0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO/VIDEO Povestea din spatele acuzațiilor de lipsire de libertate de la Tureac. Ce spune asistentul personal despre femeia avută în grijă:

Bistrițeanul.ro a reușit să vorbească cu asistentul personal din Tureac, acuzat că ar fi ținut în condiții inumane o femeie cu grave probleme psihice. Acesta spune că ieșirile agresive ale femeii nu îi permiteau să o lase liberă prin casă, temându-se pentru cei doi copii minori ai săi, pe care i-ar fi lovit în trecut.

În urma unei percheziții domiciliare, polițiștii din cadrul IPJ BN au găsit zilele trecute o femeie de 38 de ani cu grav handicap psihic ținută într-o baracă insalubră, fără toaletă, doar cu un pat și o sobă.

Polițiștii au deschis atunci dosar penal pentru lipsire de libertate, vizat fiind asistentul personal angajat de primăria Tiha Bârgăului pentru a avea grijă de femeie. Mai multe detalii puteți citi AICI.

Femeia de 38 de ani se află în grija familii din Tureac (comuna Tiha Bârgăului) încă din anul 2009 și tot de atunci își duce veacul în această baracă anexată casei, care, în trecut era o magazie.

Culmea în deceniul care tocmai a trecut femeia a fost vizitată atât de angajații Primăriei Tiha Bârgăului, cât și de angajați ai DGASPC. Nimeni n-ar fi avut de obiectat cu privire la condițiile în care aceasta era ținută.

„Din 2009 este în îngrijirea unui asistent personal. Noi chiar săptămâna aceasta am făcut o verificare cu compartimentul Asistență Socială din cadrul primăriei, la persoana respectivă, i-am lăsat niște măsuri, în special pe partea de curățenie. Să schimbe așternuturile mai des…”, a declarat primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut.

În al 12-lea ceas, la femeie a ajuns și DGASPC care a concluzionat că femeia nu a fost agresată fizic și nici nu prezenta urme de subnutriție. Motivul pentru care era ținută femeia bolnavă închisă în baraca din lemn ar fi ieșirile sale agresive. Apropiații familiei care o îngrijea spun că femeia ar fi lovit inclusiv unul dintre copiii minori ai asistentului personal, în urmă cu câțiva ani.

„Am avut și gratii de fier la uși și le-a rupt și s-a dus de nu am mai găsit-o. Ce să fac cu ea? Rupe tot, degeaba îi pun paturi ca lumea că le rupe, se merită banii atunci? Ce să fi făcut cu ea? Dacă și pătura de armată o rupt-o toată? Am pândit-o pe geam și o rupea cu dinții”, spune asistentul personal, aflat în arest la domiciliu.

Post percheziție… tabloul s-a schimbat, iar baraca a fost curățată

Asistentul personal susține că fotografiile făcute de polițiști și date presei ar fi fost făcute după ce întreaga baracă ar fi fost răvășită în urma percheziției. „Ei (n.r. polițiștii în timpul perchezițiilor)au luat tot ce era pe pat, niște haine și peste o saltea și au lăsat ce a fost mai murdar”, explică femeia.

Deși femeia bolnavă este internată la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență, astăzi, reporterul Bistrițeanul.ro a găsit o cameră sumar curățată, patul schimbat cu o canapea, iar sacul murdar ce ținea loc de așternut a fost înlocuit cu pături și perne.

În peste un deceniu de când era femeia acolo, DGASPC ar fi ajuns acolo doar de 3 ori, potrivit asistentului personal. Întrebată dacă asistenții sociali i-ar fi spus vreodată ceva despre condițiile în care o ține pe femeie, asistentul personal a precizat: „I-au făcut poză cum stătea în pat, da’ nu mi-o zis nimic, că ar trebui să fac ceva”.

Asistentul personal susține că femeia a fost închisă în camera respectivă, dar nu a fost legată. Aceasta era lăsată și în curte, însă atunci când devenea agresivă și „de nestăpânit” era închisă în cameră să se liniștească.

Crina Andreica, directorul adjunct al DGASPC, spune că Primăria Tiha Bârgăului avea obligația să informeze instituția dacă se schimbau în rău condițiile în care se aflau bolnavii îngrijiți de asistenții personali angajați.

„Noi nu am avut nicio sesizare cu privire la cazul respectiv din partea Primăriei Tiha Bârgăului. Primăria are obligația de a monitoriza situația asistentului personal și de a informa despre modificarea stării de sănătate, fizică, psihică și orice problemă a bolnavului. Femeia avea un handicap grav. A fost găsită în condiții improprii, era într-o anexă a casei unde locuia familia respectivă. Avea un pat, o sobă și o găleată unde-și făcea necesitățile. Nu erau condiții adecvate pentru o persoană cu dizabilități”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Crina Andreica.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...