-1.2 C
Bistrița
sâmbătă, februarie 22, 2025

FOTO/VIDEO Roboții au invadat Bistrița: Competiție acerbă între 20 de echipe de liceeni

Aproape 300 de elevi din toată Transilvania s-au adunat în sala de sport a Colegiului Național „Liviu Rebreanu” pentru a participa la cel mai mare concurs de robotică din Bistrița. 20 de echipe de elevi de liceu și-au testat roboții la Bistrița.

Sute de elevi, reprezentând 20 de echipe de liceu din toată Transilvania, și-au testat abilitățile și creativitatea la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.

Evenimentul a fost organizat de echipele de robotică Bolts and Gears de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și Robocorns din Baia Mare. În fiecare an, tema și regulile concursului se schimbă, stimulând astfel inovația și adaptabilitatea participanților. Dacă anul trecut roboții trebuiau să manipuleze pixeli colorați și să lanseze avioane de hârtie, anul acesta provocarea a fost inspirată de lumea oceanelor.

Echipele au trebuit să construiască roboți capabili să preia „specimene” (piese paralelipipedice) și să le plaseze în coșuri sau pe bare, dar și să se cațere la înălțime. Pentru a face față acestor provocări, elevii au fost nevoiți să învețe limbaje de programare complexe, devenind autodidacți în afara orelor de școală.

Întrebată de ce ai nevoie pentru a putea construi un astfel de robot, Emilia Cupșa, membră a echipei organizatoare a precizat:

„De determinare, curiozitate și creativitate, aș zice. În același timp, trebuie să fii un pic pragmatic, să știi la ce să renunți, ce e cel mai valoros pentru tine. Ca și componente, există anumite piese pe care noi le putem achiziționa, putem să le printăm noi 3D, de la șuruburi, până la motorașe. Printr-un telefon comunicăm cu robotul și îl controlăm cu o manetă de joc”.

Competiția de la Bistrița nu a oferit premii fizice, ci a reprezentat o etapă de calificare pentru concursul regional. Acest tip de eveniment se desfășoară sub egida asociației FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), care stabilește regulile și coordonează competițiile de robotică la nivel internațional.

În România, organizația Nație Prin Educație se ocupă de organizarea acestor concursuri, țara noastră având peste 200 de echipe de robotică și peste 4.000 de elevi implicați.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.