8.3 C
Bistrița
luni, martie 31, 2025

FOTO/VIDEO: O seară perfectă, o boală învinsă…

Și pentru mai bine de două ore, în Sinagoga din Bistrița s-a instaurat ieri seară vraja – magia unor curgeri și învăluiri de sunete vrăjite, care ne-au convins o dată în plus, că o boală învinsă este orice carte, simfonie sau concert cum au fost și cele interpretate de muzicienii care fac parte din Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Petronius Negrescu. Ne-au cucerit din nou interpretând fantastic Simfonia nr. 6 în Si minor, Op. 74, Patetica de Ceaikovski – ultima simfonie finalizată a lui Ceaikovski, compusă între februarie și sfârșitul lunii august 1893.

Compozitorul a dirijat prima interpretare în Sankt Petersburg, în octombrie 1893, cu câteva zile înainte de moartea sa… Se spune că marele compozitor și-ar fi presimțit moartea și că ar fi compus acest requiem chiar pentru sine… „Acum sunt complet ocupat cu noua lucrare… și mi-e foarte greu să mă despart de ea. Cred că va fi cea mai bună lucrare a mea. Ți-am spus că am finalizat o simfonie care nu a fost pe placul meu și am distrus-o. Acum am compus o simfonie pe care cu siguranță nu o voi distruge…”, îi scria Ceaikovski fratelui său, referindu-se la această lucrare inspirată de un poem al lui Byron.

Seara a început însă cu Concertul pentru pian nr. 1 opus 15 în re minor de Johannes Brahms – o compoziție impresionantă pe care specialiștii au numit-o „calmă, ca de vis”, subliniind „creativitatea sănătoasă și exuberantă” a lui Brahms care a început să compună concertul în 1854, pe când se afla sub vraja Simfoniei a IX-a a lui Beethoven, și la îndemnul lui Robert Schumann, urmând s-o desăvârșească patru ani mai târziu, la doar 25 de ani…

Solistul invitat a fost Luca Toncian (pian), unul dintre cei mai talentați și promițători instrumentiști ai momentului care a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, la 16 ani mutându-se în Salzburg (Austria) pentru a studia la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum”, pe care a absolvit-o cu excelenţă în 2014. În timpul studenţiei, a beneficiat de o bursă „Erasmus” la Universitatea de Muzică şi Teatru din Munchen (Germania), în prezent fiind asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Pe lângă recitalurile solistice şi de muzică de cameră susţinute în Austria, Germania, Elveţia, Spania, Italia şi România a cântat ca solist cu orchestre simfonice alături de Sinfonie Orchester Berlin (în sala mare şi sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonică a Thailandei (Bangkok), Orchestra Elveţiei de Est, Orchestra Filarmonică din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica „Moldova” (Iaşi), Filarmonica „Transilvania” (Cluj-Napoca). A desfăşurat activităţi muzicale ca membru al unor fundaţii, precum „Live Music Now” – Salzburg, „Remember Enescu” – Bucureşti, „Sigismund Toduţă” – Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost oferit de Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” Bistrița și Societatea de Concerte Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...