Neobişnuit şi răscolitor concert, ieri seară, la Singogă: pianistul Eduard Kunz s-a prezentat din nou impecabil în faţa melomanilor din Bistriţa. De data aceasta într-o neobişnuită formulă, alături de violonistul şi acordeonistul Yuri Medianik din Rusia. Au fost aplaudaţi frenetic, minute în şir, de admiratorii care au umplut până la refuz Sinagoga.
Numit de The Guardian un pianist magnific şi considerat de BBC între primii zece pianiști ai lumii, Eduard Kunz s-a născut în Siberia, a urmat o şcoală pentru copii supradotaţi şi şi-a dat doctoratul în muzică la Moscova şi Cambridge. A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii – iar ieri seară i-a răsfăţat pe melomaniidin Bistriţa cu câteva bijuterii muzicale.
A fost acompaniat de violonistul şi acordeonistul rus Yuri Medianik, cel care a şi deschis concertul cu seducătoarele preludii ale lui Bach.
[arve url=”https://youtu.be/5tYx9ylnSX4″ /]
A urmat o tulburătoare şi sobră meditaţie impresionant „coordonată” de pianistul Eduard Kunz care a interpretat 4 sonate ale lui Domenico Scarlatti.
În partea a doua a concertului, Eduard Kunz şi Yuri Medianik s-au dezlănţuit într-o explozie de ritmuri pasionale, cucerindu-şi definitiv publicul:
[arve url=”https://youtu.be/QSoqSYUjDEo” /]
Concertul s-a încheiat cu emoţionanta compoziţie a lui Jerzy Petersburski – Soare înșelător (tema muzicală a filmului cu același nume regizat de Nikita Mihalkov și distins cu Oscar în 1994).
Yuri Medianik a studiat muzica la Moscova și Sankt Petersburg, ajungând să stăpânească nu doar acordeonul, ci şi vioara. A absolvit Conservatorul din Moscova şi Academia de Muzică Gnessin. Cântă la bayan (acordeon cu butoane) dar este şi un dirijor apreciat. La primul său turneu avea vârsta de 10 ani, la 14 ani înregistrând primul CD, alături de orchestra de cameră Bochum din Germania
Yuri Medianik a câștigat numeroase competiții ca acordeonist și violonist iar la 15 ani devenea membru de onoare al Conservatorului Kaunas din Lituania.
Din 2014, Yuri Medianik este managerul Teatrului de Operă Novaya din Moscova, iar în 2016, muzicianul a devenit fondator și dirijor al VGTRK Orchestra – Compania de Stat de Televiziune All-Russian Broadcasting. Compusul unic al orchestrei combină instrumentele academice cu seturi de tobe, chitare, sintetizatoare și secțiune din alamă. Orchestra interpretează muzică din diferite perioade și genuri, de la arie de operă barocă până la jazz. Din 2017, Yuri Medianik este şi ambasadorul unei fundaţii caritabile care se ocupă de copii bolnavi.
Într-un memorabil interviu pentru Scena9.ro, Eduard Kunz mărturisea că „după 17 taxiuri, 2 avioane, 4 trenuri ajungi în faţa unor oameni care nu înţeleg felul tău de a trăi – şi nu este vina lor. Nu înţeleg cât de mult contează fiecare minut din viaţa ta. Apoi te aşezi la pian şi, să zicem, lipseşte o coardă…
Trăim vremuri în care aproape în orice domeniu pare să fi dispărut profesionalismul. Taximetriştii nu ştiu unde să meargă, magazinele nu ştiu ce vând, băncile nu vor decât să-ţi fure banii. Profesionalismul pare să fi dispărut cu totul. Pentru cineva care face acelaşi lucru de 30 de ani – oamenii şi realitatea pot fi uneori extrem de enervante… Şi trebuie să te mulţumeşti şi cu asta. Nu poţi schimba oamenii. Nu poţi decât să îţi schimbi percepţia asupra lucrurilor. Iar acesta este un proces interior permanent… Poate fi provocator… Dar până acum a meritat…”