Astăzi, în fostul Parc Municipal, a fost dezvelit bustul Regelui Mihai I al României, cel care va și da numele parcului. În același timp bustul a fost sfințit de către fețele bisericești prezente, slujba de sfințire fiind oficiată de protopopul Alexandru Vidican. Deși dă numele parcului, bustul a fost „dosit” într-o zonă care nu prea e circulată.
Bustul Regelui Mihai I al României a apărut în Parcul Municipal la o zi după decizia luată în Consiliul Municipal Bistrița ca Parcul Municipal să fie redenumit „Parcul Regele Mihai”.
Decizia a fost contestată de bistrițeni care au lansat în social media o serie de petiții care nu au fost luate în considerare de către autoritățile locale. Mai mulți bistrițeni și-au dorit ca acest parc să împrumute numele poetului George Coșbuc, din moment ce în parc este expusă o statuie supradimensionată cu poetul bistrițean.
Din nefericire, bustul regelui care, culmea, dă numele parcului, a fost expus în labirintul parcului, dosit undeva în spate, fără prea multă vizibilitate.
„Doamnelor și domnilor, la 100 de ani de la nașterea Majestății Sale, comunitatea bistrițeană îl omagiază prin atribuirea de „Regele Mihai” Parcului Municipal Bistrița și prin dezvelirea unui bust. Regele Mihai a fost de un uriaș bun simț. Un om de o noblețe desăvârșită și un caracter dincolo de orice îndoială. (…) Împreună punctăm un moment memorabil. Sunt mândru că sunt bistrițean și sunt mândru pentru că aparțin unei comunități de oameni vrednici, de oameni civilizați, români, patrioți și creștini. Fie binecuvântată în veci memoria Majestății Sale”, a declarat primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc.
La eveniment au participat și membri ai Asociației Monarhiștilor, iar președintele asociației, domnul doctor Tiberiu Podani, a adresat câteva cuvinte cu ocazia dezvelirii bustului:
„Orice cuvânt pălește în fața acestui eveniment, de aceea discursul meu va fi scurt, punctual și sper, elocvent. Vreau să acord gratitudinea din partea monarhiștilor, cei care au făcut posibil acest eveniment deosebit care este o recunoaștere firească a ceea ce a fost și este pentru noi Regele Mihai I al României”.
Autorul bustului este domnul profesor universitar doctor Alexandru Păsat de la Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca.
putea monta si o cale ferata pe langa statuie….sa o sushteasca …daca creste roborul!
Motto:
„Mulţime brută şi ingrată!
Cu-a mea cântare nu putui
În viaţă-mi să te mişc o dată…
Şi-odat’… o să-mi ridici statui.”
(Ion Luca Caragiale- Da… nebun!)
Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, în Castelul Foişor de la Sinaia şi a fost botezat în rit ortodox după numele voievodului Mihai Viteazul. Mihai I a fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, când comuniștii instalati la putere cu ajutorul trupelor sovietice, l-au obligat să semneze imediat și necondiționat actul de abdicare actul de abdicare sub amenințarea cu declanșarea unui război civil. La 3 ianuarie 1948, regele Mihai a fost silit să părăsească țara, după care a urmat un prelung exil unde a încercat să pledeze cauza țării sale. După Revoluția din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în țară.Abia cu ocazia Paștelui din 1992, a primit viza de intrare in România când a atras mulțimi entuziaste venite să-l vadă. Numai în 1997, sub președinția lui Emil Constantinescu, și-a primit înapoi cetățenia română si a revenit definitiv in tară. Desi după alegerile din 1997 se vehicula ideea restaurării monarhiei, atît ţărăniştii cît şi preşedintele Emil Constantinescu au evitat cu grijă subiectul cu toate ca Regele Mihai a continuat să fie privit cu admiraţie şi cu speranţă. Nici măcar nu a fost organizat un referendum pentru ca poporul să poată decide asupra formei de guvernământ.
rusine…pentru respectul aratat fata de legile romanesti,…proaspate intrate in vigoare!
nașterea Majestății Sale, hai sictir….
Domnul Pasat, avea statuia gata de prin Aprilie! Așa ca a fost simplu! Banii sa vina! Rușine domnule Turc și coaliții tai!