O spectaculoasă ladă de zestre din 1874 se numără printre piesele de mobilier impresionante expuse de Silvia Țogorean, la Casa Argintarului. Expoziția artistei a deschis astă-seară Festivalul Artelor Vechi. Prima seară s-a încheiat cu un fantastic concert de lăută și chitară barocă.
Cutii de mici sau mari dimensiuni, admirabil decorate cu motive săsești, dar și mese sau scaune mici, colțare sau lăzi de zestre – pot fi admirate, de mâine, la Casa Argintarului.
Silvia Țogorean, cu sprijinul artistului Ciprian Pop, a reușit să impresioneze publicul bistrițean cu o primă expoziție. Aici sunt expuse obiecte decorative minunat lucrate. Este o expoziție cu vânzare pe care bistrițenii o pot vizita până în 6 septembrie.
Silvia Țogorean s-a născut la Miercurea Ciuc, a copilărit la Corabia, pentru a se stabili în final la Bistrița. A lucrat ca și pictor decorator la Fabrica de Sticlă, iar apoi la Cristiro. Zbuciumul creator nu i-a dat pace nici în anii în care alții se bucură de pensie. „Este un artist autodidact, a învățat singură, prin multă muncă și mult studiu, să se lase inspirată de motivele săsești. A devenit astfel, pentru noi toți, o inspirație pentru noi toți cei care iubim artele frumoase”, a precizat Elena Bărbos, președintele Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”.
Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud – instituție partener în Festivalul Artelor Vechi – s-a declarat foarte plăcut surprins.
Experiența ei în pictură se simte în felul în care stăpânește culorile – a subliniat Alexandru Gavrilas, felicitând-o pe Silvia Țogorean.
Thomas Hartig, administratorul Forumului Democrat German, a trecut în revistă un istoric al picturilor săsești pe obiectele decorative de lemn.
Prima seară a Festivalului Artelor Vechi s-a încheiat cu un fantastic recital de muzică elisabetană. Artistul-orchestră din Hunedoara – Nicolae Szekely – ne-a cucerit definitiv cu sunetele delicate și poveștile despre lăuta renascentistă, arhilăuta și chitara barocă.
Este unul dintre cei 3-4 români care știe să cânte și susține regulat concerte la lăută sau arhilăută. Nicolae Szekely activează ca trubadur la Castelul Corvinilor din Hunedoara. La Bistrița a reușit realmente să recreeze atmosfera elisabetană și muzica anilor 1600 – 1700…
Festivalul Artelor Vechi este organizat de Asociația Culturală Bistrița Medievală, în parteneriat cu Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Fundația Societatea de Concerte.
Pe pietonalul Liviu Rebreanu în acest weekend vă puteți reîntâlni cu producătorii și meșteșugarii asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”.
Mâine, sâmbătă, 7 august, la Casa Argintarului se desfășoară Ateliere de creație cu Silvia Țogorean. La Biserica Romano-Catolică (Str. Gheorghe Șinchai nr. 26), de la ora 17.00 – are loc un recital de orgă. Protagonist este Norbert Töttösy.
Pe Pietonalul Liviu Rebreanu, de la ora 18.30, aveți ocazia să vă bucurați de dansuri medievale cu grupul Nosa
Festivalul Artelor Vechi este co-finanțat din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general de Primăria Municipiului Bistrița.