Sute de credincioși romano-catolici au umplut în această seară Biserica „Sfânta Treime” de pe Șincai. Preotul protopop-paroh și capelan papal Péter Geréd a oficiat aici Vigilia Pascală. Slujba religioasă din noaptea de Înviere este considerată cea mai lungă și cea mai frumoasă liturghie a anului liturgic.
Ceremonia religioasă a început la ora 20.00, în biserica romano-catolică de pe Gh. Șincai.
Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă întru Isus Cristos Înviat.
Conform unei tradiții foarte vechi, Vigilia pascală din această noapte este „o priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42). Astfel credincioșii, respectând îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37) și purtând în mâini făclii și lumânări aprinse să încerce să fie asemeni celor care așteaptă ca Dumnezeu să se întoarcă. Iar atunci când va sosi, să-i găsească priveghind și să-i așeze la masa Lui.
Privegherea din această noapte – cea mai amplă și nobilă dintre toate solemnitățile – trebuie să fie unică pentru fiecare biserică, subliniază vaticannews.ro.
Întreaga celebrare a Vigiliei Pascale trebuie să se desfășoare în timpul nopții. Slujba religioasă începe înainte de căderea nopții și se termină înainte de ivirea zorilor zilei de duminică.
Ritualurile sacre pentru credincioșii romano-catolici cuprind Ceremonia luminii, cu binecuvântarea focului nou și vestirea solemnă a învierii (Praeconium paschale). Tot în Noaptea de Înviere se oficiază Liturghia cuvântului, Liturghia botezului și Liturghia euharistică și se citește din Vechiul Testament.
Sărbătoarea de Paști va continua, pentru romano-catolicii din Bistrița și mâine dimineață, la ora 9.00, când la biserica de pe Șincai se va desfășura Sfânta liturghie solemnă în limba română. De la ora 11, sfânta liturghie va fi oficiată în limba maghiară.
La sfârșitul ambelor liturghii, tradiția presupune să se sfințească mâncarea tradițională pregătită pentru această sărbătoare.
Sarbatori Fericite si binecuvintate tutror fratilor maghiari din Bistrita si judetul nostru !