-3.7 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO/VIDEO: Never again! Victimele Holocaustului, comemorate la Sinagoga din Bistrița, de elevii și profesorii Liceului „Tudor Jarda”

Elevii și profesorii Liceului „Tudor Jarda” ne-au oferit o tulburătoare lecție de istorie, la Sinagoga Bistrița. Aici s-a desfășurat spectacolul de muzică și poezie în memoria victimelor Holocaustului.

Spectacolul a făcut parte din proiectul transdisciplinar „Never Again!”, prin care protagoniștii și-au propus să redescopere istoria și să învețe din lecțiile trecutului prin cultură și artă.

Textele au fost semnate de Olga Lengyel și Ruth Steinberg.

Elevii au fost coordonați de profesorii Alina Tomi, Melinda Deac, Roxana Costeanu și Ana-Maria Dragonici. 

Foto @ prof. Claudiu Barabaș, Liceul „Tudor Jarda” Bistrita
Foto @ prof. Claudiu Barabaș, Liceul „Tudor Jarda” Bistrita
Foto @ prof. Claudiu Barabaș, Liceul „Tudor Jarda” Bistrita
Foto @ prof. Claudiu Barabaș, Liceul „Tudor Jarda” Bistrita

Invitați speciali au fost muzicienii formației Mazel Tov, din Cluj: Vasile Socea, Sulamita Socea, Elena Lungu și Daniel Simon.

În fiecare an, pe 27 ianuarie – de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – ne amintim de cele 6 milioane de suflete nevinovate care au pierit în modul cel mai inuman.

Pe 27 ianuarie, acum 79 de ani, lagărul de concentrare Auschwitz era eliberat, punându-se astfel capăt uneia dintre cele mai negre pagini din istoria omenirii.

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite adoptată în ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german”, notează cei de la Arhivele Bistrița-Năsăud.

La ieşire, evreii au fost dezbrăcaţi la piele, bărbaţii la dreapta, femeile la stânga în faţa porţii ghetoului şi perchiziţionaţi de jandarmii, detectivii şi nyilaşiştii din Bistriţa.

Femeile au fost perchiziţionate nu numai la haine, dar şi la toate cavităţile corpului. Cu această ocazie s-au confiscat toate lucrurile, afără de un rând de haine, 2 rânduri de lenjerie de corp, 2 batiste, o pătură, ½ kg de pâine de persoană şi o găleată de apă de vagon.

Vagoanele au fost închise cu lacăte şi ferecate cu sârmă ghimpată.

Trenurile au fost păzite până în oraşul Kosice de către armata ungară, iar de acolo paza a fost preluată de către Gestapo, până la Auschwitz…

Fragmentul de mai sus reprezintă un extras din rechizitoriul depus în procesul criminalilor de război desfăşurat la Cluj-Napoca, după încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial.

În iunie 1944, din Bistrița au fost deportați 4800 de evrei. Alți aproape 2700 de evrei au fost din Beclean, Șintereag și văile adiacente, care atuncit aparțineau fostului județ Someș, cu capitala la Dej.

Acestora li s-au adăugat și cetățenii rromi din județ, deportați, de asemenea, la Auschwitz:

FOTO – Poraimos, genocidul uitat al rromilor: „Un semnal de alarmă, pentru ca asemenea atrocități să nu se mai repete”

A fost unul dintre cele mai tragice şi ruşinoase evenimente din istoria omenirii. Au suferit cumplit evrei de pe întreg teritoriul Ungariei, dar și din cele 11 județe din nordul Transilvaniei care fuseseră cedate Ungariei prin sentința Dictatului de la Viena, în 30 august 1940.

Încă din toamna anului 1940, împotriva evreilor din Ungaria au fost declanșate primele măsuri represive.

Prin art. 9 din Legea XV din 1941 era „interzisă căsătoria între neevrei și evrei,… evreii fiind socotiți persoanele care au cel puțin 2 bunici membrii ai confesiunii israelite, precum și persoanele membre ale acestei confesiuni fără deosebire de origine…

Urmări și consecințe fatale…

Numeroșii cetățeni evrei din teritoriile românești cedate nu au fost expulzați în România, aşa cum era normal, ci pe teritoriul Guvernământului Poloniei. Au fost predați poliției germane SS și internați în lagărul de concentrare din localitatea Kamenetz-Podolsk, unde majoritatea au fost exterminați.

Legile Holocaustului adoptate între 27 martie-28 august 1944, au totalizat 36 de Decrete-Legi și 37 Decrete sau Ordonanțe ministeriale cu efecte directe în teritoriul N-V al Transilvania.

Printre acestea – Decretul-lege 1240/1944 al Consiliului de Miniștri Regal Ungar cu privire la chestiunea stabilirii semnului distictiv pentru evrei. Potrivit acestui decret, „fiecare persoană care a împlinit vârsta de 6 ani – fără deosebire de sex – este obligată să poarte în afara casei, pe partea superioară a îmbrăcămintei, în stânga și la vedere o stea de culoare galbenă, în format de 10X10 cm confecționată din materiale, precum stofă, mătase sau catifea…

Decretul care a avut urmări și consecințe fatale a fost Decretul-Lege nr. 1610/1944, referitor la reglementarea anumitor chestiuni în legătură cu locurile de casă și cu locuințele evreilor.

Practic, prin conținut și prin punerea în practică a însemnat, în fapt sentința generală de condamnare la moarte a tuturor evreilor din acest teritoriu. Documentul fost completat de Ordonanța Ministerului de Interne nr. 6163 din 1944, care prevedea că evreii fără considerare de sex și vârstă vor fi transportați în lagărele de concentrare.

Aceste prevederi au fost aplicate și în Bistrița-Năsăud…

În 28 aprilie 1944, Kuales Norbert (primarul oraşului), Pastohi Ernest (comandantul Legiunii de Jandarmi), împreună cu prefectul judeţului, Bethlen Bela și subprefectul Szomlenschi Lazslo – au fixat lagărul de concentrare pe terenul fermei agricole „Stamboli”, la 3 kilometri de Bistriţa.

În baza Ordonanţei, primarul Bistriţei a cerut imperativ preşedintelui comunităţii evreieşti să întocmească lista tuturor evreilor din oraş. Cu nume, prenume și domiciliu. Deşi în aceiaşi zi îi asigurase pe reprezentanţii comunităţii că nu există niciun plan privind deportarea. Ameninţa chiar cu trimiterea în faţa Curţii Marţiale a persoanelor care lansează asemenea zvonuri.

Imediat, şeful poliţiei oraşului Bistriţa, a emis Ordinul 9211/1944, prin care se punea în vedere tuturor evreilor ca începând cu data de 2 mai să nu părăsească locuinţa şi să-şi pregătească un bagaj de maxim 50 kg.

Ordinul a fost transmis abia în dimineaţa zilei de 3 mai.

Imediat echipe paramilitare au descins la locuinţele tuturor evreilor, pe care i-au scos în stradă. Unii nu au mai apucat să-şi ia nici cele mai elementare lucruri.

Au fost internaţi în lagăr un număr de 6300 de evrei, din cei 6800 aflaţi în judeţ. Unii au fost înghesuiţi în cele câteva barăci sau în coteţele de porci, iar cei mai mulţi – sub cerul liber.

Nevoia de apă şi hrană, o hipnoză…

Nu exista o fântână pentru apă, nu exista o sursă de tratare a bolnavilor sau de pregătit hrana. Nu existau condiţii elementare de igienă. Apa era transportată cu o cisternă, în cantităţi insuficiente. Nevoia de apă şi hrană s-a transformat într-o hipnoză. Din cauza condiţiilor inumane, în primele zile au murit 300 de persoane.

Paza şi ordinea în lagăr au fost exercitate de Debreczenyi Miklos, şeful poliţiei. Adjuncţi erau  Smolka Heinrich şi Orendi Gustav. Erau agenţi SS, care au maltratat fizic şi moral populaţia internată în lagăr prin bătăi, injurii şi diferite interdicţii.

Pentru amplificarea terorii a fost trimisă o trupă de jandarmi de la Târgu Mureş. Aceasta a început maltratarea oamenilor în regim de detenţie. Victimele erau dezbrăcate până la piele și bătute cu bastonul de cauciuc. Au fost aplicate tratamente inumane – greu de imaginat pentru o minte normală. Unii s-au sinucis atunci, din cauza terorii, aşa cum a fost cazul doctorului Raezner.

În baza Ordinului 10597/RLN/10 mai 1944, Comandantul Corpului IX al armatei maghiare cu sediul la Cluj, a început pe 1 iunie deportarea evreilor din judeţ la Auschiwitz şi Bikernau. Deportarea s-a încheiat în 4 iunie.

Din cei aproximativ 150.000 de evrei deportaţi din Transilvania – au supravieţuit doar 27.455. Adică 16,80%

Mărturii ale suferinţelor evreilor din timpul Holocaustului se păstrează în fondurile Primăriei oraşului Năsăud şi la Bistriţa.

Aici se păstrează încă listele cu evreii întocmite de autorităţile horthyste, în perioada 1941-1944. Există, de asemenea, listele-bilanţ întocmite de autorităţile române după cel de-al Doilea Război Mondial cu populaţia evreiască şi romă deportată sau ucisă la Auschiwitz şi Bikernau.

Dar cele mai cutremurătoare mărturii sunt declaraţiile date de supravieţuitorii evrei în dosarele privind morţile prezumate, păstrate în fondurile Judecătoriei Bistriţa şi Beclean.

Subsemnata Haimann Miriam… declar următoarele:

Pe la sfârşitul lunii mai 1944, împreună cu toţi evreii am fost ridicată şi internată în ghetou, de unde am fost deportată în lagărele germane din Auschwitz.

Aici am ajuns la 8 iunie 1944. Am fost repatriată împreună cu alte femei într-un bloc, unde locuiam. Aici am stat împreună cu numita Rosenthal Berta, căsătorită Pollatsek, care îmbolnăvindu-se a fost transportată în stare muribundă după obiceiul din Auschwitz în crematoriul spre a fi gazată. Precizez că îmi aduc aminte că aceasta s-a întâmplat cu numita în ziua de 18 iulie 1944. Menţionez, totodată că aveam cunoştinţă sigură, că acei transportaţi în crematoriu nu s-au mai întors niciodată, aşa că pot să afirm că şi numita a fost gazată sigur în aşa fel…

Magdalena Lowinger declara, în 20 aprilie 1947: „În anul 1944 unchiul meu Hirsch Samoilă cu domiciliul în comuna Spermezeu, jud. Someş a fost deportat de către autorităţile fasciste maghiare din ghetoul Dej în lagărul de exterminare Auschwitz.

Acolo a fost repatriat între cei capabili de muncă. Ultima ştire o am despre dânsul că a fost selecţionat pentru exterminare la data de 15 august 1944, unde a fost ridicat din lagărul de muncă şi gazat. Această declaraţie o susţin şi semnez propriu…

ARTICOLE SIMILARE

5 COMENTARII

  1. …dar genocidul în curs executat de Israel? Un mesaj de condamnare față de ce se întâmplă, de solidaritate cu victimele. Ceva, orice.
    Ori ne facem că plouă, exact cum s-au făcut că plouă 99% din oamenii care au fost părtași în timpul holocaustului lor?
    Istoria se repetă și nu învățăm nimic din ea. ”Never again” niciodată, dar niciodată, nu avea mai multă importanță și greutate ca mesaj ca în prezent. Strigăm ”Never again” în timp ce e ”all over again” de fapt.

  2. Am câteva observații ,la adresa evenimentului desfășurat în data de 25ian a. c.,la SINAGOGA BISTRITA! Orice eveniment cu o astfel de tematica care se desfășoară într un spațiu care tine de Comunitatea Evreiasca locala, trebuia discutat în prealabil ,cu conducerea . …Comunitatii! În data de 25 ian . evreii au sărbătorit” Anul Nou al pomilor” ,un fel de renaștere a naturii,primăvara!Tu B’Shevat- !Membrii Comunității nu au putut participa așadar,la evenimentul Liceului care simboliza…de fapt. un tragic și trist episod ,cu milioane de morti!! Dacă toată planeta comemorează azi ,sambata,27ian. victimele Holocaustului,mi se parea de bun simt și din respect, sa se fi desfășurat manifestarea! Dar dacă nu exista comunicare,asa se întâmplă! Ar trebui pe viitor,sa existe o mai mare atenție din partea organizatorilor!Cu respect,dr.MNPop-

  3. Asculta ,Andrei! Te sfătuiesc sa citești istorie și după aceea vorbește!Vezi,alături de cine erau arabii de -a lungul timpului!Cel care este atacat trebuie sa răspundă! Sau sa întoarcă obrazul….? M-am saturat de atâta xenofobie,antisemitism și comunism din jurul meu!

  4. Bistrița și intelectualii ei au „cinstit” suprem comunitatea evreiască odată cu demolarea rușinoasă a casei cu stelă unde s-au făcut apoi un mizerabil supermarket. Una din ultimele case evreiești din oraș, aflată puțin mai sus de sinagogă. Nu s-a auzit nici o voce de protest. Și asta va rămîne înscris în mandatul lui Turc, că vrea, că nu vrea. Iresponsabilitatea se plătește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: