avem deja primele săpături și cercetări arheologice pentru acest proiect. E un proiect care va prinde viață în acest an. După finalizarea lui va fi unul dintre cele mai frumoase obiective din Bistrița-Năsăud”, a transmis Valentin Grapini, primarul din Rodna.
Preotul greco-catolic Pavel Vranău a oferit celor prezenți o scurtă incursiune în istoria veche a Rodnei. Elena Bărbos – președintele executiv al Asociației Produs în Bistrița-Năsăud a mulțumit voluntarilor Europe Direct și tuturor celorlalți parteneri care au făcut posibil acest proiect.
Ceremonia de deschidere a continuat cu vernisajul expoziției de fotografii și documente oferite de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
Organizatorii Festivalului „Porți medievale deschise Rodna 1241” și-au propus să scoată la lumină istoria fascinantă a acestui burg medieval de o foarte mare importanță în zonă. Nu au fost uitate nici meșteșugurile din Bistrița-Năsăud.
Festivalul cuprinde un Târg de meșteșuguri vii, dar și la atelierele de creație amenajate în curtea bisericii greco-catolice.
Momentele muzicale sunt asigurate de Cimpoierii din Transilvania. Formația venită de pe meleagurile Castelului Corvinilor va umple de veselie Cetatea Rodnei, în 5 și 6 august.
Programul zilei de astăzi continuă, astăzi, de la ora 17.00, cu un Tur cultural istoric ghidat în „Ansamblul cetății Rodna” și Muzeul etnografic și al mineritului.
- 17.30 – Vulturii din Țara Călatei – întreceri de lupte tătărești (Küreș)
- 18.00 – Atelier muzical cu Cimpoierii din Transilvania
- 18.15 – Mercenarii din Asserculis – Povești medievale, spectacol interactiv
- 19.00 – Vulturii din Țara Călatei – Spectacol de îndemânare călare
- 19.45 – Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania
- 20.00 – Spectacol de reconstituire istorică: Rodna 1241 – Invazia tătarilor partea I
- 20.45 – Recital Cimpoierii din Transilvania – muzică medievală
- 21.30 – Mercenarii din Asserculis – Spectacol cu elemente pirotehnice: Viața mercenarilor
- 22.00 – Veselie la Taverna Medievală
Evenimentul este parte a proiectului „Porți deschise spre cultură” – finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și co-finanțat de Primăria Rodna și Primăria Galații Bistriței.
Parteneri:
- Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Universitatea Babeș-Bolyai – extensia Bistrița,
- Facultatea de Geografia Turismului,
- Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud,
- Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud,
- Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România,
- Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, Școala Gimnazială „Grigore Herinean” Galații Bistriței,
- Asociația Cultural-Istorică Rodna-Veche, Parcul Național Munții Rodnei.