Avem de admirat, în centrul Bistriței, o fascinantă poveste: la picioare ni se așterne un labirint din care nu avem decât să evadăm urmărind cu atenție semnele cuneiforme, hieroglifele, literele cilindrice, frunzele, ramurile, florile, vreascurile, păsările, peștii, sarcofagele…
La galeria Arcade 24, în centrul orașului, a fost recent inaugurată expoziția de pictură „Labirint”, semnată de maestrul Ștefan Pelmuș. Același autor care a oferit un impresionant décor pentru Sinagoga din Bistrița, ai cărei pereți sunt acoperiți de picturile sale.
„Întotdeauna l-am iubit pe Ștefan Pelmuș ca pe un artist cu o personalitate extrem de puternică și o individualitate absolut inconfundabilă. Cum pictează Ștefan Pelmuș nu mai pictează nimeni. Este un artist unicat. Cred că nu se poate pastișa nici pe sine… fiecare lucrare a lui Ștefan Pelmuș este o mai mică sau mai mare poveste. Un basm. O povestire fabuloasă și interesantă…”, a remarcat Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură…
Ștefan Pelmuș face parte dintr-o categorie de artiști care sunt pe cale de dispariție, a mai spus Gavril Țărmure.
[arve url=”https://youtu.be/_Ay8GxiL7aM ” /]
„Numeroase și adevărate sunt mai toate epitetele acordate picturii maestrului Ștefan Pelmuș… Fascinant, uluitor, unic, debordant, frenetic, aglutinant, aluziv… Rafinament compozițional. Construcții geometrice surprinzătoare, aparent haotice, dar minuțios elaborate… Suntem așadar avertizați chiar de artist pentru a subînțelege că multitudinea de semne cuneiforme, hieroglife, litere cilindrice, frunze, ramuri, flori, vreascuri, fire de iarbă, adeseori de grâu, păsări, pești, sarcofage, obeliscuri, lei, gâze, piuneze, piedestaluri, cupe cu lichid verde, roșu, albastru, galben însuflețesc și leagă fabuloasa expunere conceptuală a unor lumi pierdute în negura veacurilor. Victor Niță a scris aceste rânduri, dacă nu mă înșel, în Cotidianul. Mi-a plăcut această aglomerare de calificative aduse picturii lui Ștefan Pelmuș. Pentru că asta simți când îi vezi picturile…”, a remarcat poetul Ion Mureșan.
[arve url=”https://youtu.be/NI381qPJ3Mg ” /]
Ion Mureșan a mai subliniat că Ștefan Pelmuș încearcă să găsească câte un alfabet și pentru limbile care nu aveau la îndemână așa ceva. „Este o ieșire din acest labirint cu ajutorul unor semne alfabetice – o evadare din labirintul care ne tulbură gândirea… Ștefan Pelmuș impune o ordine în labirint. Încearcă să ne lase urmele pe care să ne întoarcem înapoi și să ne regăsim pe noi înșine…”, a mai remarcat Ion Mureșan.
„Opera și formele plastice pe care le folosește Ștefan Pelmuș sunt incredibile. Ele cultivă echivocul și contradictoriul, metafora obscură, aluzia, ingeniozitatea și uneori sofismul…”, a remarcat și criticul de artă Oliv Mircea, curarorul expoziției.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița și Societatea de Concerte Bistrița.