Aproape treizeci de elevi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, coordonați de profesorii Loredana Chiș, Corneliu Făgărășan, Flaviu Știr și ing. George Chiș au muncit zilnic, în ultimele două săptămâni, decorând Pasajul Artelor. Acesta va fi – până de Bobotează – Pasajul Sărbătorilor, fiind împodobit cu aproximativ 150 de globuri uriașe, ghirlande și coronițe.
„Am văzut o mulțime de exemple frumoase la Craiova, Oradea, București – de târguri și clădiri istorice decorate în spiritul sărbătorilor. Colegul meu, profesorul și arhitectul Corneliu Făgărășan a preluat această provocare de la Primăria Bistrița. Am format o echipă și – cu ajutorul elevilor din clasa a IX, a X-a și a XII-a – ne-am apucat de treabă. Am muncit cam de două săptămâni, zilnic”, a explicat profesoara Loredana Chiș pentru Bistrițeanul.ro.
Tot ea și elevii săi s-a ocupat de coronițe și ghirlande. Profesorul Corneliu Făgărășan s-a ocupat de vopsirea globurilor. Montajul a fost asigurat de cei de la Primăria Bistrița.
„Ideea și provocarea a venit recent, la întâlnirea cu arhitecții pentru elaborarea PUG-ului, Primarul Gabriel Lazany ne-a întrebat dacă se poate realiza așa ceva. I-am răspuns că da, evident că se poate. Ne-am documentat, ne-am făcut necesarul și bugetul și ne-am apucat de treabă…
Ne-am gândit să împodobim totul cât mai frumos. Să creem un spațiu instagramabil pentru tineri, un spațiu simpatic de care lumea să se bucure acum, de sărbători.
Ieri și astăzi până la prânz am reușit să montăm toate instalațiile. Sunt 10 ghirlande, 6 cununițe, 150 de globuri și 300 de metri liniari de panglică… Vor sta aici până la Bobotează, probabil.
Sperăm că bistrițenii vor fi respectuoși și se vor comporta civilizat. Sperăm să nu ne vandalizeze sau deterioreze munca elevilor. Să rămână ceva frumos în spiritul sărbătorilor care se apropie”, a completat profesorul Corneliu Făgărășan.
„Am vrut să fie un exemplu, un fragment, un început de concept. Conceptul unui târg de Crăciun adevărat,în care ar putea să ne dea voie nouă, profesioniștilor, să facem acest lucru… Lucrurile s-ar lega foarte bine, peste tot. și iluminatul este important. E important dacă ne dorim lumină caldă sau lumină rece. Trebuie să fie totul bine gândit…”, a subliniat profesoara și designerul Loredana Chiș.
Profesorul Corneliu Făgărășan a admis că partea cea mai dificilă în tot proiectul a fost să creeze alături de echipă – ambianța necesară sărbătorilor. „Ca în orice proiect, startul este cel mai dificil, cum bine zicea și Brâncuși. Cel mai greu este să începi. A fost mai greu până am intrat în starea de creație și de muncă. De-acolo încolo, totul a decurs ok. Am lucrat intens cam două săptămâni…”, ne-a mărturisit Corneliu Făgărășan.