Pietonalul Liviu Rebreanu este animat, în această după-amiază, de zeci de elevi, studenți și reprezentanți ai marilor companii din Bistrița. Până la miezul nopții aici aveți ocazia să participați la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022.
Explozie de culoare, astăzi, pe pietonalul Liviu Rebreanu. Aici se desfășoară, până la miezul nopții, Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022.
Standuri ale marilor companii din oraș, dar și exponate delicioase de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Bistrița, vă așteaptă azi pe pietonal.
Tot aici, aveți parte de experimente inedite, dar și prezentări ale celor două echipe de robotică de la CNLR și Colegiul „Petru Rareș” Beclean.
Nu lipsesc expozițiile, concursurile, atelierele, jocurile și surprizele dulci pentru cei mai mici dintre participanți.
„Este o chestiune extrem de importantă. Trăim într-un mileniu care cere cetățeni cu pregătire corespunzătoare, care să înțeleagă știința.
Cercetarea, în orice domeniu, de la agricultură la tehnică nucleară, reprezintă, practic, avangarda.
Reprezint astăzi, aici, Consiliul Județean. O instituție care are obligația să înțeleagă trendul lumii și să acționeze corespunzător. Am votat de curând o strategie de dezvoltare a județului care precizează clar că locomotiva dezvoltării unei comunități este mediul universitar”, a subliniat Camelia Tabără, vicepreședintele CJ BN.
Prof. univ. Andras Barta, coordonatorul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni și director al Extensiei UBB Bistrița, a explicat că evenimentul este organizat în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-II. Este finanțat prin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).
Obiectivul principal al proiectului: Să prezinte rezultatele și metodele de cercetare publicului larg. Organizatorii își doresc să crească astfel gradul de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic.
Anul acesta, Bistrița împreună cu Iași, Cluj-Napoca, Sighetu Marmației și Gheorgheni aderă la cele peste 400 de orașe europene ale științei și inovării.
Orașul nostru devine astfel parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european.