A fost o seară impecabilă, duminică, la Sinagogă: melomanii din Bistrița au avut ocazia să-și reamintească destinul dramatic al unui faimos compozitor care nu a trăit decât 35 de ani, a cunoscut un succes fulminant în timpul vieții, dar a murit singur…
„Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine” a fost motto-ul care l-a însoțit pe Mozart de-a lungul scurtei și dramaticei sale vieți… Ieri seară, la Sinagogă, melomanii din Bistrița s-au bucurat din plin de trei dintre capodoperele operei lui Mozart, într-un concert extraordinar susținut de Noua Orchestră Transilvană.
Instrumentiștii au fost dirijați de Iulia Cibișescu Duran – pentru prima oară la Bistrița în calitate de dirijor.
După Simfonia „Divertimento” în D major, a urmat Simfonia „Concertante” pentru vioară, violă și orchestră, avându-i drept soliști pe Claudiu Hontilă (vioară) și Eugen Duran (violă) – originar din Bistriţa, unul dintre cei mai buni muzicieni ai orașului, un om foarte modest şi extrem de talentat, fost elev al Rozaliei Fucă Tomescu și coleg cu Ştefan Cigu.
Eugen Duran și-a desăvârşit studiile la Academia de Muzică din Cluj şi a rămas la Opera din Cluj.
Seara de duminică s-a încheiat impecabil cu Simfonia „No. 40”.
[arve url=”https://youtu.be/Op0QnZGYc6U” /]
Iulia Cibișescu-Duran – compozitoare româncă și profesoară la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a dirijat pe marile scene ale țării, lucrările sale fiind interpretate în România, Germania, Franța, Italia, Brazilia, Bolivia, USA, Israel, Serbia, Australia.
În 1992 a înființat ansamblul de muzică contemporană Art Contrast, în conducerea căruia s-a aflat până în 1997. Ca dirijor a colaborat, printre altele, cu filarmonicile din Ploiești, Sibiu, Craiova, Târgu Mures, Brașov și Botoșani, fiind premiată de mai multe ori pentru compozițiile proprii.
Concertul de duminică seară a fost oferit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.