3.6 C
Bistrița
luni, noiembrie 4, 2024

FOTO/VIDEO. O muncă titanică, o lucrare de anvergură: Constantin Svoboda, despre flora din Bistriţa-Năsăud

O lucrare de anvergură – care are la bază nu mai puţin de 35.000 de fişe – a fost recent prezentată publicului din Bistriţa. Ea aparţine cercetătorului şi botanistului Constantin Svoboda.

„35.000 de fişe stau la baza acestei cărţi care este terminată ca şi redactare”, a mărturisit Constantin Svoboda cu prilejul lansării. Autorul a mai explicat că şi-a împărţit lucrarea în 5 părţi, pentru că astfel va fi mai uşor de obţinut finanţarea – una dintre cele mai dificile probleme atunci când vine vorba de cărţi ştiinţifice.

Volumul care inventariază flora din Bistriţa-Năsăud a fost publicat graţie sprijinului acordat de Primăria municipiului Bistriţa.

Intitulată „Enumeratio plantarum vascularium sponte crescentium et frequentius cultorum districti Bistricensis-Nassodensis”, cartea a fost prezentată publicului de dr. Ioan Chintăuan şi Dr. Dorel M. Ruști.

În preambulul acestei lansări, spre bucuria celor prezenţi – la Sinagogă s-a desăşurat şi un mic recital surpriză, în onoarea lui Constantin Svoboda. Recitalul a fost susţinut de pianistul Cristian Lepădatu şi tenorul Mihai Eugen Raita.

[arve url=”https://youtu.be/RplYekDon7w” /]

În Anglia poţi admira cam 50 de specii de fluturi pe zi. În Bistriţa dacă ieşi la plimbare într-o zi însorită ca aceasta, ai ocazia să vezi cam 30… În condiţiile în care în toată ţara avem cam 800 de specii. Noi nu suntem conştienţi încă de câte bogăţii avem la dispoziţie…”, a subliniat dr. Dorel M. Ruști.

Referindu-se la volumul prezentat, dr. Dorel M. Ruști a mai remarcat că volumul cuprinde 782 de specii. Alte 1700 sunt prinse în primul volum. „După socotelile autorului, per total ar fi cam 2500 de plante. În România sunt aproximativ 3.000 – 3500 de specii de plante… Identificarea plantelor a ajuns o problemă complicată pentru specialişti, din cauza schimbărilor climatice. Cu atât mai importantă este lucrarea domnului Constantin Svoboda: are o valoare istorică, pentru că în timp va fi un punct de referinţă care ne va ajuta să ne dăm seama ce s-a întâmplat în interiorul acestui sistem…”, a mai spus dr. Dorel M. Ruști.

[arve url=”https://youtu.be/cCo272iepUo” /]

Este cu atât mai admirabil – cu cât volumul nu cuprinde doar denumirea latină a plantelor identificate de biolog în Bistriţa-Năsăud. Majoritatea speciilor sunt clasificate cu numele lor locale, abrevieri, sinonime, varianta lor în maghiară şi germană, sau chiar porecle ale plantelor.

Sper să găsim cartea, la un moment dat, şi în format digital, undeva pe internet, online… La Bistriţa nu există probabil decât o mână de oameni interesaţi de acest subiect. Însă în lumea întreagă această cercetare ar stârni interesul multor oameni de ştiinţă…”, a conchis Dorel M. Ruşti.

Evenimentul a fost organizat de Societatea de Concerte Bistrița și Editura Charmides.

Constantin Svoboda s-a născut în 1947, la Dorna Candreni, având origini cehe. Şi-a  petrecut copilăria la Rodna, de unde se trage şi reputatul botanist Florian Porcius. A fost mulţi ani cercetător la Muzeul Judeţean.

Foto Deschidere @ Alex Varga

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.