0.2 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO. Noaptea Muzeelor: Peste 1.000 de bistrițeni au luat cu asalt muzeul, în primele două ore

Peste 1.000 de bistrițeni au ieșit din case, astă-seară, până la ora 20:00, pentru a vedea cum arată Muzeul Județean noaptea, dar și pentru a se relaxa și a descoperi surprizele oferite în cea de-a XIV-a ediţie a Programului European „Noaptea Muzeelor”.

În unanimitate, copiii au fost încântați de aventura aplicației Questo, în timp ce unii dintre „veterani” au tânjit după spațiul verde existent înainte de renovarea muzeului. „Este vorba despre o aplicație pentru telefoane mobile dezvoltată de compania Questo, pusă în practică de 33 de muzee din țară, printre care și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud… Traseul interactiv gândit de noi durează aproximativ o oră, există 10 întrebări legate de exponatele din Muzeu la care, în momentul în care concurenții răspund corect, primesc o serie de informații și indicii pentru următorul exponat. Ideea de bază a fost să ne promovăm puțin altfel, ținând, să oferim educație muzeală prin joc, atrăgându-i pe copii și pe tineri spre muzeu, ținând cont și de preocupările pe care tânăra generație le are acum… Oricum stau cu tabletele și telefoanele în mână aproape tot timpul, așa că ne-am gândit de ce nu și-ar folosi telefoanele la muzeu… Au fost și mulți adulți care și-au descărcat aplicația, încercând să-și „salveze camarazii”, căci aceasta a fost marea provocare și misiune a aplicației…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro muzeograful Lavinia Moldovan, adăugând că în primele două zile de testare a aplicației, peste 100 de copii din Bistrița s-au înscris și s-au arătat interesați de felul în care aceasta funcționează.

Până în jurul orei 20:00, pe la Muzeul Județean trecuseră deja peste 1.000 de bistrițeni dornici să viziteze expozițiile și secțiile muzeului cu prilejul programului european „Noaptea Muzeelor” sau să-și facă fotografii în preajma fântânilor arteziene luminoase – altminteri închise și nedisponibile vizitatorilor, de vreme ce muzeul se închide de obicei la ora 19, când afară încă este zi, iar luminile nu au de ce să funcționeze.

Nu am venit neapărat pentru că e gratis, oricum taxa de intrare în muzeu nu este atât de mare încât să nu-ți permiți să-l vizitezi… Am venit pur și simplu pentru că eram curioși, nu l-am văzut până acum după renovare…”, ne-a explicat unul dintre vizitatori.

M-a surprins plăcut domnișoara Oana Mureșan, sună foarte bine și creează o atmosferă minunată, credeam în prima fază că este ceva înregistrare… Nu prea găsesc rostul tarabelor de la Produs în Bistrița-Năsăud, nu cred că-și au rostul acum, la Noaptea Muzeelor… Ca să fiu sinceră, îmi plăcea mai mult cum arăta acest interior  înainte. Nu atâta piatră cât vezi cu ochii…”, ne-a mărturisit una dintre vizitatoare, în timp ce un tânăr sosit în vizită cu soția și fetița de 7 ani a recunoscut că a fost „curios cam câtă lume poate să vină la Noaptea Muzeelor… Văd că vine lumea… Ne așteaptam la mai multe persoane, având în vedere că este totuși gratis… N-am prins concertul decât pe final, dar ne place foarte mult parcul acesta și felul în care a fost renovat muzeul…

[arve url=”https://youtu.be/StXUfL5TvOU” /]

Până la miezul nopții aveți și voi ocazia să faceți o plimbare printre fântânile luminoase sau să dați o raită prin secțiile muzeului. La Bistrița, în sediul de pe strada General Grigore Bălan aveți ocazia să participați la Târgul mai multor producători locali și meșteșugari de la Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, dar și să vizitați expozițiile „Războaiele daco-romane în miniatură”, „In Memoriam prof. Dr. Dorel Moise” și „Corneliu Drăgan”.

La Casa Argintarului (Centrul German Bistrița), de pe strada Dornei, nr. 5, s-a desfășurat până în jurul orei 21:00 un captivant atelier de mesteșugărit, zeci de copii învățând de la muzeografele Alina Crețu și Elena Pleniceanu cum se confecţionează obiecte din fetru, cum se pictează și se ornează cutiuțe decorative din lemn, în timp ce pasionații de istorie au asistat la proiecția unor filme referitoare la Bistrița medievală.

Muzeul Grăniceresc Năsăudean și-a așteptat vizitatorii astăzi cu expoziția de pictură „Flori de mai” și expoziția filatelică „Virtus Romana Rediviva”, în timp ce Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz Băi a oferit vizitatorilor nocturni expozițiile „Arta-între Locuire și Privire”, „RE-PLACE”, dar și expoziția permanentă de artă contemporană.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...