„Este o premieră și o sărbătoare pentru noi toți faptul că prestigiosul congres științific Marisiensis se organizează, din acest an, și la Bistrița”, a subliniat pentru cei peste 100 de studenți din Bistrița – asist. univ. drd. Heidrun Adumitrăchioaiei – coordonatorul evenimentului.
Atmosferă de sărbătoare, în această dimineață, la Extensia Bistrița a Facultății de Medicină și Farmacie „G. E. Palade” Târgu Mureș. Aici a debutat prima ediție a congresului științific Marisiensis.
Evenimentul a debutat cu un discurs al decanului Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi. Acesta a explicat cum a luat naștere Congresul Marisiensis:
Asist. univ. drd Heidrun Adumitrăchioaiei – coordonatorul Congresului Marisiensis la Bistrița, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că „congresul Marisiensis de la UMF Târgu Mureș este de o mare anvergură în domeniul medical. Am vrut să beneficieze și studenții noștri din Bistrița de acest congres. E prima ediție, dar ne dorim ca în viitor să devină un congres mai aplu, în care să fie implicați și asistenți, și medici de prestigiu, să avem și o zonă dedicată studenților care vor să-și prezinte lucrările științifice.
Congresul Marisiensis se desfășoară astăzi și mâine. Ne-am propus să abordăm problema obezității, de pildă, pentru că ea a devenit o problemă la nivel mondial”, a mai precizat asist. univ. drd Heidrun Adumitrăchioaiei.
„Este un congres extrem de important pentru Bistrița. Are un rol și științific, dar și didactic și poate să deschidă niște orizonturi nebănuite în mintea unui student, indiferent de anul de studiu. Indiferent dacă e la începutul sau la sfârșitul studiilor universitare.
El oferă o perspectivă diferită față de cursurile și lucrările practice obișnuită. Congresul este un eveniment extraordinar care îți oferă o altă viziune asupra domeniului în care studenții vor practica.
Unii dintre studenți își vor prezenta la Congresul Marisiensis primele lucrări științifice. Congresul cuprinde însă și workshopuri și ateliere de lucru importante pentru cariera lor, ei își demonstrează astfel talentul și îndemânarea”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi.
Alături de studenți au fost invitați și speakeri – cadre didactice, profesori și medici care prezintă o temă, un subiect, altfel decât cursuri.
Prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi a prezentat studenților un curs despre anatomia patologică de prevenția cancerului și importanța anatomo-patologului în comisia multidisciplinară pentru tratamentul cancerului.
„Pe scurt, studenții află astfel că deși este o boală gravă – cancerul are șanse de tratament și vindecare, dacă este depistat în stadiile incipiente. Și dacă pacientul ajunge din timp la medicul potrivit pentru a primi cel mai bun tratament.
În prezent, cancerul nu mai este considerat o boală fatală din start, ci o boală tratabilă. Ceea ce oferă o șansă uriașă pacienților”, a mai precizat prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi.
Ce își dorește prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi pentru extensia Bistrița a UMFST GE Palade ?
„Îmi doresc foarte mult ca această extensie să crească și să dezvolte foarte frumos. Îmi doresc să avem la Bistrița și alte programe de studii ale Universității. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă valoarea pe care noi o oferim acestui proiect al universității. Să înțeleagă șansa pe care o au de a beneficia de educație de înalt nivel, la ei acasă – la Bistrița”, a mai precizat prof. univ. dr. Ovidiu S. Cotoi.
Programul zilei de astăzi, la Congresul Marisiensis a cuprins și un Curs Obezitatea în 2024 – o problemă de sănătate publică la nivel mondial.
Prezentarea a fost susținută de asist. univ. drd. Heidrun Adumitrăchioaiei, medic rezident pediatrie, masterat Nutriție și dietetică profilactică și curativă.
12 : 00 – Curs Timpul înseamnă viață – Despre accidentul vascular cerebral – Dr. Maria Gabriela Deak, medic primar neurolog, Director Medical SCJU Bistrița
14 : 00 – Workshop – Măsuri de prim ajutor – Instructor voluntar, student AMG Mihăilă Patricia
Programul zilei de vineri, 24 mai 2024, la Congresul Marisiensis
- 11: 00 – Curs Îngrijirea lăuzei și inițierea alăptării în mediul intraspitalicesc – Mazga Gămălău Victorița – asistent ginecologie, student AMG & Fălcușan Maria – asistent neonatologie, student AMG, insturctor alăptare
- 12: 00 – Curs Abordarea urgențelor medicale din perspectiva asistentului medical generalist – Asist. Univ. Dr. Fofiu Crina , medic specialist gastroenterolog
- 13: 00 – Pauză de masă
- 14 : 00 – Workshop – Tehnici de nursing – up date – Coordonator Asist. Univ. Drd. Heidrun Adumitrăchioaiei , Speaker & Instructor Ana Banc, Liviu Păpălău, Adela Rus – studenți AMG