-3 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară”

Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?

Despre asta şi multe alte tulburătoare lecţii de viaţă a fost vorba ieri, la Sinagoga din Bistriţa. Aici s-a desfăşurat Gala Premiilor Antidiscriminare – distincţii oferite de Ana Dragu, coordonatorul Centrului „Micul Prinţ” şi Camelia Tabără, şeful ISJ Bistriţa-Năsăud.

Premii în bani, diplome şi cadouri au primit cei de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Năsăud – pentru cei 72 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă. Pe scenă au urcat şi reprezentanţi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 4 din Bistriţa – evidenţiată pentru cei 45 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă.

[arve url=”https://youtu.be/Co-PCootQRo” /]

Şcoala Gimnazială din Budacul de Sus s-a numărat de asemenea printre şcolile apreciate pentru cei 40 de elevi cu cerinţe educative speciale integraţi în învăţământul de masă.

Pe podium a urcat şi conducerea Şcolii Gimnaziale Nr 1 din Bistriţa care, dincolo de olimpicii şi performanţele de excepţie pentru care este deja renumită, a reuşit să integreze în învăţământul de masă 37 de elevi cu cerinţe educative speciale.

[arve url=”https://youtu.be/fwoVS9e4STs” /]

Un merit deosebit şi un exemplu de bună practică pentru un comportament tolerant, care dă şanse egale de dezvoltare personală tuturor – Şcoala Gimnazială Florian Porcius din Rodna. Aici au fost integraţi 34 de elevi cu cerinţe educative speciale.

[arve url=”https://youtu.be/2EV3mVe7qlg” /]

Societatea noastră încă nu are maturitatea necesară…

Premianţii acestei seri merită toată preţuirea şi respectul nostru. Pentru că şi-au asumat o muncă deloc simplă. Pentru că îi ajută pe copiii care au nevoie de o educaţie specială şi pentru că îi pregătesc pentru viaţa în comunitate”, a precizat Emil Radu Moldovan, prezent la Gala Premiilor Antidiscriminare.

Îmi pare rău că comunitatea economică din judeţ nu găseşte resursele să fie alături de astfel de momente. Încă o dovadă că societatea noastră încă nu are maturitatea necesară. Nu avem bunătatea şi solidaritatea necesară…”, a remarcat Radu Moldovan. Acesta a adăugat că foarte probabil întreprinzătorii din judeţ ar fi putut să facă întreaga gală mult mai frumoasă.

[arve url=”https://youtu.be/b4WZA62y-Lg” /]

Integrarea unui copil cu TSA sau alte nevoi speciale în învăţământul de masă presupune un efort intens din partea familiei şi a cadrelor didactice. Este, totodată, un demers terapeutic profesionist, susţinut şi de lungă durată. Însă experienţa statelor europene cu istoric de integrare şcolară ne arată că beneficiile obţinute pe termen lung sunt pe măsura efortului.

Copiii învaţă că sunt la fel de valoroşi ca şi copiii neurotipici. Iar potenţialul lor este cultivat astfel încât să dobândească cât mai multe abilităţi de viaţă independentă şi să contribuie la rândul lor la crearea unui climat social cât mai aproape de ideal. Școlile premiate sunt adevărate modele de încredere şi dăruire la nivel naţional…”, au transmis organizatorii evenimentului

Emoţionant program artistic, la cea de-a IV-a ediţie a Premiilor Antidiscriminare

 Miruna Maria Bologa, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, clasa profesor Melinda Deac:

[arve url=”https://youtu.be/RMp5uHjgW8Y” /]

Eduard Dragu Sălăgean, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, clasa profesor Lidia Pavăl:

[arve url=”https://youtu.be/IOAzIEpeGTw” /]

Savuros şi aplaudat insistent a fost şi Matei Agafiţei, elev în clasa pregătitoare la Școala Gimnazială nr. 4. Iar elevii de la Infoel, coordonaţi de profesorul Dan Coman, s-au dovedit impresionanţi într-un meci demonstrativ de debate.

Împărţiţi în două tabere – „Guvernul” şi „Opoziţia” , elevii au argumentat pro şi contra pe marginea temei „Este loc pentru copiii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă?

[arve url=”https://youtu.be/2QwayNsvTu0″ /]

Cât de dificil este să însoţeşti în fiecare zi la şcoală copii cu cerinţe educative speciale? Care sunt provocările unei asemenea „meserii” sau care sunt satisfacţiile ei? Ne-au lămurit în legătură cu ingredientele unei incluziuni de succes – facilitatorii școlari de la Centrul „Micul Prinț”.

Ceremonia de decernare a Premiilor Antidiscriminare s-a încheiat cu o colindă interpretată de Maria Matean – preşedinta Consiliului Elevilor de la Infoel, dar şi o reputată interpretă de folk.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa, Asociaţia Autism Europa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud şi Colegiul Tehnic Infoel.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.