3.1 C
Bistrița
marți, decembrie 24, 2024

FOTO/VIDEO: Nu sunt invizibili! Copiii de la Micul Prinț au smuls lacrimi și aplauze, organizând un spectacol special la Palatul Culturii

Spectacol emoționant și inedit, ieri seară, la Palatul Culturii din Bistrița. Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț a marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

Emoții, energie și dragoste: ieri după-amiază, la Palatul Culturii din Bistrița, a fost marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Copiii și tinerii de la Centrul Micul Prinț și-au demonstrat talentul organizând și prezentând pentru prima oară un spectacol emoționant. 

A fost minunat! Vă mulțumim că ați fost alături de micii prinți și familiile lor. Un spectacol care a adus lacrimi în ochi și zâmbete pe buze, așa cum doar ei știu să facă. O sală plină de inimi care au bătut sincron pentru persoanele diagnosticate cu autism…”, a transmis Ana Dragu, coordonatorul Centrului Micul Prinț.

Programul zilei a debutat la ora 16.00, cu o serie de ateliere și activități sub cupola „SUNT UIMITOR”. Cei mai buni jucători de șah au încercat să-l învingă pe Ionuț, în vârstă de 11 ani, cu care și-a măsurat forțele inclusiv profesorul Cristian Nicula, șeful ISJ BN. 

Copiii sosiți de la școlile din oraș au avut parte și de ateliere de confecționat brățări alături de Miruna și Matei. Nu au lipsit nici jocul de-a cubul Rubik alături de Matei (11 ani), goblenurile strălucitoare ale Arianei (12 ani) sau prăjiturile albastre pregătită de Petru. 

Simulatorul de Autism 3D i-a ajutat pe cei prezenți să simtă și mai acut cum este să trăiești în lumea celor cu autism.

De la ora 18.00, în sala de spectacole s-a desfășurat recitalul unor talentați elevi de la „Micul Prinț”, Palatul Copiilor și Școala de Arte din Bistrița.

Copii și tineri talentați, cu abilități deosebite, au interacționat cu publicul în foaierul Centrului Cultural Municipal, de unde nu au lipsit tabla de șah, cubul Rubik, un atelier de brățări, dulciurile fermecate și un simulator de autism 3D.

Deviza Am autism și sunt UIMITOR a reunit mulți participanți la un spectacol caritabil care a inclus în program și momente de dans modern și balet, oferite de Palatul Copiilor și Școala de Arte și Meserii, iar trupa Micul Prinț a dat o reprezentație deosebită de body percussion.

Felicitări și toată susținerea pentru doamna Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa, care de mulți ani luptă să faciliteze terapia și integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectrul autist!”, a transmis primarul Ioan Turc. 

O lecție despre acceptare și respectarea diferențelor… De Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, să ne oprim puțin și să pătrundem în lumea fascinantă și plină de provocări a celor ce luptă cu autismul.

O lume a sincerității, a bogăției simțurilor, unde fiecare gest înseamnă comunicare, o lume plină de obstacole, dar de la care înveți multe: cum să lupți, cum să reziști, cum să nu te dai bătut.

Mă-nclin în fața tuturor celor ce duceți această luptă: copii, părinți, frați, bunici”, a transmis Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului ne reamintește, în fiecare an pe 2 aprilie, această condiție complexă, dar plină de resurse și potențial.

Autismul afectează milioane de oameni din întreaga lume. Și fiecare poveste este unică și specială.

Autismul nu discriminează – afectează oameni de toate vârstele, genurile și etniile. Fiecare persoană diagnosticată cu autism are propriile sale talente și provocări. Este important să ne concentrăm pe abilitățile lor unice, oferindu-le sprijin pentru a-și atinge potențialul maxim.

Autismul este o tulburare neurologică care afectează comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. Aproximativ 1: 100 de persoane are un diagnostic de autism.

Cercetările arată că această condiție este rezultatul unei combinații complexe de factori genetici și de mediu.

Copiii și adulții cu autism pot avea abilități excepționale în domenii precum matematica, muzica, arta și informatica sau pot avea dizabilități intelectuale importante, fiind non sau puțin verbali pe tot parcursul vieții.

1 din 4 copii cu TSA nu a pășit niciodată într-o școală. Mai puțin de 10% dintre adulții cu autism din Europa au un loc de muncă.

Pe lângă diagnostic, calitatea vieții familiilor persoanelor cu TSA este distrusă sistematic de faptul că trebuie să plătească terapia de recuperare, însoțitorii școlari și alte servicii de recuperare necesare, dar nedecontate.

Drepturile persoanelor cu TSA sunt încălcate sistematic în România. Ceea ce îi împiedică să aibă un parcurs educațional pe măsura nevoilor, terapie de recuperare gratuită, suport pentru dezvoltarea abilităților profesionale, locuri de muncă și participare activă în comunitate.

Putem face diferența! Fiecare dintre noi poate contribui la crearea unui mediu mai prietenos și mai incluziv pentru persoanele cu autism.

Iată câteva lucruri simple pe care le putem face:

  • Educă-te: Informează-te despre autism, înțelege nevoile și provocările cu care se confruntă persoanele diagnosticate și familiile lor. (www.centruldeautism.ro)
  • Promovează acceptarea: Sărbătorește diversitatea și unicitatea fiecărei persoane cu autism. Respectă nevoile și alegerile lor.
  • Sprijină organizațiile și asociațiile: Există numeroase organizații și asociații care lucrează pentru a oferi sprijin și resurse persoanelor cu autism și familiilor lor. Fii voluntar sau donează pentru aceste cauze nobile. (https://www.autismfedra.ro)
  • Contribuie la conștientizare: Folosește puterea ta în mediul online pentru a împărtăși informații despre autism și pentru a inspira și mobiliza alții să se implice”, a mai transmis Ana Dragu, psiholog clinician și coordonator al Centrului „Micul Prinț” 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...