Și pentru mai bine de două ore, în Sinagoga din Bistrița s-a instaurat ieri seară vraja – magia unor curgeri și învăluiri de sunete vrăjite, care ne-au convins o dată în plus, că o boală învinsă este orice carte, simfonie sau concert cum au fost și cele interpretate de muzicienii care fac parte din Noua Orchestră Transilvană, dirijată de Petronius Negrescu. Ne-au cucerit din nou interpretând fantastic Simfonia nr. 6 în Si minor, Op. 74, Patetica de Ceaikovski – ultima simfonie finalizată a lui Ceaikovski, compusă între februarie și sfârșitul lunii august 1893.
Compozitorul a dirijat prima interpretare în Sankt Petersburg, în octombrie 1893, cu câteva zile înainte de moartea sa… Se spune că marele compozitor și-ar fi presimțit moartea și că ar fi compus acest requiem chiar pentru sine… „Acum sunt complet ocupat cu noua lucrare… și mi-e foarte greu să mă despart de ea. Cred că va fi cea mai bună lucrare a mea. Ți-am spus că am finalizat o simfonie care nu a fost pe placul meu și am distrus-o. Acum am compus o simfonie pe care cu siguranță nu o voi distruge…”, îi scria Ceaikovski fratelui său, referindu-se la această lucrare inspirată de un poem al lui Byron.
Seara a început însă cu Concertul pentru pian nr. 1 opus 15 în re minor de Johannes Brahms – o compoziție impresionantă pe care specialiștii au numit-o „calmă, ca de vis”, subliniind „creativitatea sănătoasă și exuberantă” a lui Brahms care a început să compună concertul în 1854, pe când se afla sub vraja Simfoniei a IX-a a lui Beethoven, și la îndemnul lui Robert Schumann, urmând s-o desăvârșească patru ani mai târziu, la doar 25 de ani…
Solistul invitat a fost Luca Toncian (pian), unul dintre cei mai talentați și promițători instrumentiști ai momentului care a început studiul pianului la vârsta de 6 ani, la 16 ani mutându-se în Salzburg (Austria) pentru a studia la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum”, pe care a absolvit-o cu excelenţă în 2014. În timpul studenţiei, a beneficiat de o bursă „Erasmus” la Universitatea de Muzică şi Teatru din Munchen (Germania), în prezent fiind asistent universitar doctorand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Pe lângă recitalurile solistice şi de muzică de cameră susţinute în Austria, Germania, Elveţia, Spania, Italia şi România a cântat ca solist cu orchestre simfonice alături de Sinfonie Orchester Berlin (în sala mare şi sala de muzică de cameră a Filarmonicii din Berlin), Orchestra Filarmonică a Thailandei (Bangkok), Orchestra Elveţiei de Est, Orchestra Filarmonică din Bad Reichenhall (Germania), Filarmonica „Moldova” (Iaşi), Filarmonica „Transilvania” (Cluj-Napoca). A desfăşurat activităţi muzicale ca membru al unor fundaţii, precum „Live Music Now” – Salzburg, „Remember Enescu” – Bucureşti, „Sigismund Toduţă” – Cluj-Napoca.
Evenimentul a fost oferit de Primăria Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” Bistrița și Societatea de Concerte Bistrița.