Punct și de la capăt se intitulează expoziția inaugurată la Muzeul Județean din Bistrița de maestrul Liviu Suhar. 85 de creații recente vă așteaptă pe simeze. Iubitorii de artă vor avea ocazia să admire, între exponate, și câteva figuri ale unor artiști din Bistrița.
„Intrând în galerie, la un prim contact cu lucrările, am avut impresia că am intrat într-o lume. O altă lume. O lume guvernată de Liviu Suhar în care, dacă pătrunzi, oricând te poți aștepta să ți se așeze o privighetoare pe umăr. Sau să-ți sară din buzunar un pește. Sau să devii inorog cu un corn în frunte. Și să-ți dai seama că ești tot tu, doar că văzut de cineva din afară. Lumea condusă de Liviu Suhar ne însoțește și o muzică suavă, specială – nu știi dacă vine din nordul Bucovinei sau din inima Ardealului sau codrii Maramureșului…
E o lume care ne va cuprinde pe toți în următoarele zile și în care ne vom descoperi fiecare câte un alter-ego, printre personajele pe care ni le dezvăluie Liviu Suhar.
Cât despre prietenia care ne leagă – pot să spun doar că Liviu este un prieten perfect. Poți să nu-l vezi ani de zile, dar să-l simți totuși aproape. Poți să-l vezi doar un moment care să-ți ajungă ani de zile… Este un prieten cu totul special. Bistrița îi datorează foarte multe lui Liviu Suhar”, a remarcat Marcel Lupșe.
Numele lui Liviu Suhar la Bistrița a fost însoțit de fiecare dată de un fel de aură, iar această expoziție îi confirmă munca de zeci de ani – a precizat și istoricul de artă Vasile Duda.
„Liviu Suhar face parte din generația care nu a uitat acea autenticitate a tradiției.
Cunoaște pe îndelete cum se ține o cantă în mână, cum se așează ulciorul în gard sau blidele pe casă, care erau funcțiile și atmosfera în jurul acestor obiecte pe care noile generații le văd doar la muzeu.
Ni se confirmă acea șefuire a unor energii în care tradiția s-a așezat într-un loc bun. Munca sa asiduă nu a făcut decât să șlefuiască, să sintetizeze, să aducă la lumină ceea ce vedem pe simeze. Tematica ne dezvăluie o lume specială, dar și stilul artistului, deja consacrat și recunoscut. Indiferent că e vorba de o natură statică, că e greutatea unui portret sau un peisaj – există mereu acea notă care accentuează stilul sigur și experiența sa
Există o doză de echilibru, o notă care aduce în spațiul plasticității stilizate elementele careconturează această lume specială a lui Liviu Suhar”, a mai spus Vasile Duda.
Liviu Suhar a absolvit fostul Institut de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.
Din 1968 a expus constant lucrări de pictură în expoziții personale, de grup și colective. Creațiile sale se regăsesc atât în colecțiile private din țară și străinătate, cât și în patrimoniul unor importante instituții muzeale din România.
La vernisaj au vorbit despre creația și calitățile de pedagog ale lui Liviu Suhar și Nicolae Suciu, pictor și profesor univ. dr. la UTCN Baia Mare, dar și Gheorghe Mihai Bîrlea, poet, profesor și politician.