Invitat în studioul Bistrițeanul Live, Valentin Grapini, primarul din Rodna, a explicat care este situația cu grădinița din Valea Vinului: „Nu e vorba de niciun blat. Când am văzut și eu faza demnă de Dorel, am făcut ca toți dracii…”
Imaginile cu grădinița din Valea Vinului au făcut valuri în mediul online, primăria din Rodna fiind acuzată de „blat cu constructorul”, după un proiect eronat, executat sub orice critică, într-o zonă cu alunecări de teren. În imagini, apărea și un cablu zidit în construcție, dar și efectele alunecărilor de teren de anul trecut:
Foto @ Adrian Linca
„Nu e vorba de niciun blat. Când s-a câștigat licitația și s-a atribuit câștigătorul obiectivului respectiv, firma s-a prezentat împreună cu dirigintele de șantier, s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, am predat amplasamentul și au început investițiile”, a precizat Valentin Grapini.
Edilul din Rodna a explicat că părinții și-au dorit mult o grădiniță în Valea Vinului, fiind vorba de copii mici care – înainte de pandemie – erau transportați 9 kilometri, cu microbusele școlare, din Valea Vinului până la Rodna.
În 2018 administrația din Rodna a solicitat Ministerului Educației introducerea localității în programul derulat de minister, realizat în parteneriat cu POR – program care prevede că ministerul va finanța cea mai mare parte a construcției, urmând ca Primăria Rodna să contribuie cu 6.600 lei.
Toate licitațiile s-au făcut la Ministerul Educației, care a ales și proiectantul, a mai explicat Valentin Grapini.
Sunt câteva probleme pe șantierul din Valea Vinului, admite primarul Valentin Grapini
„Sunt câteva probleme cu investiția de la Valea Vinului, cauzate de aleunecările de teren de anul trecut. În urma calamităților din Rodna, am făcut un prim raport referitor la pagube, împreună cu șeful SVSU. O comisie a Prefecturii a inventariat pagubele. Atunci ni s-a cerut să facem o expertiză tehnică pentru terenul de acolo. Am adus o firmă de la Cluj, apecializată în așa ceva, iar după raportul de expertiză am solicitat unui proiectant să facă corecturile impuse de expertiză”, a mai spus Valentin Grapini.
Primarul din Rodna a precizat că s-a solicitat construirea a două ziduri de sprijin și că în luna octombrie lucrările au încetat. La începutul acestui an, în zonă s-a produs o nouă alunecare de teren, pe colțul din dreapta al clădirii, acolo unde constructorul trebuia să execute zidul de sprijin și să-l încastreze într-o stâncă.
„Nu este o mare filosofie, pentru că acolo este maxim o zi de lucru de decolmatare. Dar trebuie să intervenim și să venim cu zidurile acelea de sprijin, pentru a opri în totalitate alunecările de teren pe această bucățică de teren care ne-a mai rămas… Asta vom și face. Într-un proiect pot să apară diferite probleme. Dar întotdeauna am găsit soluții împreună cu oamenii de specialitate și cu constructorii, ca să continuăm investiția…”, a mai spus Valentin Grapini.
În orice proiect pot apărea probleme neprevăzute…
Primarul din Rodna a explicat că nu exista în localitate un alt teren disponibil și cu acte în regulă pentru construcția unei grădinițe. Pe de altă parte, nici nu se știa că este vorba de un teren cu risc, pentru că în zonă nu se întâmplase până atunci niciun fel de calamitate naturală.
În zonă se va monta și o plasă de siguranță pentru a înierba zona și a stabiliza aluviunea respectivă.
Foto @ Valentin Grapini, 25 ianuarie 2021
„Există în continuare o temere, dar lucurile se pot discerne la finalul investiției. În orice proiect pot apărea probleme neprevăzute. Din păcate, cu natura nu ne putem pune. Dar putem găsi soluții, pentru a finaliza investiția.
În primăvara acestui an, după ce vom înlătura toate problemele, vom trece la următoarea etapă. Constructorul își va remedia problemele… Investiția este în derulare în procent de 40%. Atâta timp cât ești într-un șantier, lucrurile nu au cum să arate impecabil.
Constructorul, dirigintele de șantier și proiectantul m-au asigurat că până acum proiectul a fost respectat întru totul… Calamitatea care a intervenit nu are nimic cu proiectul pe care sperăm să-l finalizăm până la sfârșitul lui 2021…”, a mai spus Valentin Grapini.
„Când am văzut, am făcut ca toți dracii…”
Primarul a recunoscut că există acolo și „o fază demnă de Dorel… Când am văzut-o, am făcut ca toți dracii”.
Dar constructorul a venit cu o explicație, motivând că stâlpul respectiv, aparținând Romtelecom, era gata să se prăbușească.
Firele nu mai erau funcționale, astfel că, la înțelegere cu Romtelecom, s-a convenit să prindă firele în zid pentru ca stâlpul să nu se prăbușească. Stâlpul ar urma să fie oricum mutat, pentru că în zona respectivă va fi amenajată curtea grădiniței.
„Pentru asta oricum nu prea au nicio scuză. Puteau să găsească altă soluție – dar direct responsabil de tot ce se întâmplă acolo este dirigintele de șantier…”, a mai precizat Valentin Grapini. Acesta le-a transmis oamenilor să aibă încredere că totul se va rezolva:
[arve url=”https://www.youtube.com/embed/x1H0NtaOt_Y” aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]